КУРТИ НАСТАВЉА ДА ХАПСИ СРБЕ, ЦИЉ МУ ЈЕ РАТ: Сви детаљи акције РОСУ у северној Митровици

УМЕСТО да смирује ситуацију на северу Косова и Метохије, где већ две недеље Срби протестују тражећи повлачење специјалних јединица и нелегално изабраних градоначелника Албанаца, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти долио је уље на ватру хапшењем још једног Србина Милуна Миленковића Лунета, спортисте и кик-бокс тренера из Северне Митровице.

Уместо да повуче своје снаге које су мимо свих правила на северу, да открије ко је пуцао у Драгишу Гаљка док је мирно исказивао протест, Курти је послао додатне припаднике РОСУ, који су током хапшења упирали оружје у случајне пролазнике.

Током ове акције огласиле су се сирене за узбуну у Митровици, а Срби су се окупили након хапшења да би изразили незадовољство новом провокацијом. Како је објаснио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, Курти је овим потезом показао да је заинтересован само за сукобе и рат на Косову и Метохији.

– По Куртијевом налогу, у центру северног дела Косовске Митровице, код фризера је ухапшен Милун Миленковић Луне. Њега је месецима јурила косовска полиција, јер је борац за српске интересе. Физерски салон су опколили са осам возила. Током хапшења направљено је опсадно стање, велики број специјалних снага је ушао у северни део, полиција је бацала сузавац на људе на улицама и нишанила случајне пролазнике – рекао је Петковић, и додао да Миленковић није криминалац, нема криминални досије, већ има пуно медаља. Према његовим речима, не постоје никакви докази да је Миленковић криминалац.

– Курти довлачи нове снаге уместо да иде у правцу деескалације. Београд ће дати све од себе да сачува мир. Окупатори долазе на север и нишане у људе. Председник Александар Вучић је после хапшења разговарао са изаслаником Европске уније Мирославом Лајчаком, али и бројним међународним званичницима како би извршили притисак на Куртија и уразумили га – навео је Петковић, позивајући Кфор да хитно реагује и “склони са севера РОСУ окупаторе, јер тамо неће бити мира док не уклоне нелегалне снаге”.

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља претходно је навео да је Миленковић један од вођа “криминалне групе Цивилна одбрана и да је главни организатор напада на Кфор у Звечану”.

Он је то написао на “Фејсбуку” и додао да је “прошло време криминалних банди”:

– Приликом његовог хапшења нападнути су припадници косовске полиције, при чему су тројица лакше повређена. А, тек који минут пре хапшења које је изазвало додатне тензије, Курти је амбасадорима Квинте изнео “план у пет тачака за деескалацију ситуације на северу”, а предлог је упутио и високом представнику ЕУ Ђозепу Борељу.

– Прва тачка је владавина права на северу, хитно привођење правди свих који су применили насиље над косовском полицијом, НАТО војницима и новинарима, друга – моментално повлачење насилних група и заустављање криминалних активности, трећа да ће косовска полиција и Кфор или Еулекс вршити заједничке безбедносне процене сваких 15 дана, четврта да ће влада Косова координисати са свим актерима и расписати ванредне изборе , а пета да Косово и Србија треба одмах да се врате за преговарачки сто, а да се лидери састану на високом нивоу ове недеље у Бриселу – рекао је Курти. – Интересује ме да буду нови избори на северу, разумем да је излазност била мала, легитимитет је далеко од савршеног у тим општинама, али остали немају никакав легитимитет. Ово је моја понуда заснована на одговорностима које имам и чекам одговор и даље разговоре са Бриселом о овом питању.

РСЕ: Кабинет Бораља предложио мере против тзв. Владе Косова и Аљбина Куртија

КАБИНЕТ високог представника Европске уније за заједничку спољну политику и безбедност Жозепа Бореља саставио је предлог пакета мера усмерених против Владе тзв. Косова и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија за које се сматра да немају политичку вољу да предузму неопходне мере у правцу деескалације ситуације на северу КиМ, преноси Радио слободна Европа, позивајући се на сазнања из дипломатских извора.

Специјални изасланик Лајчак рекао је да заједно са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром, наставља са напорима да се омогући и подржи одрживо политичко решење, иако после њихове посете региону, “упркос неким позитивним сигналима, тензије и даље расту”.

Испраћај јајима и фарбом

МИНИСТАР за инфраструктуру тзв. владе Косова Љибурн Аљиу посетио је јуче ујутру у згради Општине Лепосавић новопостављеног градоначелника Љуљзима Хетемија, који већ 17 дана не напушта зграду те самоуправе. Гост је изашао након пола сата, а окупљени Срби су црвеном фарбом и јајима гађали џип у којем се налазио министар. Аљиу је искористио тренутак да “у зору”, када је мањи број људи био окупљен испред Општине, уђе код Хетемија.

Д. Зечевић/С. Ровчанин Томковић, “Вечерње новости”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *