IZLOG KNJIGE

Branislav Matić
BLAGOSLOVI
Srpska književna zadruga

Posle metafizičkog putovanja po duhovnim vertikalama primordijalne Tradicije (u „Hiperborejskom letopisu“, 2015), i bogotražiteljskog ispitivanja lične sakralne geografije na kontinentu kulture bele „evropske Evrope“ („Ostrvo“, 2020), pesnik Branislav Matić knjigom „Blagoslovi“, upravo izašlom u čuvenoj „Maloj biblioteci“ Srpske književne zadruge, vraća se u mitski predeo zavičaja i roda. U seme i arhetip. Stiže do predanjskih dubina, do drevnih simbola koji svetle i u ovoj „visokoj noći sveta“, do predačkog štapa iz kojeg se i ova poezija razlistava. Taj predački štap, posle doseljavanja iz Hercegovine u 17. veku, poboden je na ishodu Jadra i na Ceru. Na bregu „odakle se do Dečana i Savine vidi“, kroz epohe, kroz stranice rodoslova, kroz istoriju i ep, kroz isceljujuće lirske pripovesti. „Blagoslovi“ su podeljeni na četiri venca pesama („Zavičaji“, „Vojinovići“, „Jadarske“, „Prizivi“), a važan pogovor napisao je Dragan Lakićević („Trepet vere i lične istorije“). Pesnik se pred nama očaravajuće igra sveta, baš kao dečak na jednoj staroj fotografiji načinjenoj u Jadru 1969. Duboko nas prožimaju blagoslovi zavičaja, predaka, jezika, mita i arhetipa, detinjstva, majke i oca, toponima koji će nas zauvek „pratiti po globu“.

Hugo Prat
ŽELJA DA SE BUDE BESKORISTAN
Sećanja i razmišljanja, razgovori s Dominikom Ptifoom
Službeni glasnik

Reč je o jednoj od dve knjige Ptifoovih razgovora s Pratom. Prva, čiji bi prevod na srpski glasio S druge strane Korta, posvećena je Pratovom delu, dok je Želja da se bude beskoristan posvećna nesvakidašnjem životu ovog neobičnog genija. U luksuznom Glasnikovom izdanju, ilustrovanom fotografijama iz Pratove privatne kolekcije i Pratovim crtežima, čitalac ima priliku da prati ispovest Italijana iz Riminija u čijim venama teče engleska, francuska, jevrejska, španska i turska krv, a koji je sa trinaest godina, u Etiopiji, postao vojnik Musolinijeve armije. Sa šesnaest godina se, u ratnoj Veneciji, družio sa vojnicima međusobno suprotstavljenih armija, sam često menjajući uniforme, a sa dvadeset i dve se ukrcao na brod koji je plovio u Buenos Ajres. U potrazi za avanturama obišao je ceo svet, naučio sedam jezika, a stigao je da nacrta blizu sedam hiljada tabli stripa; sakupio je trideset hiljada knjiga i upoznao kabalu i vudu, a nakon dugogodišnjeg istraživanja onostranog zaključio je: „Moj život je počeo još pre nego što sam došao na svet, a pretpostavljam da će se nastaviti i kada mene više ne bude.“
Ukratko, životna priča strip-crtača dostojna sudbine slavnog junaka njegovog stripa.

Robert D. Kaplan
JADRAN
Laguna

U ovom prodornom i dubokom istraživanju Robert Kaplan, vrhunski stručnjak za geopolitiku, govori o području oko kojeg su se vekovima susticale razne kulture, trgovački putevi i ideje. On se zaputio jadranskom obalom, kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju i Grčku, pokazujući da je Jadran u središtu najvažnijih previranja našeg doba, ubrajajući i uspon populističke politike, izbegličku krizu i bitke za kontrolu nad izvorima energije. Dok se Kina i Rusija nadmeću oko prevlasti u njenim lukama, obala Jadrana ponovo postaje i trgovačko središte koje će odrediti odnose Evrope s ostatkom sveta. Blistavo ukrštajući istoriju, književnost, umetnost, arhitekturu i tekuća zbivanja, Kaplan u Jadranu pokazuje da se ovo jedinstveno područje nalazi na presudnom raskršću civilizacija i čuva korenita, prosvetljujuća otkrića o budućnosti svetske politike.

Zoran Rapajić
ZLATNA KRUNA – PRIČE IZ VINSKE KRALJEVSKE SRBIJE
Admiral buks

Knjige, časopisi, istorijska dokumenta, vinske i rakijske etikete i boce, razglednice, fotografije, umetnička dela i drugi predmeti iz ove kolekcije datiraju iz perioda od sredine 19. veka pa sve do današnjih dana i grade ovu knjigu, prateći i pojašnjavajući eksponate iz kolekcije, spajaju delove naše istorije, tradicije, kulturno-istorijskog i vinskog nasleđa. Protežu se kroz najznačajnije vinske regije Srbije, ulaze u kraljevske dvorove, domaćinske podrume, vinogradarske kuće, gostionice, enološke stanice, zadruge, lozne rasadnike… Prema rečima dr Tatjane Pivac, ova knjiga je izuzetan doprinos u shvatanju vinske tradicije naše zemlje. Dugogodišnji rad u „vinskim vodama“, bogato iskustvo, prijateljstvo sa vinarima, razumevanje izazova u vinarstvu i vinskom turizmu, proizvelo je ovu dragocenu publikaciju. Autor se više od dvadeset godina bavi kolekcionarstvom. Vredna kolekcija konačno je dočekala da bude prikazana, da se poznavaoci podsete, a ljubitelji i svi zainteresovani za vino dodatno edukuju. Autor nam je sa kratkim pričama, velikim brojem fotografija zagolicao maštu, te verujem da ćemo ubrzo imati novo, isto tako zanimljivo štivo kojim ćemo proširiti znanja i podići vinsku kulturu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *