Patrušev upozorava: Radioaktivni oblak se približava Evropi

 

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom koju je Zapad isporučio Ukrajini dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka, koji je već krenuo ka Evropi, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je juče američki predsednik Džozef Bajden doputovao u Hirošimu da prisustvuje samitu G7, kako bi podržao, kako Amerikanci veruju, “zajedničke demokratske vrednosti”. 

“Šefovi zapadnih zemalja, pod pritiskom SAD, razgovaraće i o pomoći Ukrajini. Amerikanci su više puta u istoriji ‘pomogli’ zemljama na ovaj način. Pomogli su i Ukrajini, vršili su pritisak na svoje satelite i snabdevali ih municijom sa osiromašenim uranijumom. Njihovo uništavanje dovelo je do toga da se radioaktivni oblak uputio ka zapadnoj Evropi. A povećanje radijacije je već zabeleženo u Poljskoj”, kazao je Patrušev na sastanku u Siktivkaru.

SAD upravljale atentatima na Tatarskog, Duginu i Prilepina

On je naveo da su ubistva vojnog reportera Vladlena Tatarskog i Darije Dugine, kao i dizanje u vazduh automobila u kojem se nalazio pisac Zahar Prilepin, organizovala ukrajinska služba bezbednosti u neposrednoj koordinaciji sa Vašingtonom.

“Stvarajući nove pretnje nacionalnoj bezbednosti Rusije, kijevski neonacistički režim kog podržavaju Anglosaksonci, preneo je terorističke akcije na teritoriju naše zemlje”, naveo je.

On je naveo da prema podacima kojima Moskva raspolaže, na teritoriji Ruske Federacije su organizovani teroristički napadi, a među njima su ubistvo Darije Dugine i Vladlena Tatarskog, dizanje u vazduh automobila Zahara Prilepina, eksplozija na Krimskom mostu kao i eksplozije na gasovodima “Severni tok”.

Pritom, kako je naveo, ti teroristički napadi su organizovani paralelno sa unapred pripremljenom informacionom kampanjom Vašingtona i Londona sa ciljem da se destabilizuje politička i društvena situacija u Rusiji, kao i njen ustavni poredak i suverenitet.

“Zapad na čelu sa SAD je direktno umešan u konflikt u Ukrajini na strani terorističkog ukrajinskog režima. Strani plaćenici i savetnici učestvuju u borbenim dejstvima zajedno sa ukrajinskim neonacistima”, naglasio je.

Patrušev je dodao da instruktori NATO-a nastavljaju da pripremaju ukrajinske diverzanstko-terorističke grupacije i da koordinišu njihovu aktivnost što se celom svetu potom servira kao “američka pomoć odbrani Ukrajine”.

(RT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *