Борба с бујицама, ванредно стање у 37 општина и градова; МУП евакуисао 75 особа

Не престаје борба са изливањем река и потока и проблемима које доносе бујице, а ванредна ситуација проглашена је у 37 градова и општина, јавља РТС. Ватрогасци спасиоци су на терену широм Србије.

Ванредна ситуација проглашена је и на територији Краљева, где су све надлежне службе од ноћас на терену, црпи се вода из објеката и постављају додатни одбрамбени бедеми јер је и ниво Западне Мораве у краљевачкој општини од ноћас на ивици изливања.

Услед обилних падавина на снази је обустава саобраћаја на деоници Мрчајевци – Краљево, код места Адрани због оштећења коловоза. Наиме, вода је однела и део моста на регионалном путу, због чега је у прекиду саобраћај Ибарском магистралом између Краљева и Чачка. Због обилних падавина неколико кућа је под водом. Алтернативни путни правци су општински путеви : Милоча – Опланићи – Сирча – Краљево, објавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић на свом Фејсбук налогу.

Обилне падавине у општини Косјерић изазвале су бројне проблеме на путној инфраструктури, а најкритичније је у насељу Брајковићи, где је поплављено око 20 домаћинстава. Вода није исправна за пиће, само је технички употребљива, електричне енергије има.

Мештанину, Драгану Вујићу, вода је однела потпорни зид, капију и бандеру.

“Код мене вода није ушла у кућу, али је однела потпорни зид дужине 20 метара. Капија је однета са бандером која била на улазу и због тога је нестсхало стује. Ја сам овде 40 година, претрпео сам пет, шест поплава, али овако никада није било. Ово је највећа вода коју сам запамтио. Проблем су обилне кише које падају на околна брда, па тада надође река и сви смо угрожени”, рекао је за Танјуг Драган Вујић из Браковића крај Косјерића.

У домаћинство Милуна Вујића је вода ушла у кућу.

“Ми плавимо већ три пута, а два пута нам вода улази у кућу. Уништила је намештај, ламинат и покућство”, рекао је Милун Вујић.

  • 16. јун 2023 • 11:43

    11:43

    Хитна помоћ и ватрогасци помажу мештанима у Краљеву и Крагујевцу

    Ватрогасне службе и хитна помоћ помажу мештанима поплављених подручја на територији Крагујевца и Краљева, црпе воду из дворишта, а најугроженије евакуишу, јављају дописници Танјуга.

    У Краљеву где је проглашена ванредна ситуација, мештани се боре са водом која је поплавила сеоска подручја, а градске власти постављају џакове и препоручују алтернативне путне правце зато што је река Мусача изашла из корита и прелила магистралу.

    Мештанин Адрана Радомир Перишић је рекао да су се борили целу ноћ са водом.

    “Живим овде поред бедема, поред реке Мусаче, целу ноћ смо били на бедему у одбрани од поплава. Нешто смо успели да спасимо, део села захваљујући овим џаковима који су постављени, па је вода усмерена према кориту, а да не иде кроз село. Иначе би једно 500 кућа на том потезу било поплављено, вероватно би у многе ушла вода”, рекао је он.

    Мештани кажу да им помажу ватрогасци и хитна помоћ.

    “Кад сам дошао из Деспотовца имао сам шта да видим, вода је дошла до прозора, 2 метра сигурно. Укућани су били на спрату. Били су ту спасиоци, хитна помоћ, евакуисано је 12 људи, моја породица није, јер су горе на спрату безбедни. Ја сам их питао да ли им треба нешто за храну, имамо горе опремљено све, а доле је све под водом. Овако је било још 1999. године два пута у двадесет дана, али је било мање воде, било је око 60 цм”, рекао је он.

  • 11:40

    АМСС: Користити главне путне правце

    Смањена видљивост и мокри коловози отежавају саобраћај, због чега из Ауто-мото савеза Србије апелују на возаче да користе главне путне правце и смање брзину кретања.

    “Нимало није лако возачима и овог јутра, обилне падавине су практично у целој Србији, у појединим крајевима оне не престају и дуже од 12 часова”, рекао је за Танјуг Јовица Митић из АМСС-а.

    Он је указао да у појединим деловима земље, где има обилнијих падавина, у тренутку долази до промене ситуације на путевима и из тог разлога савет возачима је да уколико баш не морају да крећу на пут, нека то не чине овога јутра или нека користе оне сате када интензитет киша буде слабији и када проходност на путевима буде боља.

    “Савет возачима је да у тренуцима обилних падавина користе главне путне правце за своја путовања. Иако делује дуже, безбедније и сигурније ће стићи на одредиште”, рекао је Митић.

    “Деоница магистралног пута између Чачка и Краљева је тренутно у прекиду управо због кише и одрона и због изливања реке и на том делу код Адрана саобраћај се преусмерава на локалну саобраћајницу преко општинских путевима”, прецизирао је Митић.

    Према његовим речима, има прекида у саобраћају, према информацијама Путева Србије, на деоници између Трстеника и Рековца и савет возачима је да не користе овај путни правац.

    Овакве временске прилике су карактеристичне и по већем броју саобраћајних незгода. Према неким истраживањима оне се повећавају за неких 30 до 40 одсто због велике количине воде на коловозу и то је разлог да поред тога што се држе главним путним правцима, смање брзину кретања, јер је видљивост у оваквим условима смањена”, истакао је Митић.

  • 11:39

    Већа количина падавина у источним, централним и југоисточним крајевима Србије

    Већу количина падавина метеоролози очекују у источним, централним и југоисточним крајевима Србије, зато возачи треба да буду спремни да у сваком тренутку реагују на непредвиђене опасности, попут одрона и бујичних изливања воде.

    Непрестани рад путара и слабљење падавина у северним, централним и западним деловима доприноси бољој проходност државних путева првог и другог реда, међутим и поред тога постоји мањи број локалних, општинских путева на подручју Краљева, Чачка, Јагодине и Трстеника на којима је саобраћај одвија отежано или је тренутно у прекиду.

  • 11:29

    Ванредно стање проглашено и на територији општине Брус

    Због поплава које су погодиле општину Брус, а на основу закључака са седнице општинског Штаба за ванредне ситуације, на целој територији бруске општине проглашена је ванредна ситуација, јавља дописник Танјуга.

    Поред градског језгра, повећава се број сеоских насеља угрожених од поплава, клизишта и одрона: Рибаре (Козићи, Милићевићи, Московљевићи, Гочманци, Вучковићи), Доње Левиће, Ђерекаре, Жиљци, Велика Грабовница, Будиловина, Милентија, Осредци, Крива Река, Богише, Чокотар, Витоше, Судимља, Батоте, Жуње, Лепенац…

    Однесен је мост у Малој Врбници. Вода је продрла у више стамбених и помоћних објеката и нанела огромну штету на путевима.

    Оно што је најважније јесте да нема жртава. Према речима дописника, све расположиво људство и механизација ангажовани су на терену како би у најкраћем року дошло до нормализације ситуације.

  • 10:19

    У Крагујевцу сада сви путеви проходни

    Сви путеви у Крагујевцу су сада проходни, у току ноћи излила се Лепеница у деловима насеља Велико поље и Палилула па је чамцима евакуисано 14 особа међу којима и једно дете. 

    Универзитетски клинички центар Крагујевац данас збрињава само најургентније случајеве пошто су у установи поплављени подрумски простори.

    • Како се наводи у саопштењу Управе УКЦ Крагујевац, поплављен је подрумски простор у Хируршком блоку са одељењем Стерилизације, у згради РХ центра, подрумски простор Клинике за педијатрију и зграда Економско- финансијске службе.

      Екипе радника УКЦ Крагујевац, у сарадњи са градским комуналним предузећима, од ноћас интензивно раде на отклањању последица поплава, али ће здравствена установа током дана радити по ванредном режиму рада, што подразумева збрињавање само ургентних стања.

      “Уколико у наредним данима не буде нових обилних падавина, очекујемо да ће од понедељка, 19. јуна, Универзитетски клинички центар Крагујевац редовно функционисати”, додаје се у саопштењу.

    • 10:17

      У Лучанима се излила река Бјелица, страдала инфраструктура

      На територији општине Лучане обилне падавине проузроковале су изливање реке Бјелице, њен ниво у Гучи био је 301 сантиментара и овога пута њавише је страдала путна инфраструктура, јавља Танјуг.

      “Обилна киша падала је читаву ноћ, све екипе су на терену, имамо проблема у МЗ Вича где је поплављено пет домаћинстава, у Гучи једно, као и у МЗ Ђераћ. Река се излила и поплавила око 350 хектара земљишта у Вичи, Живици, Доњем Дубцу, селу Гучи, Турици, Лиси, Пухову, Крстацу и Дљинском пољу”, рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације општине Лучани Зоран Вучићевић.

      Он је додао да сада ниво реке у Лучанима опада, али да је проблем пораст нивоа Мораве што може да проузрокује проблеме.

    • 09:15

      Припадници МУП-а евакуисали 75 особа

      Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, након обилних падавина током ноћи, евакуисали су 75 особа из поплављених подручја у различитим деловима Републике Србије.

      На подручју Сокобање евакуисано је укупно 25 особа из места Јабукар и Чаир. У селу Трнава код Јагодине евакуисане су 22 особе, две особе су извучене из Велике Врбнице код Крушевца из поплављеног аутомобила, а четири особе су извучене из места Врдула и Бапско поље код Краљева.

      Такође, у селу Туларе код Прокупља евакусиане су три особе, а у местима Вича, Кучићи и Мршници код Чачка још пет особа.

      Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а осим евакуације, ангажовани су на црпљењу воде у свим наведеним местима.

      Од 26. маја, кад су почеле обилније падавине на територији Републике Србије, припадници Сектора за ванредне ситуације били су ангажовани на 603 интервенције са укупно 1.300 ватрогасаца-спасилаца са 642 возила и 632 пумпе и 55 припадника Специјалистичког тима за спасавање и рад на води са 17 возила и 22 чамца, додаје се у саопштењу.

      (РТ)

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *