У ЛНР су најавили провокацију коју припрема Украјина у Одеси

Марочко: Украјина спрема хемијску провокацију у Одеси како би скренула пажњу са губитака

Украјинске власти спремају провокацију у Одеси, изјавио је официр Народне милиције Луганске Народне Републике Андриј Марочко.
„Да би скренуо пажњу са неуспеха у Донбасу и катастрофалних губитака, Кијев припрема још једну провокацију на југу Украјине“, написао је он на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, Кијев припрема експлозију складишта хемикалија у лучкој фабрици у Одеси како би оптужио Русију за катастрофу коју су сами направили.

Осим тога, Народна милиција ЛНР најавила је припрему још једне провокације украјинских специјалних служби – оне покушавају да оптуже руско војно особље за масакре и мучење становника Купјанска. Да би то урадиле, снаге безбедности су ексхумирали тела мртвих са градског гробља и осакатили их.

У октобру је Министарство одбране говорило о плановима Кијева да употреби „прљаву бомбу“ и за то окриви Москву. Након тога, ИАЕА је послала тим инспектора у Украјину да провери нуклеарна постројења. Шеф агенције Рафаел Гроси рекао је да стручњаци нису могли да открију знаке да се спрема “прљава бомба”.
Истовремено, како је рекао Михаил Уљанов, руски представник при међународним организацијама у Бечу, два стручњака агенције посетила су три украјинска објекта, укључујући командне објекте, али им је за преглед било потребно само неколико сати. Према његовим речима, „нико није мислио да ће инспекторе чекати „прљава бомба” на централном тргу постројења за обогаћивање”.
„Прљава бомба“ је контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Када се активира, она експлодира, а радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући контаминацију подручја. Према подацима Министарства одбране, ако Кијев детонира „прљаву бомбу“, радиоактивни изотопи ће се ширити у атмосфери на удаљености до 1.500 километара и могу захватити Пољску.
Русија од 24. фебруара спроводи војну операцију у Украјини. Владимир Путин је њен задатак назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према његовим речима, крајњи циљ је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност Русије.

Извор: https://ria.ru/20221130/odessa-1835220155.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *