Дачић: За Србију постоје три црвене линије за ситуацију на КиМ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас у Будимпешти да за Србију постоје три црвене линије када је у питању ситуција на Косову и Метохији.

“Прво све потписано мора да се спроведе, друго ми не можемо да признамо независност КиМ и да се сложимо да косово уђе у УН, јер нисмо обавили никакав политички разговор о суштини проблема о нашим међусобним односима. Нисмо водили дијалог како политички да се дође до решења, а сада неко жели да наметне да Србија мора нешто да уради, да призна Косово да би ушла у ЕУ”, одговорио је Дачић на питање Танјуга шта су наредни кораци Србије након одлуке Кфора.
Као трећу црвену линију Дачић је истакао безбедност Срба на КиМ.
 
“Ако неће КФОР и косовска полиција да их заштити, немојте да нас доводите до тога да мора српска полиција и војска то да обезбеђује на КиМ. То је нешто што не бисмо желели. Ми желимо мир и спровођење међународних споразума”, рекао је Дачић.
Он је додао да не може да прихвати да када разговара са министрима спољних послова других земаља они траже да се Србија изјасни по питању Украјине и увођења санкција Русији, а не желе да причају о решењу косовског питања.
 
“Ко има морално право да од Србије тражи да се одрекне свог територијалног интегритета, а да не покаже минимунм разумевања за наше проблеме. Ајде да видимо како би се било која земља понашала”,рекао је он.
Како је подвукао, ту принципи не постоје већ само интереси великих сила.
“Интерес Србије је да се сачува мир и дође до прихватљивог решења за Србе и Албанце на КиМ”, рекао је Дачић.

3 коментара

  1. objektivna analiza

    Lično si potpisao Briselski sporazum u startu 2013 godine. Dokumenti se potpisuju na kraju sporazuma. Kažeš “sve potpisaano mora da se sprovede, odredbe”: Jedinstvena kosovska policija – Srbi integrisani u kosovsku policiju; Kosovsko sudstvo i tužilaštvo – Srbi integrisani u kosovsko sudstvo-tužilaštvo; Rasformirani srpske bezbednosne strukture – Srbi integrisani u kosovske bezbednosne strukture (Rosu, vojska Kosova); Kosovo dobilo medjunarodni tel. broj, telekomunikacije, energetiku, integrisanu državnu carinsku granicu: u sporazumu o integrisanim administrativnim prelazima piše: Kosovo prepoznaje administrativne prelaze kao granicu – za Kosovo granica, a za Srbe je administrativna linija(!). To nem nigde u svetu: kada Srbi iz centralne Srbije dodju do administrativne linije ne mogu da predju na Kosovo jer je za Kosovo granica (zaokružena teritorija Kosovo). Da ne nabrajam dalje! Srbi teritorijalno od KiM ništa nisu dobili. Taj ZSO imaće nadležnosti kao i sve kosovske opštine po zakonima Kosova (nema zakonodavno izvršna ovlašćenja). Još si se pre mesec-dva hvalio na televiziji kako ti je Amerika obećavala Nobelovu nagradu ako potpišeš Briselski sporazum, ti si potpisao i nisi dobio nagradu, žao ti nagrade a nije ti žao srpske teritorije Kosova i Metohije.
    Ne mogu da verujem koliko veličate taj veleizdajnički Briselski sporazum kao da je sveto pismo, samo da se proglasi kompromis o normalizaciji za vek vkova da se preda Kosovo (KiM) Šiptarima-Albancima.
    Druga crvena linija “ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova”… neće Kosovo postati nezavisno ako neko iz Beograda podvikne da nikada neće priznati Kosovo – ono će postati nezavisno – kako je krenulo – medjunarodnim dokumentom-Briselskim sporazumom, sa učlanjenjem Kosova u UN i svim medjunarodnim organizacijama.
    Treća crvena linija “bezbednost Srba na KiM” – to može da garantuje samo srpska policija rešenjem KiM po modelu Dejtona: dva entiteta (pola- pola) pod integritetom Srbije kao što je po medjunarodnom pravu i srpskom Ustavu.

  2. Tоплица

    @ Објективна анализа
    Предухитрили сте ми мисли. Бриселски споразум и све остало што уз њега иде или ће тек ићи ! Али овај је човек добио десетак процената гласова и на задњим изборима, а његов партнер око половине ! Па на кога онда да се љутимо ? Можда ипак на ову двојицу, што нису ништа бољи од неупућене светине, а пошто су солидно упућени, онда су и препреденији !

  3. Tоплица

    Највеће достигнуће ове групације на власти, у томе је, што су на тенане, у размери 1:1, показали сву нашу неписменост, неупућеност, недораслост ма каквој демократији, а богами и сумњив посед честитости ! А већ се може замислити како ћемо релативно ускоро, сложно грунути како су ови гори и од самог Вука Бранковића !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *