ЗЕЛЕНСКИ БИО У РИМУ – ДА ЛИ ЈЕ ОТИШАО ЗАДОВОЉАН?

Бићемо уз вас све док је потребно, рекао је украјинском председнику италијански колега Серђо Матарела, премијерка Ђорђа Мелони је госту обећала војну помоћ, али је остала дистанца између Зеленског и папе због разлике у виђењу Кијева и Ватикана како би требало разрешити руско-украјински сукоб и осигурати мир

Рим је некако проживео минули суботњи дан у ком је, уз ванредне мере безбедности, „од неба до подземља“, дочекан и испраћен украјински председник Володимир Зеленски. Над градом је била успостављена зона без летења – осим за хеликоптере снага безбедности – Тибром је крстарила речна полиција, коњичке патроле су пролазиле кроз паркове, јаке снаге реда блокирале су аеродроме, железничке станице, ауто-путеве, на осетљивим местима били су снајперисти и антитерористичке јединице, свако је био подложан евентуалној провери.

ОБЕЋАЊА ИТАЛИЈЕ У сусрету с колегом Серђом Матарелом, Зеленски је добио уверавања да ће Италија дати пуну војну, финансијску и хуманитарну подршку Украјини, као и да ће помоћи њену реконструкцију. У разговору је било речи и о ефикасности санкција Русији, нуклеарки Запорожје, „киднаповању“ украјинске деце. Матарела је госту обећао и да ће Италија подржати улазак Украјине у Европску унију (ЕУ).
Зеленски је, и то више од сат, у четири ока, имао размену мишљења и с премијерком Ђорђом Мелони, с којом је висок ниво сагласности о више тема постигао током њене фебруарске посете Кијеву. Разговарали су о разној помоћи, пре свега војној – о слању Украјини дронова и италијанско-француског ПВО система „Самп-Т“, али и о новцу којим би, уз оружје, евроатлантска осовина подржала најављену украјинску контраофанзиву. Посебно су нагласили да би праведан мир требало да значи „потпуну независност Украјине и повраћај територија“. Мелонијева је, пре него што је Зеленски напустио територију Италије и упутио се у Ватикан, нагласила: „Он је пријатељ и ми се кладимо на победу Украјине.“ Уз то је упутила апел Москви да обустави инвазију и повуче трупе са украјинске територије, додајући да ће Италија допринети успостављању мира !који Кијев сматра праведним!.
Зеленски је захвалио Италији „на доследном ставу, подршци и помоћи које дају Украјини могућност да се одупре руској агресији“, нагласивши да је „кључ за успех његове земље благовремена достава оружја“.

УЗДРЖАНОСТ ВАТИКАНА Разговором с папом Франциском, о чему није било званичног саопштења, Зеленски, судећи по резимеу објављеном у Кијеву, не може бити задовољан као што је био после сусрета с Матарелом и Мелонијевом, иако се папа упорно залаже за прекид руског-украјинског рата и мир, пре свега због украјинског народа. Зеленски је раније добио папин пристанак да ће посредовати код Русије да врати украјинску децу. У емисији „Порта а Порта“ ТВ РАИ 1, где је био гост пре поласка кући, Зеленски је, одговарајући на питања новинара више медија, уз остало рекао да нас „воља и искреност Његове светости могу приближити спровођењу наше формуле мира“, али је остао при познатом ставу да је само украјински мировни план праведан, због чега и папа треба да га подржи. „Уз сво дужно поштовање Његовој светости, не требају нам посредници, потребан нам је праведан мир“, прецизирао је украјински лидер.
Зеленски је позвао папу да посети Украјину и изразио му захвалност што сваке недеље на Тргу Светог Петра у обраћању верницима подвлачи своју блискост са „мученичким украјинским народом“. Председнику Украјине, међутим, није по вољи што папа Франциско, већ дуже време, истиче да ће отићи у Кијев ако буде могао да оде и у Москву. Пошто се, у међуврмену, овај његов став није променио, Зеленски је, вероватно, остао незадовољан.
После сусрета у Ватикану небо изнад Светог Петра остало је сиво, као и изгледи за мир. Шансе за скори мир умањује и крајње арогантна изјава украјинског председника у Риму: „Нисам вољан да разговарам с Путином, малим вођом који убија свој народ, решење за Украјину је контраофанзива, а када будемо на граници с Кримом, подршка Путину унутар Русије ће се смањити и он ће морати да тражи излаз. Недостаје мало.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *