ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Незадовољство Бакирових

Лидери СДА, незадовољни формирањем власти, саопштили су да ће користити сва средства, у складу са Уставом и законом, да би заштитили своју позицију странке која је на изборима освојила највише гласова

Ситуација у тамном вилајету дјелује умирујуће стабилно. Прво су шефови држава или влада држава чланица ЕУ потврдили, без расправе, препоруку коју су два дана раније усагласили министри за европске послове, да се Босни и Херцеговини одобри статус земље кандидаткиње за чланство у Европској унији, а затим је предсједник Републике Српске Милорад Додик договорио с бошњачком „осморком“ и с Хрватском демократском заједницом Драгана Човића формирање власти на заједничком нивоу. Ресори у Савјету министара су подијељени и све је постало јасно: са шпијунске сцене и чела Обавјештајно-безбједносне агенције коначно ће бити уклоњен полуписмени фалсификатор диплома, радикални исламиста Осман Мехмедагић Осмица као што ће сви репови злокобног наслијеђа Алије Изетбеговића коначно бити елиминисани.
И незвани и нелегални високи представник Кристијан Шмит укључио се у новостворену ситуацију, што је открила потпредсједница Странке демократске акције (СДА) Алма Чоло изјавом да је Шмит недавно тражио од СДА да се „повуче“ и омогући СНСД-у, ХДЗ-у БиХ и странкама „осморке“ да формирају власт у Федерацији БиХ и на државном нивоу. Шмит је упозорио да СДА „не смије блокирати формирање власти“, јер је најважније да БиХ добије кандидатски статус у ЕУ. Чоло је за Јавни сервис БиХ навела да су лидери СДА високом представнику саопштили да ће користити сва средства, у складу са Уставом и законом, да би заштитили своју позицију странке која је на изборима освојила највише гласова. Предсједник СДА Бакир Изетбеговић је чудним назвао однос „у којем се избацује политичка снага која је чувала стабилност и која се супротставила деструктивним политикама у протеклом мандату, а иде се упорно у коалицију са онима који су правили проблеме“.

ЛАЖНИ ХРВАТ НА ЧЕЛУ СКУПШТИНЕ Ипак, у низу позитивних појава, забринутост је изазвао потез лидера партије „Народ и Правда“ Елмедина Конаковића, којим је на чело Скупштине Зеничко-добојског кантона довео вехабију из Брезе, који се изјаснио као Хрват и присвојио право хрватског политичког депутата. Ријеч је о будаластом Дејану Ковачевићу, лајавом уличару и лажном Хрвату, срамоти за сваког грађанина кантона, а посебно за Хрвате у чије је име засјео на важну позицију.
Неком је очигледно требало да таква улична замлата, у новим временима, као нови Хрват вехабија, подсјети да је почетком рата из Белишћа у Хрватској у Тешањ дошао Жељко Дукменић и постао муџахедин Зејд, који ће у врећи донијети четири одсјечене главе српских цивила и позадинаца, на дар начелнику полицијске станице Тешањ. Дукменић је био командант злогласних „Црних лабудова“ и тјелохранитељ Алије Изетбеговића, а касније и Бакиров. У фокус пажње Запада ушао је организовањем терористичког кампа у Добрињу код Високог, за обуку муџахедина и убица. Управо случај овог Зејда, ратног злочинца који је сахрањен у Сарајеву као муслиман, говори о могућностима утицаја и улоге конвертита у хаотичној БиХ. Али Зеница никад није била битна, па се у њој може свашта урадити.

НАЈАВА БУРНЕ 2023 И наравно, док се у Босни ватре гасе, на Косову се пале, јер је тамо Запад агресор, а Курти је сарадник и службеник Запада у тој агресији. Али он није лидер таквог формата да може некажњено пљунути на Резолуцију 1244, а Бриселски споразум назвати „дјетињаријом“ која је у бити највећа политичка превара ЕУ учињена према Србији.
Да ли је и Босни, са исте адресе, сервирана превара у виду кандидатског статуса и подршке оваквој подјели власти? Одговор на то питање, у широком пледоајеу, и свим медијима на бошњачкој јавној и информативној сцени, покушао је дати стари полицајац и дуговјечни посланик у Парламенту БиХ, Тешњак Шемсудин Мехмедовић. Он је запријетио „бошњачким гњевом“ због избацивања СДА из власти у држави и све то, „полицијски мудро“ повезао, са широм геополитичком сликом, сукобом Истока и Запада, надметањем Русије и НАТО-а, те дјеловањем представника западних влада. Па је, коначно, осудио договор о подијели власти између бошњачке „осморке“, српског СНСД-а и хрватског ХДЗ-а, рјечима: „И на крају та слика ’Пијаног брода’ и извршилаца Орбановог рјешења на питање ‘Шта са државом са два милиона муслимана?’. Док су раније из странака ’осморке’ често говорили и критиковали састанчење по кафанама, сада су завршили ни мање ни више у дестилерији на састанку ’осморке’ и Додика у Бањој Луци. Је ли то мало понижавање муслимана? Или понижавање муслимана из ’осморке’ који су такво што морали прихватити за цијену власти? Идемо даље: Ако пристанете да вас Додик посједне симболично гдје је посљедњи пут био Орбан, онда имате одговор на Орбаново питање: Шта са државом која има два милиона муслимана?!“
Углавном, и регионалне прилике и етнонационални и вјерски радикали из СДА најављују 2023. као бурну годину. Ситуација за све народе Балкана не дјелује ружичасто чак и ако покушате на њу гледати кроз ружичасте наочаре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *