ГЛЕДАМ, СЛУШАМ, ПИШЕМ… Велики ресет

Бил Гејтс нуди рецепт који ће дефинитивно спасти човечанство. Зове се вештачка интелигенција (АИ – artificial intelligence)… Пре но што потуримо остатку света и ову најновију удицу, хајде да прво учинимо велики рестарт оне обичне људске интелигенције, да повратимо барем већину моралних особина које смо протеклих деценија негде изгубили

Данас живимо, како живимо. У Србији, Европи, свету… Африку, као „заборављени континент“, готово да нико и не спомиње. Некоме се данашњица допада, некоме не, неко и нема времена да о њој размишља. Све се претворило у огромни ковитлац шизофреног дробљења година, у коме је новац постао једино божанство коме се већина људи клања. На тај кошмар су се надовезале крипто и остале дигиталне валуте, не би ли тако, у међувремену, богате учиниле богатијима, а сиромашне сиромашнијима. Бог је укинут, свака филозофска промисао је нестала, емпатија се претворила у губљење времена, па иако нас данас има осам милијарди, готово да нико и не примећује како још неко дише поред њега. Чак ни у препуним аутобусима! А љубав међу младима, од које би све морало да почне, готово да не постоји у стварном животу, него само у апликацијама мобилних телефона.
На то се у протеклих годину дана надовезао и рат у Украјини. Русији је опет, по ко зна који пут у новијој историји, припала улога да крвари бранећи своју домовину, али и добар део човечанства. Сада, бранећи је од Колективног запада и НАТО-а, војно, економски, политички. Бранећи, заједно с Кином, Индијом, Бразилом и четири петине човечанства, право свих на постојање новог света, који се формира пред нашим очима. Заснованог на међународном праву и на слободи самосталног одлучивања о сопственој судбини. На другој страни, Америка и НАТО, у силазној историјској путањи и агонији незаустављивог сопственог политичког и економског умирања, држе се за последњу сламку спаса, сламку своје још увек разорне војне моћи.
Две Путинове реченице изговорене пре отприлике четири године – „чему свет ако у њему нема Русије“, и да ће у случају напада на Русију страдати и агресор и жртва – заборављене су у данашњим све интензивнијим дебатама о употреби нуклеарног оружја. Сукоб у Украјини је уклонио табу са ове теме, па се о њој прича као да је реч о некој свакодневној рутинској ствари. Многи мисле да нам предстоји „доба страха“. Верују да само страх може да заустави свет од даљег јуриша у опште самоуништење.
„Упозоравамо западне спонзоре кијевске војне машинерије да не подстичу нуклеарне провокације и уцене. Познато нам је да у наоружању тенка ‘леопард 2’, исто као и борбених возила пешадије ‘бредли’ и ‘мардер’, постоји и противоклопна муниција са језгром од осиромашеног уранијума чија употреба доводи до контаминације земљишта, као што се догодило у Југославији и Ираку. Уколико се Кијеву испоруче такви пројектили, то ћемо сматрати употребом прљавих нуклеарних бомби против Русије, са свим последицама које произлазе из тога“, упозорио је шеф руске делегације на преговорима у Бечу задужен за питања војне безбедности и контроле наоружања Константин Гаврилов.
На срећу, оснивач Мајкрософта Бил Гејтс данашњу свеопшту прерасподелу светске економске и војне моћи, која собом носи и клицу самоуништења, не доживљава драматично. Напротив! Он нуди рецепт који ће дефинитивно спасти човечанство. Зове се вештачка интелигенција (АИ – artificial intelligence).
Бил Гејтс говори о томе како би, на пример, на радном месту, АИ могла да буде коришћена као „дигитални лични помоћник“ и да побољша продуктивност запослених. У здравству, Гејтс сматра да би АИ могла да ослободи запослене од административних послова, јер милиони људи у сиромашним земљама немају ни могућност да их доктор прегледа. За пољопривреду у сиромашним земљама Гејтс пише да би АИ могла да помогне у прављењу семена специфично прилагођеног да расте у локалним климатским условима, као и да развије вакцине (хвала, то смо већ пробали!) за стоку. Додаје и да је веома важно да се АИ учини доступном у сиромашним срединама широм света, како деца у њима не би заостајала за оном из богатог света… Сувише добро да би било могуће.
Али зар нам Исак Асимов о АИ није све испричао још пре више од 70 година. Јер, колико видим, за сада је највећа примена вештачке интелигенције у рату у Украјини, где бомбе и гранате навођене „паметним“ Масковим сателитима убијају Русе! Где Колективни запад, с нескривеном жељом да побије све Словене на том простору (па и шире), по ко зна који пут у претходним вековима жели да распарча, пороби и опљачка Русију и домогне се њених, готово неисцрпних природних ресурса, енергије и сировина.
Запад је кроз своју историју колонијализма и империјализма навикао на пљачку и разарање других земаља као нешто што се подразумева. И сада је у чуду и паници, шта се то у међувремену променило? Зато, пре но што потуримо остатку света и ову његову најновију удицу названу АИ, хајде да прво учинимо велики рестарт оне обичне људске интелигенције, да повратимо барем већину моралних особина које смо протеклих деценија негде изгубили, вратимо Бога макар и у метафизичком смислу. Покушајмо да прихватимо новац као нешто са чиме се живи, а не зарад чега се живи.
Уколико нисмо закаснили. Јер може бити да АИ већ увелико станује у Белој кући. Истина, у прилично расходованом стању.

Један коментар

  1. Јелена Јовичић

    За АИ већ се постарала наша Држава! Наша дична Ана, по налогу, већ је довукла у Србију (прва у Европи, јуху!) нешто што ће нам, верујем, у будућности (ако је буде) и на нос изаћи. И већ, како чујем, постоји и славно месташце где ће да се штанцује вештачко месо – на срећу Срба који то једва чекају. Но са планским уништавањем пољопривреде, то, и као и бубе и црви, биће нам једини избор (ако и њих буде!)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *