Пошта и даље дупло јефтинија од конкуренције – 200 динара пакет Пакетске услуге

Поште Србије у унутрашњем поштанском саобраћају намењене су физичким и правним лицима и предузетницима, којима није приоритет кратак рок уручења пошиљке и који желе да сигурно, по ценама најповољнијим на домаћем тржишту, пошаљу робу и друге предмете масе до 31,5 kg по пакету, са роком уручења до пет радних дана широм Србије. Посебно су прилагођене потребама интернет трговаца.
„Пошта Србије брине о својим грађанима, па ће и у наредном периоду радити на томе да приступачност, погодности и услуге буду по мери наших грађана. То је наша мисија и обавеза”, истакао је директор Зоран Ђорђевић.
Најповољнију цену има и пакетска услуга – Обичан пакет, за слање пакета без означене вредности, која за пакет масе до 3 kg износи и даље 200 динара. Цена пакета преко 3 до 5 kg је 250 динара, а по цени од 400 динара као обичан пакет шаље се пакет масе преко 15 до 20 kg. У 131 пошти омогућено је преузимање пет и више пакета на адреси корисника по цени од 100 динара за једно преузимање, док за пензионере важи посебна погодност до краја године – могуће преузимање на адреси и мање од пет пакета по истој цени, уз пензионерску картицу Фонда ПИО на увид. Пријем пакета врши се на шалтерима свих пошта у Србији, док је уручење, такође, на целој територији Србије.
Поред плаћања од стране пошиљаоца, поштарину за пренос пакета може платити и прималац. Могуће је и издавање и достављање посебног потврђења о извршеном уручењу пакета, као и враћање повратне документације. Као допунска услуга омогућена је и електронска потврда о уручењу пошиљке – СМС порука.
Корисницима су за опремање пакета на располагању Поштина апликативна решења у виду електронске пријемне књиге за адресовање. Рок за чување пакета на испоруци у пошти је 20 дана, уз обезбеђену СМС поруку примаоцу као обавештење о приспећу и испоруци пакета.
Приликом слања, корисник садржај пакује у сопствену амбалажу. Амбалажа у виду кутија може се купити и на продајним местима Поште Србије, у пост-шоповима и на шалтерима пошта. Корисник се може определити и за допунске услуге – руковање откупном пошиљком (за пакете са означеном вредношћу) и руковање издвојеним пакетом (ломљив или гломазан садржај).

Поштанска марка у част 120 година дипломатских односа Србије и Кубе

Јубилеј 120 година од успостављања дипломатских односа Србије и Кубе обележава се и пригодном филателистичком емисијом, коју су на свечаности у ПТТ музеју представили јавности Зоран Ђорђевић, в. д. директора Поште Србије, и Њ.e. Густаво Триста дел Тодо, амбасадор Републике Кубе у Србији.
Ђорђевић и амбасадор Триста дел Тодо истакли су успешан развој односа који су пуних 120 година обележени поверењем и међусобним уважавањем. Поздравили су даљи развој и интензивирање веза Београда и Хаване у политичкој, економској и културној сфери, заснованих на традиционалном чврстом пријатељству и посвећености обеју страна.
„Упркос географској удаљености, наше државе и народе повезује истинска блискост, разумевање и узајамно подржавање у лепим и тешким тренуцима. Слажемо се да сарадња наших земаља треба и може да буде још садржајнија. Пошта Србије даје симболичан допринос обележавању јубилеја нашег пријатељства у области филателије и културне размене, где постоји велики потенцијал како бисмо још више приближили наше културе. Одабрали смо да пригодна поштанска марка пажљиво бираним мотивима исприча богату причу о историји наших односа и посвећености слободарским вредностима, као и да подсети на изузетну књижевну баштину великана књижевности и њихове заслуге за наше народе“, рекао је Зоран Ђорђевић.
Мотиви на пригодној поштанској марки су портрети Лазе Костића и Хосеа Мартиa, изванредних песника и истакнутих националних бораца и револуционара. Стварали су у сличном периоду, а повезује их и различитост интересовања, друштвена ангажованост и активно друштвено деловање поред књижевног стварања. Пригодно филателистичко издaње поред пригодне поштанске марке номинале 100 динара, штампане у тиражу 25.000 примерака, садржи коверат првог дана и пригодан жиг. Реализовано је у стручној сарадњи са Амбасадом Републике Кубе у Србији, док уметничку реализацију потписује мр Бобан Савић, академски сликар, креатор марака Поште Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *