ЗАВИЈОРИЛА СЕ СРПСКА ТРОБОЈКА ДУГА 250 МЕТАРА! Завршен скуп у Рудару: Када неправда постане закон – отпор је обавеза

У Рудару код Крста данас је после сат времена завршен велики миран протест Срба уз поруку да им нико не може одузети Косово и Метохију, јер је оно срце Србије.

Срби су се у великом броју окупили да би изразили протест због понашања приштинских власти и тражили правду за ухапшене сународнике. 

Окупљени су развукли и српску заставу дугу 250 метара, а носили су и више транспарената међу којима и: “Ми нисмо криминалци, то су Куртијеви специјалци”, “Роде, није ти ово Немачка, ово је Србија!”, “Зашто смо криминалци ако тражимо слободу?”, “Курти нам прети убиством, а Европа ћути”, “Правда за Дејана, Миљана и Слађана”…

 
 
Носили су бројне транспаренте са натписима: „Ми нисмо криминалци, то су Куртијеви специјалци“, „Роде, није ти ово немачка, ово је Србија“, „Зашто смо криминалци ако тражимо слободу?“, „Курти нам прети убиством, а Европа ћути“, „Децу нисам рађала за Куртијев снајпер“.
Између осталих, виделе су се и пароле: „Правда за Дејана, Миљана и Слађана“, „Председниче Вучићу, у тебе се уздамо“, „Курти, народ не можеш да зауставиш“.

Горан Ракић: Нећемо се предати онима који би да затру све што је српско

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да су терор који трпе свакога дана од Приштине, неоснована хапшења, тајни спискови са листама за одстрел Срба и малтретирање српског народа од стране Куртијевих специјалаца, разлог што су се окупили у Рудару.
 
„Да поручимо Приштини и њиховим менторима да смо ту, да желимо мир, али исто тако желимо и слободу, и да се нећемо предати онима који би да затру све што је српско“, поручио је Ракић.
Данас су ту и наша браћа из свих општина са севера Косова и Метохије, али и са југа, из Грачанице, Штрпца, Поморавља, Метохије, централног Косова, навео је Ракић.
„Када смо овако јединствени и сложни, боље се чујемо и у Приштини и у Бриселу и у Берлину и у Вашингтону“, истакао је Ракић и додао:
 
„Зло које се надвило над нама је страшно. Тајни спискови и листе за одстрел Срба показују како изгледа демократија Аљбина Куртија“.
Имајући у виду да међународној заједници сметају барикаде, али не смета малтретирање Срба, Ракић је навео да Срби са Косова и Метохије не могу ћуте на неправду и пребијање нашег народа и да пристану да тихо нестану са своје земље.
„Господо међународни представници, извините што не можемо да мирно стојимо док нас газе, што сузе наше деце ремете вашу идиличну слику демократског Косова. Знам да знате, али понављам, решење за ову кризу се налази у Приштини“, поручио је Ракић.
Поновио је да је за уклањање барикада неопходно ослободити неосновано ухапшене, повући тајне спискове за хапшење и одстрел Срба, и да се са севера Косова и Метохије повуку јединице са дугим цевима и оклопним возилима, уз гаранције Кфора да те јединице неће долазити на север.
„Позивам вас да будемо јединствени, сложни и истрајни, будућност наше деце је у нашим рукама, а то нема цену“, рекао је Ракић.

 

 

Далибор Јевтић: Срби су у овој борби јединствени

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић истакао је да се скупом у Рудару шаље јасна порука да су Срби у овој борби јединствени и да само желе да буду своји на своме и да живе у миру.
Јевтић је навео да је Куртијев циљ јасан од самог доласка на власт:
 
„Да Срба ни северно ни јужно од Ибра нема, или да има само оних који желе да му се поклоне“.
Констатујући да је и овај протест, као и сви претходни, миран и демократски, Јевтић је рекао да на њега, међутим, није могао да дође део Срба са југа КиМ, јер их је полиција зауставила и вратила назад.
„То је та демократија о којој Курти говори, коју жели да спроводе“, рекао је Јевтић и додао:
„Део нас који смо дошли успут је заустављен, уз јасну поруку — будите добри. А то значи да ми не треба да живимо, да не треба да постојимо само зато што смо Срби. Одлучно смо разумели ту поруку“.
Ова борба има само један циљ — да у срцу Европе владавина права буде у потпуној мери и спроведена, јер је, данас нема, казао је Јевтић.
„Очекујем да се коначно међународна заједница пробуди и да разуме да и ове барикаде, и овај скуп, и велики број људи, и све оно што радимо на демократски начин није наша жеља да будемо на барикадама на Светог Николу, да није наша воља да своје празнике проводимо на тај начин, али јесте обавеза када нам прети егзодус, насиље од стране институција које предводи Аљбин Курти“, рекао је Јевтић.
„Зауставите га док још није касно јер само желимо да будемо свој на своме“, истакао је Јевтић.

Предраг Пантић: Мој отац је крив само зато што је Србин

Окупљеним се обратио и Предраг Пантић, син ухапшеног Дејана Пантића, наводећи да је његов отац крив само зато што је Србин.
„Зато што целога живота живи овде, зато што нема ни једну мрљу каријеру, ни једну тачку у досијеу, зато што је извео своју децу на пут и што живи један нормалан живот са својом женом“, рекао је Пантић.
Захвалио је присутнима на подршци и подсетио да су барикаде постављене оног тренутка када је његов отац ухапшен, када је његовој мајци речено да иде на кратки информативни разговор и да ће брзо бити пуштен кући.
 
„Ове барикаде нису постављене само због мог оца. Мој отац је кап која је прелила чашу у мору једностраних потеза, хапшења и малтретирања српског народа“, поручио је Предраг Пантић.
Народ је, истакао је, у његовом оцу препознао себе и видео да на његовом месту сутра могу бити њихова деца, њихови родитељи.
„Зато су, као и годинама уназад, као последња опција изашли на барикаде у нади да ће стати на пут политичком прогону Срба на овим просторима“, додао је Пантић.
Предраг Пантић је напоменуо да већ 13 дана нема никакав контакт са оцем.
„Мом оцу не дају један позив да нам каже да је добро и да има терапију која му следује као срчаном болеснику. Зашто бар нашим браниоцима не дају да га виде кратко и да га посете. Ово је кршење свих основних људских права у 21. веку у сред Европе“, казао је Пантић.
Како је оценио, ово је хајка на српски народ.
„Хвала свима што сте поднели нашу жртву. Сви смо Дејан Пантић“, рекао је Предраг Пантић.
Председник Србије Александар Вучић поручио је Србима на КиМ пред протест на барикади у Рудару, код Звечана, да ће им увек пружати подршку и да се неће крити од великих и моћних у свету, али да ће увек бити и довољно одговоран да их позове да буду сталожени и чувају мир.
Мисија Еулекс објавила је раније данас да пажљиво прати безбедносну ситуацију на северу Косова и Метохије кроз појачано присуство на терену.
Припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције успоставили су јуче стални контролни пункт на путу Митровица – Лепосавић у близини бистричког моста.
Специјалци у пет оклопних возила у среду су стигли недалеко од раскрснице према Бањској, код бистричког моста, а већ данас је постављено десетак бетонских блокова на обе коловозне траке, испред којих је знак “police“.
Саобраћаја у том делу магистралног пута у првим преподневним сатима готово да и није било.
У Приштини су јуче потврдили да су на магистралном путу Митровица-Лепосавић успоставили пунктове за возила и навели “да пунктовима гарантују слободу кретања за све без разлике, као и да желе да спрече криминалне активности и кријумчарење уопште”.
Подсетимо, барикаде Срба на северу КиМ ушче су у 13. дан. Поручују да ће их уклонити када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуку специјалне снаге тзв. косовске полиције.

Један коментар

  1. Славко Z

    По попису из 1961.г. – Енциклопед. мозаик знања том 18. стр. 287 на КиМ је било 646.605 Албанаца и 276.000 Срба (без оних 50. 000 којима Броз није дао да се врате на КиМ). Дакле окупационо стање какво је данас на КиМ не може бити релевантно ни у чему и зато се мора инсистирати на повратак пређашњих односа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *