Летонски генерал: На Кфор пуцано да би барикаде на северу Косова биле уклоњене

Намера оних који су пуцали била је да смање наше активности између две сукобљене стране. Највероватније је један од циљева ове провокације био да се уклоне блокаде путева, како би се људи слободније кретали, рекао је летонски начелник генералштаба генерал-потпуковник Леонидс Калнинс, коментаришући пуцњаву која се 25. децембра чула у Зубином Потоку

 
Министарство одбране Летоније објавило је да је у недељу увече пуцано на летонске војнике у оквиру Кфора на северу Косова и Метохије, а тим поводом огласио се начелник генералштаба летонске војске.
„Ниво претњи са којима се летонски војници суочавају на Косову није вишеструко повећан, али је намера људи који су пуцали током патролирања летонских трупа била да смање активности мировних снага“, рекао је Калнинс за Балтик тајмс.
Летонски генерал сматра да ситуација на Косову ескалира већ од октобра због захтева Приштине да се промене регистарске таблице, а да су општински избори само појачали тензије. Без обзира на инцидент са пуцњавом, Калнинс не верује да је ниво претњи летонским мировњацима значајно повећан.
„У сваком случају, ово је мировна мисија, постоје две сукобљене стране, а такви инциденти се могу очекивати и у будућности. Наш циљ је да заједно са савезницима у потпуности извршимо своје задатке. Овакав инцидент не може да нас уплаши. Задатак Међународних безбедносних снага (Кфора) је да смање напетост. Највероватније је један од циљева ове провокације био да се уклоне блокаде путева, како би се људи слободније кретали“, објаснио је летонски начелник генералштаба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *