ПЕТРОЈУАН ОД ПЕТРОДОЛАРА УЗИМА ПРИМАТ: Кинеска валута на тржишту нафте креира нови енергетски поредак

У ТРГОВИНИ нафтом, амерички долар све више губи примат, а преузима га кинески јуан. Ова година могла би да донесе тотални преокрет и да, уместо петродолара, завлада петројуан, као последица чињенице да је настао нови светски енергетски поредак између Кине и Блиског истока, тврде аналитичари.

Британски пословни дневник “Фајненшел тајмс” подсећа на геополитички савез који је америчке безбедносне гаранције Саудијцима на Блиском истоку, у својеврсном бартер аранжману, мењао за договор о искључивој продаји саудијске нафте у америчким доларима. Пре седам деценија, амерички председник Френклин Делано Рузвелт потписао је са саудијским краљем Абдулом Азизом Ибн Саудом овај дил који би ускоро могао да буде само писани траг историје.

Кина, наиме, купује све веће количине нафте и течног природног гаса од Ирана, Венецуеле, Русије и делова Африке, које, уместо у доларима, плаћа у својој валути, јуану. Састанак кинеског председника Си Ђинпинга са лидерима Саудијске Арабије и Савета за сарадњу у Заливу (ГЦЦ), крајем минуле године је, како за “Фајненшел тајмс” истиче Золтан Позар, стратег Кредит Свис банке, значио рађање петројуана.

Исти економски експерт најавио је, почетком рата у Украјини, настанак “новог светског монетарног поретка” у чијем ће центру бити Русија, Кина и њихови савезници с новом резервном светском валутом заснованом на неопходним сировинама којима располажу у изобиљу. На Западу је, међутим, предвидео да ће штампање новца без покрића донети високу инфлацију. Пекинг “жели да поново дефинише правила глобалног енергетског тржишта, што подразумева да се земље БРИК, Бразил, Русија, Индија и Кина, али и многи други делови света, незадовољни коришћењем долара као оружја због ситуације у Украјини, окрену плаћању у другој валути”, каже Позар.

Си предвиђа да ће Кина, за три до пет година, драматично повећати увоз из земаља ГЦЦ, али и радити на “сведимензионалној енергетској сарадњи”. Пекинг се нада да ће све то, већ 2025. године, на Шангајској берзи нафте и природног гаса, бити плаћено у јуанима. Ако се остваре те најаве, настаће огроман помак у глобалној трговини енергентима. Русија, Иран и Венецуелаимају 40 одсто резерви нафте ОПЕК плус и све продају Кини, са великим попустом. Земље ГЦЦ имају следећих 40 одсто резерви, док је преостала петина “у областима унутар руске и кинеске орбите”.

Иако јуан неће преко ноћи заменити долар, трговина петројуаном мења свет. Тако је немачки хемијски гигант БАСФ одлучио да затвори делове фабрике у Лудвигсхафену и пребаци у Жанјианг. То би могло да буде почетак тренда “од фарме до стола”, којим Кина настоји да привуче произвођаче, користећи као мамац јефтине енергенте и тако, као највећи светски увозник нафте, додатно подстакне “дедоларизацију”.

ГЛОБАЛНО ПОВЕРЕЊЕ

ОНИ који не верују у успон петројуана, истичу да Кина не ужива исти ниво глобалног поверења као САД, због чега није извесно да ће државе хтети да послују у јуанима. Ако је то и тачно, примећују западни аналитичари, остаје чињеница да тржиштем нафте доминирају земље које имају више заједничког са Кином, него са САД. Кинези сада уз “финансијску сигурносну мрежу”, нуде и могућност конверзије јуана у злато на берзама у Шангају и Хонгконгу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *