Вучић са представницима Срба са КиМ: Огорченост и бес због поступака Приштине и Запада

Незадовољство и бес српског народа због кршења споразума о таблицама и свих осталих споразума и свакодневних хапшења Срба дошло је до крајњих граница, истакао је председник Србије Александар Вучић на састанку са политичким представницима Срба са КиМ.

Председник Србије Александар Вучић састао се у Палати Србија са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, а након састанка је најавио велико обраћање на Велики четвртак или петак.

“Имали смо консултације са најзначајнијим представницима, како Српске листе тако и наших органа са КиМ. Причали смо о свим проблемима, безбедности, незадовољству и бесу нашег народа због кршења споразума о таблицама и свакодневном хапшењу Срба које достиже врхунац”, навео је Вучић.

Председник Србије је истакао да је са тимовима постигнут договор да се изађе са заједничким саопштењем поводом многих питања, укључујући и питању избора 23. априла, на којима Срби, како је рекао, неће учествовати.

Додао је да ће наредни састанак бити у Рашки, да ће бити позвани министри и председница Владе, а да ће до тада бити договорена заједничка платформа.

Друга важна тема о којој се разговарало на састанку тицала се социјалног и економског напретка српског становништва на КиМ, а Вучић је најавио да ће у наредним данима изнети конкретне мере којима ће бити обезбеђена већа примања и пензије, посебно за најугроженије грађане. 

Представници Срба са КиМ су, наводи председник Србије, показали огромну огорченост и бес, како на на власт у Приштини, тако и на међународне заједнице које нису адекватно реаговале.

“Посебно су огорчени хапшењем Срба и тиме што су сви они који су пружали ненасилни отпор мета напада и хапшења”, што је Вучић назвао “покушајем чишћења севера КиМ од свих који би могли да се побуне”.

“Плашим се да неки људи нису разумели шта је то што се дешава на Ким. Суштина је у формирању ЗСО, и престанак угрожавања безбедности српског становништва”, рекао је Вучић. 

Председник Србије је истакао пример привођења тренера клуба из Штрпца.

“Малтретирање, привођење председника и директора клуба јер наша деца не смеју да буду у систему Србије, него у њиховом, ако су у нашем онда не играју кошарку или одбојку већ су терористи”.

Вучић је прокоментарисао и изјаву Вјосе Османи да ће избори на КиМ бити одржани упркос ставу у Београду, те да уколико буде проблема Приштина има план “б”.

Вучић је навео да му “не пада на памет да прича о томе који је план Београда”.

“Не можете да планирате и не могу да кажем какав ће наш план да буде, јер очекујете да кажем да ћемо ући тенковима, а ако то не кажем, онда ће бити да немам план”, рекао је он.

Једина жеља приштинских власти јесте да на КиМ више не буде Срба, додао је.

“Моја порука њима је да до тога неће доћи, јер је то њихова отаџбина”, закључио је председник Србије.

На састанку у Палати Србија присутoвали су и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док су Србе са КиМ представљали председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Игор Симић и Милан Радоичић, председници општина Лепосавић, Штрпце и Грачаница Зоран Тодић, Далибор Јевтић и Љиљана Шубарић и бројни други представници.

2 коментара

  1. Снежана милошевић

    Да ли се ико сећа како је у предизборној кампањи за освајање првих избора Тома Николић обећавао да ће бити поништен Бриселски споразум.
    Да ли се ико сећа да је Вучићев један од првих потеза када је СНС освојила власт, било укидање Министарства за КиМ и спуштање покрајинске проблематике на ниво некакве Канцеларије. Тада је све почело…… И стигло се до формалног и до суштинског губитка Покрајине и њеног дефинитивног одвајања од Србије кроз примену француско-немачког ултиматума и прихватања његове имплементације. Све између су били поступци обмањивања јавности празним причама о томе како се ми никада нећемо дати Газиводе, Енергетски систем, телефонски број, таблице итд, итд. Фасцинантно је обмањивање јавности, која је веровала у патриотизам свог председника. Верује и данас неким делом, нажалост. Ово последње око формирања Заједнице српских општина а што треба да буде учињено у складу са Уставом Косова, само је додавање последњег делића у слагалицу својевољне предаје и одрицања од 15 % територије сопствене државе.
    Једино што ми као народ можемо учинити је ЗАХТЕВ ЗА ОДРЖАВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМА на којем НАРОД треба одлучно да ОДБАЦИ француско- немачки , односно НАТО ултиматум. Ако власт не дозволи одржавање референдума као легитимног права народа да се изјасни, преостаје само ОПШТЕ НАРОДНИ УСТАНАК против ИЗДАЈЕ.

    • unutrašnji dijalog o Kosovu

      @Snežana Milošević. Svaka ti čast za članak. Vrlo objektivno i perfektno. Govorio je Nikolić da neće da se smiri dok ne prekine Briselski sporazum. Vučić je sa prvom posetom Americi pri povratku govorio “očekuju nas teški i bolni pregovori o Kosovo” – a nije hteo da kaže koji su to teški i bolni pregovori. To je predaja teritorije Briselskim sporazumum, sa ciničnim naslovom “za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”. A Kosovo je 10 godina pregovora dobilo sve statusne elemente “albanske države” sa integrisanom granicom: U sporazumu piše: Administrativne prelaze kosovo prepoznaje kao granica – za Kosovo granica / A za Srbiju je administrativna linija(!). Kada Srbi dodju do administrativne linije – ne mogu da predju na Kosovo jer je za Kosovo GRANICA? Zato su nastali teški problemi sa registarskim tablicama i ličnim dokumentima na granici/administrativnoj linije (dvostruko značenje) ako čitamo Briselski sporazum. Neka se dogovore naši pregovarači u Briselu – jel to administrativna linija ili granica???

      Za desetak dana Vučić dogovorio sastanak sa kosovskim Srbima (Srpskoj listi i drugim predstavnicima vlasti) u Rašku (za bošnjake Sandžak). Zašto Vučić ne ide u Kosovsku Mitrovicu medju srbima da drži sastanak kada su adm. prelazi – “administrativna linija” za Srbiju? Ne može Vučić da predje… jer je sa druge strane adm. linije – granica za Kosovo kako piše u Briselskom sporazumu. Isto je i sa ZSO (za zamajavanje) – nije ZSO neko Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom, kako pišr u sporazumu: Zašto dvostruko značenje (ili je Asocijacija, ili je Zajednica): Za Kosovo je ASOCIJACIJA opština sa srpskom većinom, nešto na nivo Nevladine organizacije, Udruženje opština. / A za Srbe je ZAJEDNICA opština sa srpskom većinom. Tako i Srpska lista – Pre toga je bila Izborna lista Srbije (izbačena je zvanična reč “Srbija” na Kosovo).

      Kada su (SNS-SPS) došli na vlast – odmah su 2013 potpisali Briselski sporazum (koji nisu dostavili prvo Narodnoj skupštini Srbije na javnu debatu da se informiše narod). Zašto su u startu potpisali kada se “dokumenti” potpisuju na kraju sporazuma?
      Sve si draga Snežana ispravno i tačno rekla, da ne obrazlažem dalje. Da skratim. Hvala na razumevanju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *