МАРТИН ЗЕЛНЕР – Криза рађа патриотски отпор

Наш саговорник, активиста десничарског Покрета идентитараца Аустрије упозорава да у његовој земљи, али и у Европи јача репресија над неистомишљеницима

Бечлија Мартин Зелнер, рођен 1989. године, активиста је аустријског Покрета идентитараца. Данас је већ познат у целој Европи, а у сопственој земљи означен је као десничарски екстремиста. Овај млади човек студирао је право и филозофију, и бави се новинарством, а у фокус јавности доспео је када се за њега заинтересовао нико други до бивши канцелар Аустрије Себастијан Курц, који је против Зелнера наложио истрагу под сумњом да „између њега и терористе Брентона Таранта, који је у новозеландској џамији убио 50 људи, постоји финансијска веза“. Сумња се показала неистинитом јер, као што каже Зелнер, Покрет идентитараца је „ненасилна, антимигрантска група“ против које се, заправо, бори Курц, који је у међувремену морао да оде из Аустрије због доказане корупције. Али прогон Зелнера није престао јер се у неутралној Аустрији репресија над неистомишљеницима додатно појачава.
С Мартином Зелнером разговарамо за „Печат“ о приликама у Аустрији, Покрету идентитараца и његовом прогону.

Да ли су вредности аустријског идентитета заиста угрожене окупацијом миграната, и да ли они без оружја освајају Аустрију?
Сваком здравом уму то је очигледна истина. Највећа претња аустријском идентитету у ствари је замена структуре становништва. Од 1970-их година битно опада број рођених Аустријанаца и од тада постоји велика миграција, односно замена домаћег становништва неким другим народима. Тај „демократски“ развој Покрет идентитараца види као највећу опасност за аустријску демократију зато што већ сада имамо веома снажна афричко-арапска-муслиманска паралелна друштва која ће ускоро на изборима доносити одлуке као већина.
За које се још вредности борите?
Главна парола Покрета је „слобода, домовина, традиција“, у њој су програм и циљ наше борбе. Залажемо се и за традиционалну породицу и традиционално виђење полова.
У којој су мери те вредности заступљене у аустријском друштву?
Не могу да кажем тачно колико су заступљене, јер аустријски народ је и даље посвећен традиционалним националним вредностима, али имамо проблем са елитом која заступа глобалистичке интересе. Већина аустријског народа који живи у унутрашњости земље настројен је патриотски и конзервативно, а то потврђује и чињеница да је Слободарска партија Аустрије једна од најснажнијих десних странака у Европи. И наш покрет жели да подржи ту тиху већину и буде глас људи који се не чују.
С обзиром на то да је Аустрија у смислу политичке, блоковске поделе света неутрална, колико дуго то још може да остане под притиском глобалиста?
Ту постоји контрадикција. С једне стране су елите које желе да „преваспитају“ аустријски народ, и то пре свега долази из армије професионалних мејнстрим медија и странака које желе да напусте традицију и прикључе се новом светском поретку, док с друге стране већина Аустријанаца жели да избегне сврставање иза било кога, и да сачува неопредељеност.
Да ли то значи да је аустријски народ махом хришћански и да не жели да прихвати вредности глобалиста?
Апсолутно. Између тзв. елите и народа постоји велики јаз, и зато Слободарска партија Аустрије и Покрет идентитета имају све више присталица.
Да ли Покрет идентитараца и Слободарска партија намеравају да делују у смислу удруженог отпора заједничком непријатељу?
Наш покрет није страначка организација нити сам ја задужен да пропагирам Слободарску партију Аустрије. Али могу да кажем да је наш однос сличан односу Грин писа и странке Зелених.
Како у светлу свих тих процеса разумете рат у Украјини?
Као и већина Аустријанаца који су и против санкција уведених Русији, и против испоруке оружја Украјини. Другим речима, нико од нас није за рат који је силом наметнут. Треба да знате да Аустрија традиционално има посредничку улогу између Истока и Запада. И сматрамо да је велика штета што је аустријска влада својим изјавама прекршила неутралност. Наш покрет је у сарадњи с једним покретом из Немачке направио прошле године у септембру симболичну акцију. Наиме, отишли смо на север Немачке и покушали симболично да отворимо Северни ток 2.
Да ли је за вас прихватљива оцена многих савремених мислилаца да се у Украјини води духовни рат два истоверна народа, рат против православља?
Сматрам да је рат апсолутна катастрофа, и културно, и економски, и демографски, па и духовно и за Русе и за Украјинце. Нажалост, није то само њихов рат него и рат против читаве Европе. И мора да се води рачуна ко од тог рата профитира, а то су силе које су стране овом простору, пре свега САД. Основна претпоставка за мир који ће задовољити обе зараћене стране је – Амери, идите кући!
Сви смо ми заправо поробљени од Америке, тачније од власника највећег дела светског капитала који су углавном настањени у Америци. Да ли аустријски народ и Европа то разумеју?
Нећу да кажем да сви у Аустрији и Европи то разумеју, јер многи немају геополитичку перспективу, али Аустријанци поседују критичку свест према Америци и то ону која је развијена слично као у Србији, или у Мађарској, и много више него у Западној Европи. И то се показује у свим анкетама које се тичу санкција према Русији или испорука оружја Украјини.
Колико су санкције које је Аустрија увела Русији штетне за саму Русију, а колико за Аустрију?
Верујем да су Русија и Европа идеални партнери што се тиче сировина и много чега другога, и катастрофа је када су природни партнери раздвојени. У Аустрији су зато експлодирале цене изнајмљивања некретнина, струје и гаса и трећина становништва у Бечу више не може да плаћа кирију.
Шта у овој веома неповољној економској ситуацији предстоји Аустрији?
Масовно осиромашење и даљи етнички конфликти и борбе за прерасподелу ресурса, што доказују исламски терористички напади неколико месеци уназад. Дакле, социјална криза доводи до заоштравања социјалних напетости и до даљих проблема на етничком нивоу. Али криза истовремено доводи и до раста патриотског протеста. Ми не можемо да дозволимо да држава додатно угрожава положај свог народа тиме што ће богатим Украјинцима давати бесплатне станове и струју. А Аустријанци не могу, на пример, да шаљу своју децу у државне школе, него морају да иду у приватне зато што су државне запосела деца миграната. И још морају да плаћају порез којим се финансирају клановске структуре муслимана који долазе у Аустрију.
Мислите ли да сви ови процеси могу да поларизују аустријско друштво до те мере да изазову грађански рат?
Понекад изгледа као да влада циљано ствара хаос. Али сигуран сам да власти намерно изазивају поделе како би што лакше владали по принципу „завади па владај“. Дакле, једна мултикултурална држава не може да буде демократска, суверена и слободна на дужи рок.

Који су начини борбе Покрета идентитета?
Често смо били инспирисани начином на који су поступали левичарски акциони покрети – постављање великих багера пред зграде, демонстрације и улични театри. Али понекад су потребне и велике акције као што је усред мигрантске кризе била „одбрана Европе“ – изнајмили смо велики брод који је патролирао по Средоземном мору како бисмо скренули пажњу на кризу и подстакли затварање граница за мигранте.
Сарађујете ли са сличним покретима из других земаља?
У Европи Покрет идентитараца је основан у Француској, а постоји у Мађарској, Швајцарској, Данској. Верујем да ће нас надолазећа велика криза природно повезати и овом приликом желим да цитирам Хелдерлина који каже „Где је опасност, тамо је спас“! Наиме, уверен сам да ће ова криза довести до поновног рођења мира!
На основу чега политичка елита проглашава појединце и организације левичарима или десничарима?
На левици је то добро дефинисано и леви екстрем је онај ко ради на насилној смени власти. Али екстремна десница је дифузна, дакле нема јасне дефиниције; нпр. неки „експерти“ тврде да је екстремни десничар онај ко има сувише хомогену слику народа. Дакле, већ по томе што неко критикује мултикултурално друштво може да буде означен као екстремни десничар, иако нема никакве везе с насиљем. И, наравно, то су левичарски „експерти“ који повремено дижу нос из дубоке државе.

РЕПРЕСИЈА „НЕУТРАЛНИХ“ СВЕ ЈАЧА

У Аустрији је на делу велика репресија. У просеку се дневно воде најмање три судска процеса у вези с говором мржње, јер се тако карактерише сваки говор у вези с кризом и сваки позив на отпор. У домовима наших активиста су сталне рације, искључиво због исказивања мишљења, и наш лого је тренутно забрањен у Аустрији. А мени је до сада 57 пута затворен банковни рачун.

Један опскурни човек Себастијан Курц тражио је озбиљну истрагу ваших активности! Зашто је он побегао из Аустрије?
Себастијан Курц је заиста рекао да је Покрет идентитета „одвратан“ и захтевао је да нас забране. И он више није ту, а ми јесмо. Истраге против њега још трају, а све истраге против нас су обустављене.
Како објашњавате да су аустријски Зелени мировни програм заменили екстремним заговарањем ратовања, претворили су се у екстреме који оправдавају свако насиље и елиминацију других нација?
Најбољи пример тог преобраћења је оно што су урадили Зелени у Немачкој. Пред изборе су направили плакате на којима је писало „нема извоза оружја у подручја захваћена ратом“ и поред тога нацртали голуба мира. А сада су највећи заговорник извоза оружја Украјини и највећи лобисти за америчку индустрију наоружања.
Аустрија и Немачка су 1946. после Нирнбершког процеса осуђене за ратне злочине који су се граничили с геноцидом. Данас те земље здушно подржавају екстремисту Зеленског и нацистички покрет који је био директно у Хитлеровој служби – Азов. Откуд преокрет?
У суштини, то није преокрет него константа. Другим речима, чисто лицемерје. Људи се избацују из војске само зато што су лајковали неки пост Алтернативе за Немачку или Покрета идентитета, а у исто време се у Украјини дозвољава све, па и то да Американци, зарад својих интереса, раде са исламистима и нацистима.

НЕЋЕМО КОСОВО У АУСТРИЈИ

Покрет идентитараца процес у Аустрији види као нешто што се Србима десило на Косову и Метохији са Албанцима. Али то је случај и са Западном Немачком, поготово у великим градовима где су људи до 30 година старости а с мигрантским пореклом већ постали већина. А као већина они не желе да се прилагођавају, нити да се интегришу у домаћинску културу која постаје мањинска, па Немци морају да се прилагођавају њима.

Већина данашњих лидера у Аустрији и Немачкој су потомци осведочених нацистичких злочинаца, официра идеологије какав је, на пример, Шолц. Како су они постали протагонисти прошлости против које се званично боре?
Да, то је тачно за неке политичаре, јер у Немачкој су многи за време Другог светског рата били чланови Нацистичке странке. Та „елита“ је сада врло нервозна због кривице коју осећа, и безуспешно покушава да се покаже добром, а кроз образовање и васпитање које добијају постају инструменти неких других политика. Конкретно америчке, која им налаже да у Украјини подржавају нацисте а да се истовремено у својој земљи боре против „екстремне деснице“.
Суд у Хагу, непризнат од тзв. међународне заједнице, издао је потерницу за хапшење Владимира Путина.
То је врхунац лицемерја – трибунал који САД не признају селективно и својевољно оптужује појединце, а ништа не ради против америчких ратних злочинаца. Не треба заборавити да је амерички Конгрес још 2002, како је објавио „Шпигл“, запретио инвазијом на Холандију уколико неки Американац буде оптужен пред судом у Хагу.
Зар није апсурд да Зеленски као експонент јеврејског народа у Украјини, и као тренутно најекстремнији нациста у свету, заједно с његовим официрима, тражи да „сваки Рус буде уштројен, да се уништи руска култура и прогласи ембарго на све што долази из Русије“?
Запад је слеп на изјаве које долазе из врха украјинских власти и игнорише их. А кад неко покуша да објасни шта заправопоручују Зеленски и његове присталице, одмах бива цензурисан, прети му се и бива прогоњен.
У Аустрији је обавезан војни рок. Хоће ли омладинци одбијати позив за војску ако их послушничка влада буде слала да ратују за стране интересе?
Аустрија је неутрална, али ако би аустријска влада противуставно учествовала у неком нападачком рату, наша би обавеза била да ту владу скинемо с власти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *