Nova runda pregovora Beograda i Prištine, ultimatum za Srbiju

U Briselu se danas održava nova runda pregovora Beograda i Prištine. Tema sastanka biće francusko-nemački plan.

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, pod pokroviteljstvom Evropske unije, nastavlja se danas u Briselu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka, održaće odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak, najavljeno je iz pres-službe EU.

Tema sastanka je, kako je navedeno, predlog EU o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Na kraju se očekuje izjava za medije visokog predstavnika Žozepa Borelja, koji je ranije izjavio da je dijalog u ključnoj fazi.

Lajčak je pre sastanka rekao da je cilj da obe strane jasno prihvate evropski predlog. SAD, takođe, očekuju konstruktivan pristup Vučića i Kurtija, poručio je Stejt department.

Uoči dijaloga, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni uputili su pisma koja su stigla u Predsedništvo Srbije, a potom i u Prištinu.

Za Beograd, prioritet je Zajednica srpskih opština (ZSO), čije formiranje Priština odbija, dok su “crvene linije” priznanje samoproglašene nezavisnosti “Kosova” i mesto u Ujedinjenim nacijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *