УХАПШЕН ДОНАЛД ТРАМП: Бивши амерички председник се изјашњава о кривици у суду на Менхетну

БИВШИ амерички председник Доналд Трамп ухапшен је у њујоршком суду, јавио је Си-Ен-Ен.

Присталице и противници политичара окупили су се испред зграде на Менхетну. Неистомишљеници Трампа позивају на хапшење бившег председника, оптужују га да лаже, група за подршку маше заставама са именом политичара и натписима „Трамп или смрт“.

Бивши амерички председник Доналд Трамп стигао је у суд на Менхетну, где је формално ухапшен, а након што је стигао испред зграде суда и изашао из аутомобила у којем је путовао, погледао је у правцу својих присталица и подигао песницу у знак поздрава.

Како наводи Гардијан, Трампу ће у згради суда бити узети отисци прстију, након чега ће се појавити на суђењу где се очекује да се изјасни да није крив по свим тачкама оптужнице.

Додаје се да се очекује да ће судија њујоршког Врховног суда Хуан Мерчан дозволити Трампу да се након тога врати кући на Флориду.

Велика порота у Њујорку гласала је за подизање оптужнице против Трампа прошле недеље. Како преноси Си-Ен-Ен, тужилаштво на Менхетну спремно је да подигне оптужницу против Трампа по више од 30 тачака за пословну превару.

Трамп је, коментаришући ситуацију, оптужбе против њега назвао политичким прогоном и мешањем у изборе на највишем нивоу у историји. Истовремено је Сједињене Државе назвао „земљом трећег света“. Бивши председник је нагласио да не може да рачуна на правично суђење у Њујорку. Он је позвао присталице да протестују ако буде оптужен.

 

Председник републиканског Представничког дома Кевин Макарти оптужио је тужиоца Менхетна Алвина Брега за злоупотребу положаја без преседана. Гувернер Флориде Рон ДеСантис, који се сматра једним од Трампових главних ривала на изборима републиканаца у САД 2024. године, рекао је да држава неће олакшати изручење бившег шефа државе с обзиром на сумњиве околности случаја.

Претпоставља се да је реч о порнографској глумици Сторми Данијелс, којој је наводно плаћена велика сума новца због ћутања о наводној афери са Трампом.

Сам бивши председник је негирао и повезаност са Данијелсом и било какве незаконите радње са његове стране. Он је навео и да је реч о политичком прогону у вези са његовом намером да се кандидује за председника 2024. године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *