ЗСО ПРИОРИТЕТНА ОБАВЕЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИОНОГ ПЛАНА: Вучић – Нисам потписао ништа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић након завршених маратонских састанака у Охриду рекао је ће имплементациони план морати да се надограђује, али да он ни данас није потписао ништа.

–  Постигнут је некакав договор. Европски савет, односно ЕУ ће процењивати ко је шта испунио имплементациони план. За нас је од великог значаја што је као приоритетно стављено формирање ЗСО. Морам да кажем да сам због тога заиста задовољан, говори се о несталим особама, о донаторским конференцијама. План ће сигурно морати да се надограђује. Сигуран сам да ће албанска страна да инсистира на томе да нисам потписао ништа. Сигуран сам да смо направили помак, није био Дан Д, али био је ок дан. Сутра ћу представити грађанима сваку тачку. Нисам потписао ништа, нисам ни данас потписао ништа – рекао је Вучић.

3 коментара

 1. Ni danas nije potpisao ,hahaha!

 2. ZSO zamka da se preda KiM

  ZSO prioritetna obaveza implementacionog plana. Euforično veličanje i značaj kako je ZSO ogroman dobitak za kosovske Srbe, kako do danas nije formirana. Zašto su Srbi integrisani u kosovske institucije, kosovsku policiju, sudstvo, skupštinu, vladu, glasali na kosovskim izborima po zakonima Kosova – kada navodno nije formirana ZSO? A bivši predsednik kancelarije za Kosovo Marko Djurić ie 2015 govorio da je Srbija pobedila 5:0, samo je ostalo da Kosovo izradi statut rada ZSO kojeg do danas, kako se navodi, srpske opštine nisu dobile. Obećavao je Marko Djurić ako Srbi ne dobiju statut – da će ZSO sama da ga formuliše (ali mora po ustavu Kosova).

  Sve je to bilo zamajavanje da se preda Albancima teritorija KiM. ZSO je očigledno (dogovoren) ALIBI za kraj – za finalizaciju Briselskog sporazuma (konačnog rešenja) – kada će Kosovo u nastavku dijaloga sa sitnim-sporednim korekcijama pristati da formira Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom, naravno po zakonima Kosova, bez zakonska izvršna ovlašćenja, sa statusom kosovskih opština. Nakon toga:
  Euforično proglasitiće kompromis za normalizaciju odnosa, koji će po nametnutoj direktivi Kvinte i SAD – uklopiti u Plan-ultimatum EU za Kosovo i finalizaciju Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa – da se pristankom Srbije Kosovo učlani u svim medjunarodnim orgaanizacijama i UN. A nakon toga u nastavku dijaloga, u dogledno vreme, aktiviraće se nagradjivanje, ekonomske i populističke privilegije i liderstvo na Balkanu za Srbiju. Krajnja agenda će verovatno biti potpisivanje “sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa i pomirenja na Balkanu za pravnu legalizaciju i legitimizaciju Kosova u UN: KiM oteto i predato Albancima.

 3. ZSO zamka da se preda KiM

  Marko Djurić, bivši predsednik kancelarije za Kosovo pred kraj mandata, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, govorio je: Još nismo dobili STATUT ZSO od kosovskih vlsti. Stalno insistiramo na “statutu” ali kosovske vlasti opstruišu. Predlagali amo da zajednički (sa Prištinom) izradimo koncept statusa. Ako NE, sami ćemo formulisati koncept statusa ZSO? Obraćali smo se i briselskim organima EU koji su dali instrukciju da sami (Srbija i Kosovo) pojedinačno konceptiraju STATUT ZSO i dosave ga u Briselu na usaglašavanje). To se zaboravilo, nije ostvarilo. Verovatno sprečio Ustav Kosova.
  Nije jasno po pravnom karakteru, logici i zakonima o lokalnoj samoupravi opština – Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom – nije pokušala da sama konceptira STATUT ZSO, da se vidi reakcija kosovskih vlasti: može ili nemože?
  ASOCIJACIJA/Zajednica…? Zašto dvostruko značenje-tumačenje: Za Kosovo je ZSO Asocijacija, NVO, udruženje…), a za Srbiju je Zajednica… isto na nivo udruženje? Gde je ta navodno autonomija slično Republici Srpskoj kako su obećavali srpski pregovarači pre potpisivanja Briselskog sporazuma?
  Čudno je kako po tom pitanju angažovanja Marka Djurića oko “statuta” predsednik Aleksandar Vučić nije rasčistio situaciju, da javno-zvanični zauzme stav radi informisanja javnosti? Da ponovo zaključim (nameće se zaključak) – to je verovatno zbog Briselskog sporazuma kojim su Kosovu dati svi statusni elementi kao nezavisne države odvojene od Srbije. Samo se to prećutkuje i tumači (cinično) kao “sporazum o normalizaciji odnosa” (da Srbija preda teritoriju(!)).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *