ИЗЛОГ КЊИГЕ

Бранислав Матић
БЛАГОСЛОВИ
Српска књижевна задруга

После метафизичког путовања по духовним вертикалама примордијалне Традиције (у „Хиперборејском летопису“, 2015), и боготражитељског испитивања личне сакралне географије на континенту културе беле „европске Европе“ („Острво“, 2020), песник Бранислав Матић књигом „Благослови“, управо изашлом у чувеној „Малој библиотеци“ Српске књижевне задруге, враћа се у митски предео завичаја и рода. У семе и архетип. Стиже до предањских дубина, до древних симбола који светле и у овој „високој ноћи света“, до предачког штапа из којег се и ова поезија разлистава. Тај предачки штап, после досељавања из Херцеговине у 17. веку, пободен је на исходу Јадра и на Церу. На брегу „одакле се до Дечана и Савине види“, кроз епохе, кроз странице родослова, кроз историју и еп, кроз исцељујуће лирске приповести. „Благослови“ су подељени на четири венца песама („Завичаји“, „Војиновићи“, „Јадарске“, „Призиви“), а важан поговор написао је Драган Лакићевић („Трепет вере и личне историје“). Песник се пред нама очаравајуће игра света, баш као дечак на једној старој фотографији начињеној у Јадру 1969. Дубоко нас прожимају благослови завичаја, предака, језика, мита и архетипа, детињства, мајке и оца, топонима који ће нас заувек „пратити по глобу“.

Хуго Прат
ЖЕЉА ДА СЕ БУДЕ БЕСКОРИСТАН
Сећања и размишљања, разговори с Домиником Птифоом
Службени гласник

Реч је о једној од две књиге Птифоових разговора с Пратом. Прва, чији би превод на српски гласио С друге стране Корта, посвећена је Пратовом делу, док је Жеља да се буде бескористан посвећна несвакидашњем животу овог необичног генија. У луксузном Гласниковом издању, илустрованом фотографијама из Пратове приватне колекције и Пратовим цртежима, читалац има прилику да прати исповест Италијана из Риминија у чијим венама тече енглеска, француска, јеврејска, шпанска и турска крв, а који је са тринаест година, у Етиопији, постао војник Мусолинијеве армије. Са шеснаест година се, у ратној Венецији, дружио са војницима међусобно супротстављених армија, сам често мењајући униформе, а са двадесет и две се укрцао на брод који је пловио у Буенос Ајрес. У потрази за авантурама обишао је цео свет, научио седам језика, а стигао је да нацрта близу седам хиљада табли стрипа; сакупио је тридесет хиљада књига и упознао кабалу и вуду, а након дугогодишњег истраживања оностраног закључио је: „Мој живот је почео још пре него што сам дошао на свет, а претпостављам да ће се наставити и када мене више не буде.“
Укратко, животна прича стрип-цртача достојна судбине славног јунака његовог стрипа.

Роберт Д. Каплан
ЈАДРАН
Лагуна

У овом продорном и дубоком истраживању Роберт Каплан, врхунски стручњак за геополитику, говори о подручју око којег су се вековима сустицале разне културе, трговачки путеви и идеје. Он се запутио јадранском обалом, кроз Италију, Словенију, Хрватску, Црну Гору, Албанију и Грчку, показујући да је Јадран у средишту најважнијих превирања нашег доба, убрајајући и успон популистичке политике, избегличку кризу и битке за контролу над изворима енергије. Док се Кина и Русија надмећу око превласти у њеним лукама, обала Јадрана поново постаје и трговачко средиште које ће одредити односе Европе с остатком света. Блиставо укрштајући историју, књижевност, уметност, архитектуру и текућа збивања, Каплан у Јадрану показује да се ово јединствено подручје налази на пресудном раскршћу цивилизација и чува коренита, просветљујућа открића о будућности светске политике.

Зоран Рапајић
ЗЛАТНА КРУНА – ПРИЧЕ ИЗ ВИНСКЕ КРАЉЕВСКЕ СРБИЈЕ
Адмирал букс

Књиге, часописи, историјска документа, винске и ракијске етикете и боце, разгледнице, фотографије, уметничка дела и други предмети из ове колекције датирају из периода од средине 19. века па све до данашњих дана и граде ову књигу, пратећи и појашњавајући експонате из колекције, спајају делове наше историје, традиције, културно-историјског и винског наслеђа. Протежу се кроз најзначајније винске регије Србије, улазе у краљевске дворове, домаћинске подруме, виноградарске куће, гостионице, енолошке станице, задруге, лозне расаднике… Према речима др Татјане Пивац, ова књига је изузетан допринос у схватању винске традиције наше земље. Дугогодишњи рад у „винским водама“, богато искуство, пријатељство са винарима, разумевање изазова у винарству и винском туризму, произвело је ову драгоцену публикацију. Аутор се више од двадесет година бави колекционарством. Вредна колекција коначно је дочекала да буде приказана, да се познаваоци подсете, а љубитељи и сви заинтересовани за вино додатно едукују. Аутор нам је са кратким причама, великим бројем фотографија заголицао машту, те верујем да ћемо убрзо имати ново, исто тако занимљиво штиво којим ћемо проширити знања и подићи винску културу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *