Страх и нестабилност

Од почетка руско-украјинског сукоба у Молдавији страхују да би се рат могао проширити и на њену територију, што појачава политичку нестабилност ове најсиромашније земље Европе

У Молдавији, која, „из првог реда“ и са зебњом, прати оружани сукоб у суседној Украјини, не јењава бојазан да би се тај рат могао проширити и на њену територију, одавно неуралгичну тачку европског Истока, због самопроглашења Придњестровске молдавске републике, наклоњене Русији, која од 1990. године не признаје централну власт у Кишињеву, данас потпуно окренуту Западу. Иако ни Русија није признала независност Придњестровља, она у тој области и даље држи око 1.700 својих војника, као гаранте мира успостављеног после кратког сукоба молдавских снага и сепаратиста 1992.
Различита су, међутим, виђења шта би могли бити разлози за дестабилизацију Молдавије и њено, евентуално, претварање у ново ратно поприште. Док прозападна власт у Кишињеву упорно говори о опасности од руског напада, иако Москва то негира, у сепаратистичком Придњестровљу, протегнутом дуж границе с Украјином, страхују од удара из те земље која је, још на почетку руско-украјинског рата, позивала Кишињев да нападне Придњестровље и придружи им се на фронту против Руса. Пратећи развој најновије ситуације око Бахмута и слушајући најаве о скорим новим офанзивама Кијева и Москве, две стране у подељеној Молдавији настављају да „пишу“ своје сценарије могућих спољних удара, оптужујући се међусобно за служење страном фактору – Русији или НАТО-у, што домаћу политичку сцену чини све нестабилнијом.

ПРЕТЊЕ И ПРЕТЕРИВАЊА Изразито прозападно оријентисана председница Молдавије Маја Санду и овог пролећа не престаје са изјавама о „руској опасности“ за њену земљу, коју води од 2020. године. Чини то упркос „танким“ доказима да ће се то стварно догодити, као што је то било и зимус кад је оптужила Москву да је планирала рушење молдавског уставног поретка уз ангажовање држављана Русије, Србије, Белорусије и Црне Горе. У дану те њене параноичне тврдње, да подсетимо, из Молдавије је протерана група навијача фудбалског клуба Партизан, који су из Србије допутовали на меч са домаћим Шерифом, у европској Лиги конференције, и неколико црногорских боксера, пристиглих у Кишињев из такмичарских разлога. Објашњење те строгоће је изостало, чак и кад је наш шеф дипломатије Ивица Дачић од молдавских власти затражио да то учине.
Ширењу страха од Руса у Молдавији увелико доприноси и власт у Кијеву, која своју западну сусетку често упозорава да је „следећа мета руске агресије“. Председник Володимир Зеленски рекао је недавно да су обавештајне службе Украјине откриле руски план да униште Молдавију, а такве објаве публикују и западни медији. Тако је „Вашингтон пост“ навео да руски ФСБ спрема рушење актуелне проевроатлантске власти у Молдавији и довођење на кормило земље опозиционог и проруског покрета Шор. Веровање у могућност руског удара повећала је и недавна одлука Владимира Путина да опозове декрет којим је подржаван потпуни суверенитет Молдавије. Москва је тај потез образложила дубоким променама у међународним односима и потребом обезбеђивања националних интереса. Молдавски прозападни политички корпус као знак неугаслих претензија Москве према Молдавији види и стару Путинову изјаву да ће Русија „заштитити“ људе руског порекла у свим бившим совјетским републикама.
За Москву је сва ова „прича“ само неуспели покушај власти у Кишињеву да скрену пажњу са сопствених друштвених проблема, због којих су учестали протести њених незадовољних грађана, и да би осигурала што већу наклоност Запада од чије финансијске помоћи постаје све зависнија. Највиши руски званичници су, у више наврата, демантовали наводе да би Русија могла да нападне Молдавију. Шеф дипломатије Сергеј Лавров је, међутим, упозорио да Запад одавно припрема Молдавију за улогу „нове Украјине“ и да Молдавија одбија да, заједно са УН, ОЕБС-ом, САД, Русијом и Придњестровљем настави рад на решавању придњестровског проблема.
У Придњестровљу од „преливања“ рата из суседства страхују још од почетка руско-украјинског сукоба, када су мистериозне експлозије потресле и ову област. Сепаратистичка проруска власт је за то окривила „инфилтриране“ Украјинце, иако је Зеленски упирао прстом у тајне службе Русије. Већина народа у том региону и данас сматра да им мир и сигурност могу угрозити само Украјинци, чије су значајне војне снаге концентрисане у близини Придњестровља. Као разлог за то наводе да је у придњестровским војним објектима и даље огромна количина совјетског наоружања и муниције, која би Украјинцима сада и те како добро дошла. Иако званичници у Тираспољу, центру сепаратистичког региона, позивају народ да не подлeже паници, чињеница да је недавно почела тромесечна војна обука за мушкарце млађе од 55 година свакако је израз неспокоја.

Маја Санду, председница Молдавије

ПРОБЛЕМИ И БЕЗ РАТА У анализама ситуације у Молдавији, која важи за најсиромашнију земљу Европе, има и запажања да актуелна власт и придњестровски сепаратисти руско-украјински рат желе да искористи за брже постизање својих кључних циљева. Влада – да убрза улазак земље у Европску унију и осигура што више помоћи од Запада, а Придњестровље да, евентуално, добије дуго чекано признање од Русије. Молдавија је, заједно са Украјином, статус кандидата за ЕУ добила прошлог лета. Томе је, нема сумње, подстицај био руско-украјински сукоб који је и навео Запад да, објавом летошње добродошлице, обе те некадашње совјетске републике што више „удаљи“ од Москве.
У Молдавији, која има око 3,6 милиона становника, убрзано повећање економских проблема и сиромаштва у доброј мери су последица прошлогодишње одлуке Русије да јој преполови испоруку гаса од ког је она врло зависна. Набавке енергената на другој страни су врло скупе, чак и из Румуније, политички наклоњене садашњој владајућој гарнитури у Кишињеву која је, овог пролећа, румунски језик прогласила за државни у Молдавији. Демонстранти, незадовољни владом, све чешће узвикују „Нека дођу Руси“, што диже рејтинг проруској странци Шор и све више брине владу. Председница Санду се зато, прошлог месеца, на њену иницијативу, у Варшави састала са Џозефом Бајденом, који је у Пољску допутовао на састанак с лидерима земаља на источном крилу НАТО-а. Том приликом је затражила већу помоћ САД Молдавији која, како је нагласила, жели да и надаље буде део „слободног света“, као и да „оствари свој сан“ уласком у ЕУ. Сандуова је на фејсбуку објавила да је позвала Бајдена да, што пре, дође у Кишињев, али није написала шта јој је амерички председник одговорио.
У појединим западним медијима увелико се спекулише да би Придњестровље, „које је пуно оружја“, могло прибећи примени силе ради смене власти у Кишињеву. Украјина је већ понудила помоћ Кишињеву „у случају да Руси и сепаратисти испровоцирају конфликт“. „Дојче веле“ је објавио да је Немачка, пре неколико недеља, испоручила Молдавији више оклопних возила. Због чињенице да је молдавска војска врло слабо наоружана, учестале су расправе о томе да ли би земља требало да одустане од војне неутралности записане у уставу. Мишљења су и ту опречна: иако многи евентуални улазак у ЕУ и НАТО виде као спас за земљу, постоји бојазан да би опредељење за то наљутило многе Молдавце, али и Русију, и довело, ако не до „репризе Украјине“, сигурно до дефинитивног расцепа Молдавије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *