Психополитика политичког шибицара

Како је Јанез Јанша злоупотребио трагедије у Србији?

 

Mасовна убиства у Београду и Младеновцу шокирала су Србију, али и свет. И док су у из региона стизали изрази саучешћа, у Загребу паљене свеће, а у Црној Гори у недељу проглашен и дан жалости, одјеци масакра у Србији изазивали су политичке размирице у Словенији. Јесу многи и из Словеније упутили поруке саучешћа, па и Левица, једна од три владајуће странке у коалицији премијера Роберта Голоба, издала посебно саопштење.

СРАМНА И ОДВРАТНА ОБЈАВА На поруку се коментаром на твитеру међу првима одазвао Јанез Јанша, бивши словеначки премијер, а сада шеф опозиционе СДС. На саучешће Левице породицама завијеним у црно, Јанша је залепио две фотографије на којима су деца у партизанским униформама; на једној од њих је инсценирано како дечак циља пиштољем у потиљак другог дечкића који лежи на земљи, док су на другој мајка, синчић (у униформи словеначких партизана) и ћеркица на некој од словеначких комеморација жртвама окупатора из Другог светског рата, усликани поред посланика партије Левица Михе Кордиша.
„Можда је то пошло наопако, партијо Левица?“, подсмехнуо се у свом твиту Јанша. Смисао његове поруке у Словенији је протумачен без сенке недоумице – за насиље у школама су одговорни „левичари“, потомци партизана и оних који величају народноослободилачки рат у коме су пре 78 година поражени нацифашизам и колаборанти окупатора, међу којима је био и отац Јанеза Јанше.
„Срамна и одвратна објава председника опозиционе партије и некадашњег председника владе. Приземно искоришћавање незамисливе трагедије и туге за хушкање, ширење нетрпељивости и говора мржње“, реаговала је словеначка министарка културе из редова Левице Аста Вречко.
Једну од најлуциднијих критика Јаншиног срамног потеза објавио је словеначки филозоф и публициста Борис Везјак на порталу „Ин медиас рес“.
„Јанез Јанша се пренаглио и, у складу са добро разрађеним принципима психополитике хушкања и културне борбе, одмах злоупотребио београдску трагедију. Цинична, перверзна, безобразна и дубоко нехумана реакција некога од кога годинама нисмо ништа очекивали. Па не баш ништа, увек очекујемо ново дно. И то увек поново и дочекамо.“

ПСИХОПОЛИТИЧКА ПРОПАГАНДА Ускоро се показало да је Јанша украо и слику двојице дечака с пиштољем – фотографија је била снимљена на неком догађају у Русији. Не треба губити речи ни на објашњење да је Јаншина критика на рачун младе партије – словеначке Левице – потпуно нетачна. Зато је у Словенији модел политике коју је водио током последње владавине и назван „јаншизмом“; отуда су за живота његове треће владе (март 2020 – јун 2022) многи демонстранти због владања неуставним декретима, чистки у медијима и притисака на судство на улицама захтевали „смрт јаншизма“, али никада не и смрт родоначелника такве политике Јанеза Јанше.
Јаншина злоупотреба трагедије која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“ на Врачару заслужује сваку осуду и због чињенице да је управо он био и остао онај који је у Словенији годинама ширио не само идеолошку већ превасходно међунационалну мржњу. Јанша је био министар у словеначкој влади која је створила Избрисане, људе с простора некадашње Југославије којима је 1992. одузела сва грађанска права и бацила их на друштвено дно, поништивши им све документе, од ђачких, здравствених и радних књижица до личних карата и пасоша. Било је то лукаво прикривено етничко чишћење и највећи масовни злочин у независној словеначкој држави, што је препознао и Европски суд за људска права. На месту министра одбране је 1990-их избацивао породице бивших и пензионисаних официра ЈНА. Уз то је Јанша зараћеним странама током ратова у Хрватској и Босни – обавезно оној која се борила против Срба – продавао оружје које је у Словенији остало иза ЈНА а које је Љубљана према споразуму са владом Анте Марковића морала да чува.
Поводом Јаншине злоупотребе трагедије у Београду многи су поново објавили однедавно доступне документе које је 1991. он потписивао и који потврђују да је хрватским „зенгама“ и трупама Алије Изетбеговића током ратова слао на стотине хиљада метака, зоља, мина и другог оружја.
Јанша је, дакле, одговоран за много уништених судбина и изгубљених српских живота, па је заиста последњи који би смео да се оглашава, још нарочито на овакав начин поводом масакра у београдској основној школи. С друге стране, Јанша очигледно није могао из сопствене коже – својим твитом је поново показао да није ништа друго него ситна душа и политички шибицар, пример политичара спремног да зарад политичких поена злоупотреби и невину децу, посебно ако су то основци из Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *