АУТОРСКИ ТЕКСТ Џаред Израел: “Анатомија једне обмане”, амерички публициста о сукобу у Украјини и контраофанзиви

ОД суботе, 4. јуна, догодило се много тога у погледу сукоба у Украјини уопштено говорећи, а нарочито у погледу украјинске контраофанзиве, о којој се претерано говори у последње време, укључујући и уништење бране у Каховки са катастрофалним последицама.

Да бисмо боље разумели шта се то догађа последњих неколико дана, почнимо од начина на који су медији на Западу, током последња три месеца, пратили развој догађаја повезан са украјинском контраофанзивом, коју многи обећавају.

27. фебруар 2023, “Вашингтон пост”: Украјински режим има “напредну западну опрему, недавно набављену, којом ће направити квалитативну разлику у неизбежном противнападу”.

27. март 2023, “Вашингтон пост”: “Русија наставља да напада опкољени град у ишчекивању неизбежног украјинског противнапада.”

28. март 2023, “Лос Анђелес тајмс”: “Зеленски продужава обилазак подручја на првој линији фронта док се спрема неизбежна пролећна офанзива и док се позорница све више припрема за украјински противнапад.”

3. април 2023, Блумберг: “Украјина гомила људске снаге и технику за неизбежан противнапад уз помоћ савезника из САД и Европе.”

7. април 2023, “Украјински недељник”: “Кијев и Москва обележавају Дан победе у Другом светском рату усред неизбежног украјинског противнапада.”

11. април 2023, “Политико.еу”: “Неизбежан украјински противнапад изложиће нуклеарну електрану Запорожје удару.”

20. април 2023, Ал Џазира: “Украјински противнапад неизбежан док се Путин ослања на Вагнера.”

2. мај 2023, Ројтерс: “Док трају припреме за неизбежан противнапад, Украјина се заклиње да неће одустати од Бахмута.”

3. мај 2023, “Њујорк тајмс”: “Русија је оптужила украјинску владу за организовање напада дроновима, који је описала као намерни покушај да се погоди пребивалиште председника Владимира Путина”. “[Украјина] уверава свет да је Русија измислила инцидент како би скренула пажњу с неизбежног противнапада.”

8. мај 2023, “Фајненшл тајмс”: “Русија покреће непрекидни напад дроновима на Кијев у ишчекивању неизбежног контранапада.”

. мај 2023, “Њујорк тајмс”: “Русија ће ове недеље обележити свој најважнији годишњи војни празник, усред растуће напетости након низа напада и неизбежног украјинског противнапада.”

9. мај 2023, ЦНН: “САД објављује пакет помоћи Украјини у вредности од 1,2 милијарде долара док се чека неизбежни противнапад.”

19. мај 2023, Ројтерс: “Док се ближи неизбежни противнапад Кијева, Русија је овог месеца, након готово два месеца затишја, поново покренула ракетне ударе и нападе дроновима широм Украјине.”

31. мај 2023, Радио Слободна Европа: “У сусрет неизбежном противнападу украјинских снага на бојишту, француски председник Емануел Макрон позвао је на успостављање мира.”

1. јун 2023, Лондон тајмс радио: “Путин губи поверење руске јавности док се спрема неизбежан украјински противнапад.”

И, коначно, један тзв. елитни институт за истраживање из Вашингтона под називом Центар за анализу европске политике (који финансирају Стејт департмент, НАТО, “Мајкрософт” и сличне институције) поставио је стандард за западно извештавање о великом противнападу:

– Може се догодити за неколико дана, недеља или месеци, али украјински је противнапад неизбежан.-

Дакле: Као прво, као што сте наравно приметили, у свих 16 цитата тврди се да Украјинци само што нису покренули своју контраофанзиву; па ипак, иако постоји много начина да се ова идеја изрази, сви су они користили исти израз лооминг (неизбежан) – а то су урадили иако контраофанзива заправо није требало да буде покренута ни на један од ових 16 датума.

Украјинске бригаде гурнуте у смрт да кијевски председник не испадне смешан
Стога, поново се саопштавају лажне информације уз коришћење истог израза. Тврдим да ово једино има смисла уколико су ове лажне вести скуване у истом лонцу, можда у форми редовног информисања или писаних смерница које припрема апарат који се састоји од агената украјинског режима и, наравно, агената снага НАТО, који су, уосталом, и спонзорисали државни удар 2014.

Уместо што шире лажи, требало је да ови медији раскринкају кампању ширења лажних вести. Међутим, сви су они учествовали у тој кампањи, па стога не можемо претпоставити да је истина било шта што они кажу о рату.
Имајући на уму све ово, размотримо све што се дешавало од суботе, 4. јуна.
Субота, 3. јун, 00:01 по њујоршком времену
Часопис Тхе Њалл Стреет Јоурнал објавио је интервју са вођом украјинског режима, Владимиром Зеленским, под насловом: “Украјински Зеленски: Спремни смо на контраофанзиву”.

У интервјуу за часопис Тхе Њалл Стреет Јоурнал, Зеленски не каже само “спремни смо на контраофанзиву”. Он експлицитно каже:

– Од данас смо спремни да то урадимо. Од данас.-
У току претходна три месеца, док су медији свуда извештавали да ће Украјина у сваком тренутку покренути своју контраофанзиву, Зеленски никада није рекао да је Украјина спремна да то уради “од данас”. Никада. Чему онда промена? Мислим да је главни разлог Доналд Трамп. Како је известио лондонски лист Спецтатор у току Трамповог интервјуа за ЦНН 11. маја:
– Догодио се један знаковит тренутак у тој градској скупштини препуној особља ЦНН, када је новинар који је водио разговор упитао: “Можете ли рећи за кога навијате да победи у овом рату, Украјину или Русију? -Трамп је одговорио: -Желим да сви престану да гину. Они гину, и Руси и Украјинци. Желим да престану да гину. -Реакција публике у Гофстауну, у Њу Хемпширу – кључна прва држава у процесу номинације за републиканце – биле су гласне овације.

Ово су озбиљне ствари. Узимајући у обзир хистерију против Русије коју подстичу и медији и политичари у САД (и остатку света), Трампово одбијање да каже “желим да Украјина победи, наравно”, заједно са његовом изјавом да му је једнако стало и до Руса и до Украјинаца, и чињеницом да су му клицали што је то рекао, јесу нешто запањујуће.
А онда је 6. јуна свет потресла информација да је срушена брана Каховка и да прети екоцид. Већина на Западу је јавила да су криве руске снаге. Најподлије поређење гласило је да Руси користе тактику “спаљене земље” из Другог светског рата. Совјети су тада били неприпремљени на инвазију нациста, одатле неопходност уништавања све искористиве инфраструктуре на коју би нацисти могли наићи. Насупрот томе, у току последња три месеца, изградили су оно што Ројтерс назива “огромна мрежа руских утврђења која се протежу од западне Русије кроз источну Украјину све до Крима, са циљем припреме за велики напад Украјине”.
У свим западним медијима украјинска контраофанзива имала “епитет” – неизбежна
Осим тога, нацисти су имали добро обучену војску од 3,5 милиона војника. За разлику од њих, Украјина има слабије снаге које се састоје од углавном лоше обучених трупа. Зашто би Русија уништила своју брану, што је очигледно потез очајника?
Сматрам да је прилично јасно шта се стварно десило. Након што су политички моћници присилили Зеленског да заоштри причу, Украјинци су били присиљени да нападну Русе прво са две, а онда и са пет механизованих бригада, чисто да Зеленски не би испао смешан, па су на крају Украјинци били згажени.
Да би скренули пажњу са овог моралног/политичког/војног банкрота, НАТО и Украјинци предузели су очајнички терористички потез и уништили брану Каховка, што је био чин за који западни политичари и медији сада апсурдно желе да окриве жртве самог тог чина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *