Живот у обручу

Како тече обрачун Приштине с преосталим Србима на Косову и Метохији?

Откако је у децембру прошле и јануару ове године на северу Косова и Метохије, према прелазима Брњак и Јариње, из правца Косовска Митровице, успостављено седам станица пограничне полиције и јединица за брзе интервенције, Срби са севера КиМ, али и они јужно од Ибра који користе ова два прелаза – постали су жива мета. О томе непобитно сведочи и рањавање, од стране пограничне полиције, Милана Јовановића (10. априла после 22 сата) на пункту Бистрица, на 12. километру пута Звечан–Лепосавић. Косовска полиција је и 15 сати након догађаја тврдила да се пуцњава на овом пункту није десила.
Под притиском Београда, али и Еулекса да покажу снимке с камера који би потврдили или оповргли овај напад, дан касније је објављено да је на цивилно возило са пункта Бистрица пуцала погранична полиција, и да је том приликом тешко повређен Милан Јовановић. Уследила је суспензија четири косовска полицајца.

ЗАЧУО САМ ПУЦАЊ И ОСЕТИО БОЛ У РАМЕНУ

Милан Јовановић, који је рањен у близини полицијског пункта Бистрица, рекао је да се све догодило када се из Лепосавића враћао кући, на месту где се налазе само припадници косовских специјалаца.
„Доле у Бистрици, где је њихова база, након проласка кроз пункт само сам зачуо пуцањ и осетио бол у рамену. Не могу да будем сто посто сигуран ко је пуцао, али у оној бази сем њихове војске и полиције не верујем да има било кога другог. Чуо сам прасак стакла и искрено није ми било свеједно. Уплашио сам се, продужио сам даље. Стигао сам до места Шарен камен и шта се даље дешавало, где су кола и ко ме је довео, појма немам“, рекао је Јовановић.

ПОШТЕЂЕНИХ НЕМА Учестале оружане акције косовске полиције и специјалаца Росу на северу, напади и све бројнија неоснована хапшења и притварања Срба унели су додатни немир међу српским становништвом. Чињеницу да нико не зна по ком основу може да заврши у косовском затвору, у којем притворени леже неосновано дуго, Срби тумаче као наставак погрома другим средствима.
За нешто више од месец дана албански припадници специјалне косовске полиције Росу, али и јединица за специјалне операције ФИТ (јединица за брзе интервенције), физички су напали двојицу српских младића и ухапсили тројицу Срба на северу Космета, након чега је један пуштен на слободу.
У селу Јошаница претукли су двојицу младића Л. Ђ. (23) и Ђ. М. (24) (7. марта) уверени да не траже изгубљени телефон већ да су шверцери, а који су после ноћи проведене у митровачкој болници пуштени на кућно лечење.
Испоставиће се да је то била „грешка“ косовске полиције, као што је „грешком“ 28. марта, у присуству супруге и двоје малолетне деце, на административном прелазу Јариње ухапшен и бивши полицајац Миљан Јовановић. Миљан, који се с породицом враћао из Рашке у родну Каменицу, „замењен“ је са особом која има слично име, али исто презиме.
Косовска полиција је саопштила да је „направљена грешка у читачу личних карата“, али то није могло да умањи стрес и шок који је ова породица доживела.
Убрзо након тога, 1. априла ухапшен је и Милован Божовић из Зубиног Потока, којем су специјалне јединице у цивилу, такође цивилним аутомобилима препречиле пут на мосту у селу Придворица и одвеле га у непознатом правцу. Тек после дан и по сазнало се да се налази у полицијском притвору у Приштини. Изведен је на суд, где му је судија Основног суда одредио једномесечни притвор. Специјални тужилац „Косова“ на терет му је ставио „паљење аутомобила, учествовање у криминалној групи“, а наводно га сумњичи и за „убиство Еулекс полицајца“, иако постоји незванична информација да је за то „дело“ Божовића својевремено Еулекс ослободио.

ЗАКАСНЕЛЕ СУМЊЕ КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Косовска полиција суспендовала је четири службеника због основане сумње да су повезани са случајем рањавања Јовановића на делу магистралног пута Митровица–Лепосавић на пункту Бистрица.
У полицији су рекли да је „спроведена истрага на регионалном и централном нивоу са циљем разјашњења овог случаја што је пре могуће“.
„Након извршеног увиђаја и ангажовањем полицијских јединица, на лицу места омогућено је прибављање доказа који указују на могућу умешаност полицијског службеника у извршење кривичног дела – пуцање“, наведено је у полицијском саопштењу из Приштине.
Косовска полиција је нагласила да су „на основу достављених информација и доказа против полицијског службеника предузете мере суспензије, јер није пријавио случај и своју умешаност у исти“.
Мере суспензије предузете су и против још три могућа званичника укључена у случај.

ПРЕТРЕСИ НА СЕДАМ ПУНКТОВА Божовић се налази у судском притвору у Подујеву, а његов адвокат Небојша Влајић који је поднео жалбу каже да је судско веће донело одлуку о притвору због превентиве „наводног бекства и утицаја на сведоке“.
Такође, 1. априла, Иван Тодосијевић, актуелни председник српске Општине Звечан, због изјаве из 2019. да је „Рачак монтиран“ добио је годину дана затвора. Није познато да ли је у затвору или чека да Врховни суд одлучи о жалби коју је његов адвокат уложио на потврду Апелационог суда, по казни коју је изрекао приштински Основни суд. Требало би додати да су у судском већу били Албанци, што је супротно тачки 10. Бриселског споразума. Очигледно да се косовско правосуђе на то оглушује.
Да је „кап препунила чашу“ показао је и случај (7. априла) Николе Тодоровића, лекара, специјалисте радиологије, који је у присуству троје деце и супруге ухапшен на Јарињу. Кренуо је на породичну славу. Тодоровићу је одређен притвор од 30 дана, а судија није прихватила јемство. Како је потврдио његов адвокат Милош Делевић, „Тодоровић је признао да је насрнуо на полицијског службеника, али јер се и сам осећао угроженим“.

СУЂЕЊЕ У ОДСУСТВУ

Јована Филиповић, која заступа Душка Арсића ухапшеног на Јарињу у децембру 2021, због наводног ратног злочина из 1999. године, каже да хапшења Срба повећавају већ постојећи притисак на грађане.
„Тачно је да се оваквим поступањем наставља погром. Случај Душка Арсића показује да чак и лице које није било мобилисано у току сукоба 1999. године може бити оптужено за кривично дело ратног злочина. Такође, не мора неко да буде оптужен конкретно за ратни злочин, може да буде реч о било чему другом, па чак и о техничкој грешки као што се то недавно десило на Северу. Законска могућност да се суди у одсуству, ствара неизвесност која може утицати на одлуку људи да напусте КиМ“, каже Филиповићева.

СЛЕДЕ НОВА ХАПШЕЊА Верољуб Петронић, безбедњак из Организације „Хјуман центар Митровица“ каже да је „сасвим извесно да ће бити нових хапшења“. Страх је завладао на северу Космета.
„Приближавају се избори које ће Срби бојкотовати, што ће бити разлог за нова хапшења, како би се неуспех око изборног процеса бацио у други план. Познато је и да Ауто-мото савез чувају косовски полицајци, што исто може да буде увод у нове инциденте. Онда се појављују они који наводно сређују ситуацију“, каже Петронић.
Четири општине на северу од децембра прошле године налазе се у обручу специјалних јединица Росу, које су распоређене дуж целе административне линије Космета са централном Србијом. Они возилима крстаре дуж магистралних и локалних путева, виђени су у најзабитијим селима, а стационирани су у базама надомак прелаза, али и базама које су саградили у Зубином Потоку и у делу села Бистрица и Кошутово у општини Лепосавић.

ХИТАН ОДЛАЗАК КОСОВСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА

Српска листа саопштила је да најоштрије осуђује „покушај убиства“ Србина Милана Јовановића од стране Куртијевих специјалаца на Бистричком мосту, те да захтева најхитније повлачење свих специјалних јединица које су нелегално присутне на северу Косова и Метохије и које континуирано малтретирају српски народ, као и кажњавање одговорних за покушај убиства Милана Јовановића.

БАРИКАДЕ СУ СКЛОЊЕНЕ, РОСУ ЈЕ ОСТАЛА Подсетимо да су припадници Росу запосели Бистрички мост 21. децембра 2022 (на путу од Звечана према Лепосавићу). Због хапшења бившег припадника косовске полиције из Северне Митровице Дејана Пантића, Срби са севера Косова су 10. децембра 2022. подигли барикаде на путним правцима од Митровице према Јарињу и Брњаку. Грађани с барикада су тада поручили да ће оне бити уклоњене када буду ослобођени Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић и када се специјалне снаге косовске полиције повуку са севера Косова.
Барикаде су 29. децембра 2022, али се припадници Росу нису повукли са севера Косова.

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *