Русија покренула серију ракетних напада на Украјину

Скоро сви градови под контролом власти у Кијеву су постали мете дронова камиказа и крстарећих ракета.

У нападу учествује 15 стратешких бомбардера Ту95МС са којих се лансирају крстареће ракете Х-101 и Х-555, 7 бомбардера дугог долета ТУ -22М3 наоружаних са крстарећим ракетама Х-22 које имају бојеву главу тешку 950 кг.

Са мора напад је извршен са три ракетне фрегате које су лансирале крстареће ракете калибра.

Без струје су тренутно Харков, односно цела Харковска област, Одеса-Одеска област, Лавовски област и Дњепропетровск. Над Кијевом се вије густ црни дим, али нема за сад информација шта је нападнуто.

Иначе НАТО алијанса је рано јутрос покренула операцију извиђања уз пољско-украјинску границу са летећим радарским станицама за рано откривање и упозоравање и достављање информација у реалном времену Кијеву о лету ракета и бомбардера и правцима доласка како би Украјинска ПВО могла да реагује.

Напад је почео у рану зору 9. марта око 5 сати по средњеевропском времену када су се изнад појединих градова у Украјини појавили светлећи балони, убрзо затим уследио је масовни удар дроновима камиказама Геран, односно шахид.

Серија детонација потресла је престоницу Кијев, Ровно, Дњепропетровск, Одесу, Николајев,Ивано Франковск, Луцк, Лавов, Виницку област. Убрзо за њима удар на мете критичне инфраструктуре извеле су крастареће ракете из зоне Каспијског језера и северног дела Русије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *