PISMA IZ TAMNOG VILAJETA – Nezadovoljstvo Bakirovih

Lideri SDA, nezadovoljni formiranjem vlasti, saopštili su da će koristiti sva sredstva, u skladu sa Ustavom i zakonom, da bi zaštitili svoju poziciju stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova

Situacija u tamnom vilajetu djeluje umirujuće stabilno. Prvo su šefovi država ili vlada država članica EU potvrdili, bez rasprave, preporuku koju su dva dana ranije usaglasili ministri za evropske poslove, da se Bosni i Hercegovini odobri status zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, a zatim je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovorio s bošnjačkom „osmorkom“ i s Hrvatskom demokratskom zajednicom Dragana Čovića formiranje vlasti na zajedničkom nivou. Resori u Savjetu ministara su podijeljeni i sve je postalo jasno: sa špijunske scene i čela Obavještajno-bezbjednosne agencije konačno će biti uklonjen polupismeni falsifikator diploma, radikalni islamista Osman Mehmedagić Osmica kao što će svi repovi zlokobnog naslijeđa Alije Izetbegovića konačno biti eliminisani.
I nezvani i nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit uključio se u novostvorenu situaciju, što je otkrila potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo izjavom da je Šmit nedavno tražio od SDA da se „povuče“ i omogući SNSD-u, HDZ-u BiH i strankama „osmorke“ da formiraju vlast u Federaciji BiH i na državnom nivou. Šmit je upozorio da SDA „ne smije blokirati formiranje vlasti“, jer je najvažnije da BiH dobije kandidatski status u EU. Čolo je za Javni servis BiH navela da su lideri SDA visokom predstavniku saopštili da će koristiti sva sredstva, u skladu sa Ustavom i zakonom, da bi zaštitili svoju poziciju stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je čudnim nazvao odnos „u kojem se izbacuje politička snaga koja je čuvala stabilnost i koja se suprotstavila destruktivnim politikama u proteklom mandatu, a ide se uporno u koaliciju sa onima koji su pravili probleme“.

LAŽNI HRVAT NA ČELU SKUPŠTINE Ipak, u nizu pozitivnih pojava, zabrinutost je izazvao potez lidera partije „Narod i Pravda“ Elmedina Konakovića, kojim je na čelo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona doveo vehabiju iz Breze, koji se izjasnio kao Hrvat i prisvojio pravo hrvatskog političkog deputata. Riječ je o budalastom Dejanu Kovačeviću, lajavom uličaru i lažnom Hrvatu, sramoti za svakog građanina kantona, a posebno za Hrvate u čije je ime zasjeo na važnu poziciju.
Nekom je očigledno trebalo da takva ulična zamlata, u novim vremenima, kao novi Hrvat vehabija, podsjeti da je početkom rata iz Belišća u Hrvatskoj u Tešanj došao Željko Dukmenić i postao mudžahedin Zejd, koji će u vreći donijeti četiri odsječene glave srpskih civila i pozadinaca, na dar načelniku policijske stanice Tešanj. Dukmenić je bio komandant zloglasnih „Crnih labudova“ i tjelohranitelj Alije Izetbegovića, a kasnije i Bakirov. U fokus pažnje Zapada ušao je organizovanjem terorističkog kampa u Dobrinju kod Visokog, za obuku mudžahedina i ubica. Upravo slučaj ovog Zejda, ratnog zločinca koji je sahranjen u Sarajevu kao musliman, govori o mogućnostima uticaja i uloge konvertita u haotičnoj BiH. Ali Zenica nikad nije bila bitna, pa se u njoj može svašta uraditi.

NAJAVA BURNE 2023 I naravno, dok se u Bosni vatre gase, na Kosovu se pale, jer je tamo Zapad agresor, a Kurti je saradnik i službenik Zapada u toj agresiji. Ali on nije lider takvog formata da može nekažnjeno pljunuti na Rezoluciju 1244, a Briselski sporazum nazvati „djetinjarijom“ koja je u biti najveća politička prevara EU učinjena prema Srbiji.
Da li je i Bosni, sa iste adrese, servirana prevara u vidu kandidatskog statusa i podrške ovakvoj podjeli vlasti? Odgovor na to pitanje, u širokom pledoajeu, i svim medijima na bošnjačkoj javnoj i informativnoj sceni, pokušao je dati stari policajac i dugovječni poslanik u Parlamentu BiH, Tešnjak Šemsudin Mehmedović. On je zaprijetio „bošnjačkim gnjevom“ zbog izbacivanja SDA iz vlasti u državi i sve to, „policijski mudro“ povezao, sa širom geopolitičkom slikom, sukobom Istoka i Zapada, nadmetanjem Rusije i NATO-a, te djelovanjem predstavnika zapadnih vlada. Pa je, konačno, osudio dogovor o podijeli vlasti između bošnjačke „osmorke“, srpskog SNSD-a i hrvatskog HDZ-a, rječima: „I na kraju ta slika ’Pijanog broda’ i izvršilaca Orbanovog rješenja na pitanje ‘Šta sa državom sa dva miliona muslimana?’. Dok su ranije iz stranaka ’osmorke’ često govorili i kritikovali sastančenje po kafanama, sada su završili ni manje ni više u destileriji na sastanku ’osmorke’ i Dodika u Banjoj Luci. Je li to malo ponižavanje muslimana? Ili ponižavanje muslimana iz ’osmorke’ koji su takvo što morali prihvatiti za cijenu vlasti? Idemo dalje: Ako pristanete da vas Dodik posjedne simbolično gdje je posljednji put bio Orban, onda imate odgovor na Orbanovo pitanje: Šta sa državom koja ima dva miliona muslimana?!“
Uglavnom, i regionalne prilike i etnonacionalni i vjerski radikali iz SDA najavljuju 2023. kao burnu godinu. Situacija za sve narode Balkana ne djeluje ružičasto čak i ako pokušate na nju gledati kroz ružičaste naočare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *