Постигнут договор у Израелу – Одлаже се реформа правосуђа

Израелска реформа правосуђа биће одложена до наредног заседања Кнесета након паузе у априлу, саопштила је Странка јеврејске моћи министра за националну безбедност Израела Итамара Бен Гвира.
Гвир је рекао да ће се закон о реформи правосуђа наћи на гласању током летњег заседања парламента, преноси Си-Ен-Ен.
 
Гвир је рекао да је пристао да одложи реформу правосуђа у замену за обећање да ће она бити покренута након скупштинске паузе, додаје Ројтерс.
 
“Пристао сам да одустанем од вета на доношење закона у замену за обавезу премијера Бењамина Нетанијахуа да ће закон бити предат Кнесету на одобрење на наредној седници”, рекао је Гвир.
Као део споразума, биц́е успостављена Национална гарда у оквиру министарства за националну безбедност, наводи се у саопштењу.
Гвир је данас инсистирао да закон о ревизији правосуђа ипак дође на гласање током летњег заседања Кнесета.
Он је рекао да је став премијера Нетанијахуа да закон буде поднет Кнесету на усвајање на следец́ој седници уколико не буде постигнут договор током скупштинске паузе.
Летња седница Кнесета траје од 30. априла до 30. јула.
Нетанијаху још није коментарисао могуц́е одлагање реформе правосуђа, пренео је Си-Ен-Ен.
У Израелу већ месецима трају протести због најављене владине реформе правосуђа, а то је изазвало и поделу међу политичарима.
Нетанијаху је синоћ сменио министра одбране Јоава Галанта након што је он у суботу затражио од владе да обустави спровођење реформе правосуђа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *