Руски авион оборио амерички дрон изнад Црног мора

“Око 7.03 по средњеевропском времену, један од руских авиона Су-27 ударио је у елису МК-9”, наводи се у саопштењу Европске команде америчке војске. 

Командант Ваздухопловних снага САД у Европи Џејмс Хекер навео је да је дрон “изводио рутинске операције у међународном ваздушном простору када га је пресрела и ударила руска летелица, што је резултирало падом МК-9”.

Дрон је пао у Црно море, западно од Крима.

Иако се у саопштењу америчке војске наводи да је Су-27 наводно изводио “небезбедне” маневре пре инцидента, из Стејт департмента су поручили да намеравају да наставе комуникацију са Русијом по овом питању. 

Амерички председник Џозеф Бајден је обавештен о ваздушном инциденту између руског Су-27 и америчке беспилотне летелице.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливан је обавестио америчког председника, потврдио је координатор за комуникације Савета за националну безбедност Џон Кирби, јавља Си-Ен-Ен.

Кирби тврди да “није неуобичајено” да руски авиони пресрећу америчке авионе изнад Црног мора, и наводи да је било и других пресретања последњих недеља.

Међутим, Министарство одбране Русије још увек није коментарисало ситуацију. 

Су-27 је оштетио пропелер дрона, намерно испуштајући гориво испред њега, тврди амерички званичник упознат са инцидентом, преноси Си-Ен-Ен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *