Psihopolitika političkog šibicara

Kako je Janez Janša zloupotrebio tragedije u Srbiji?

 

Masovna ubistva u Beogradu i Mladenovcu šokirala su Srbiju, ali i svet. I dok su u iz regiona stizali izrazi saučešća, u Zagrebu paljene sveće, a u Crnoj Gori u nedelju proglašen i dan žalosti, odjeci masakra u Srbiji izazivali su političke razmirice u Sloveniji. Jesu mnogi i iz Slovenije uputili poruke saučešća, pa i Levica, jedna od tri vladajuće stranke u koaliciji premijera Roberta Goloba, izdala posebno saopštenje.

SRAMNA I ODVRATNA OBJAVA Na poruku se komentarom na tviteru među prvima odazvao Janez Janša, bivši slovenački premijer, a sada šef opozicione SDS. Na saučešće Levice porodicama zavijenim u crno, Janša je zalepio dve fotografije na kojima su deca u partizanskim uniformama; na jednoj od njih je inscenirano kako dečak cilja pištoljem u potiljak drugog dečkića koji leži na zemlji, dok su na drugoj majka, sinčić (u uniformi slovenačkih partizana) i ćerkica na nekoj od slovenačkih komemoracija žrtvama okupatora iz Drugog svetskog rata, uslikani pored poslanika partije Levica Mihe Kordiša.
„Možda je to pošlo naopako, partijo Levica?“, podsmehnuo se u svom tvitu Janša. Smisao njegove poruke u Sloveniji je protumačen bez senke nedoumice – za nasilje u školama su odgovorni „levičari“, potomci partizana i onih koji veličaju narodnooslobodilački rat u kome su pre 78 godina poraženi nacifašizam i kolaboranti okupatora, među kojima je bio i otac Janeza Janše.
„Sramna i odvratna objava predsednika opozicione partije i nekadašnjeg predsednika vlade. Prizemno iskorišćavanje nezamislive tragedije i tuge za huškanje, širenje netrpeljivosti i govora mržnje“, reagovala je slovenačka ministarka kulture iz redova Levice Asta Vrečko.
Jednu od najlucidnijih kritika Janšinog sramnog poteza objavio je slovenački filozof i publicista Boris Vezjak na portalu „In medias res“.
„Janez Janša se prenaglio i, u skladu sa dobro razrađenim principima psihopolitike huškanja i kulturne borbe, odmah zloupotrebio beogradsku tragediju. Cinična, perverzna, bezobrazna i duboko nehumana reakcija nekoga od koga godinama nismo ništa očekivali. Pa ne baš ništa, uvek očekujemo novo dno. I to uvek ponovo i dočekamo.“

PSIHOPOLITIČKA PROPAGANDA Uskoro se pokazalo da je Janša ukrao i sliku dvojice dečaka s pištoljem – fotografija je bila snimljena na nekom događaju u Rusiji. Ne treba gubiti reči ni na objašnjenje da je Janšina kritika na račun mlade partije – slovenačke Levice – potpuno netačna. Zato je u Sloveniji model politike koju je vodio tokom poslednje vladavine i nazvan „janšizmom“; otuda su za života njegove treće vlade (mart 2020 – jun 2022) mnogi demonstranti zbog vladanja neustavnim dekretima, čistki u medijima i pritisaka na sudstvo na ulicama zahtevali „smrt janšizma“, ali nikada ne i smrt rodonačelnika takve politike Janeza Janše.
Janšina zloupotreba tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru zaslužuje svaku osudu i zbog činjenice da je upravo on bio i ostao onaj koji je u Sloveniji godinama širio ne samo ideološku već prevashodno međunacionalnu mržnju. Janša je bio ministar u slovenačkoj vladi koja je stvorila Izbrisane, ljude s prostora nekadašnje Jugoslavije kojima je 1992. oduzela sva građanska prava i bacila ih na društveno dno, poništivši im sve dokumente, od đačkih, zdravstvenih i radnih knjižica do ličnih karata i pasoša. Bilo je to lukavo prikriveno etničko čišćenje i najveći masovni zločin u nezavisnoj slovenačkoj državi, što je prepoznao i Evropski sud za ljudska prava. Na mestu ministra odbrane je 1990-ih izbacivao porodice bivših i penzionisanih oficira JNA. Uz to je Janša zaraćenim stranama tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni – obavezno onoj koja se borila protiv Srba – prodavao oružje koje je u Sloveniji ostalo iza JNA a koje je Ljubljana prema sporazumu sa vladom Ante Markovića morala da čuva.
Povodom Janšine zloupotrebe tragedije u Beogradu mnogi su ponovo objavili odnedavno dostupne dokumente koje je 1991. on potpisivao i koji potvrđuju da je hrvatskim „zengama“ i trupama Alije Izetbegovića tokom ratova slao na stotine hiljada metaka, zolja, mina i drugog oružja.
Janša je, dakle, odgovoran za mnogo uništenih sudbina i izgubljenih srpskih života, pa je zaista poslednji koji bi smeo da se oglašava, još naročito na ovakav način povodom masakra u beogradskoj osnovnoj školi. S druge strane, Janša očigledno nije mogao iz sopstvene kože – svojim tvitom je ponovo pokazao da nije ništa drugo nego sitna duša i politički šibicar, primer političara spremnog da zarad političkih poena zloupotrebi i nevinu decu, posebno ako su to osnovci iz Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *