Pustite da vodimo zemlju, na odgovoran način, jer rezultati sve pokazuju. Srbija je ozbiljna, nezavisna zemlja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati, nakon čega se obratio javnosti.

– Razgovarali smo dugo. Razgovarali smo i o KiM, o našim bilateralnim odnosima. Poneo sam sva dokumenta koji potvrđuju stavove Srbije, predao ih, govorio o ozbiljnosti našeg pristupa, želji da se situacija umiri i stabilizuje, ali i frustraciji našeg naroda i o tome kako izgleda kada neko ne ispuni 10 godina ono što mora da ispuni. Srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi – rekao je Vučić. – Govorili smo i o evropskoj perspektivi. O saradnji. Zadovoljan sam razgovorima.

Predsednik je rekao da očekuje posetu Makrona Beogradu početkom sledeće godine, te dodao da francuskog predsednika doživljava kao iskrenog prijatelja naše zemlje, navodeći da je siguran u to, da i Makron Srbiju izuzetno poštuje i ceni.

– On je predsednik velike zemlje, ja sam predsednik jedne ponosite, za mene najlepše zemlje, ali ipak male. Ja Makrona doživljavam kao prijatelja naše zemlje. Dugo se poznajemo i verujem da su velike stvari pred nama.

Na pitanje da li postoji mogućnost sastanka sa Kurtijem, predsednik kaže da je postojala, ali da ne veruje da će ga biti.

– Postojala je, uvek sam spreman, ali ne verujem da će ga biti. U ovom trenutku, Srbi su u svom zvaničnom saopštenju napisali jasno šta su uslovi za povratak u institucije, a od toga smo jako daleko – rekao je Vučić i dodao:

 
 

– Danas sam doneo i dokumente oko tablica o kojima pričamo i pokazao sam ih Makronu. Oni neće to da daju, jer su to jednostrano ukinuli 2020. godine. Ja samo tražim ono što piše. Samo da nam niko ne izmišlja ono što ne piše – rekao je Vučić.

O izjavi Rona Džonsona

Predsednik je komentarisao izjavu američkog senatora Rona Džonsona, koji je rekao da “ako Kurti misli da ima podršku SAD da nije baš tako”. 

– Ron Džonson je veteran u senatu. Izvanredan čovek. Veliki poznavalac situacije i veoma važan čovek. Obnovio je sada mandat u veoma tesnoj trci. Hvala mu na tome što to primećuje. 

“Nije Srbija pre 270 dana donela zaključke da poštuje međunarodno pravo i da ne uvodi sankcije Rusiji da bismo ih pročitali na konferenciji za novinare nego da bi taj stav ušao u istoriju. Da jedna mala ponosna zemlja može da odbrani svoju slobodu.”

Tu snažnu poruku uputio je danas iz Pariza predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na novinarsko pitanje da li Beograd namerava da promeni stav i uvede sankcije Rusiji.
Vučić je otkrio i da je sam svojom rukom pisao državne zaključke, četiri dana posle početka sukoba u Ukrajini:
 

„To nije pisala ni moja sekretarica ni tim, ni saradnici. Lično sam napisao da Srbija čuva međunarodno pravo, da osuđuje one koji ga krše i da ne vodimo politiku sankcija. Ti zaključci su moj život. I život Srbije. To je deo našeg bića, naša suština i srž. To je deo naše slobodarske istorije.

Predsednik je naveo da država može da promeni tu politiku samo ako joj bukvalno Damoklov mač bude iznad glave:
„Da li nam je sada lako, nije. Ali nije nam ni taj mač iznad glave. Ja znam najbolje dokle možemo da idemo i ne trebaju mi nikakvi analitičari da mi to objašnjavaju. Pustite nas da vodimo zemlju. Mi smo slobodna i nezavisna država. Izdržali smo 270 dana uz poštovanje prijateljstva i uz odgovornu politiku.
Vučić je na kraju priznao i da mu sa hiljadu strana povodom uvođenja sankcija ponavljaju: Moraš, moraš, moraš:
„E, vidite da ne moram! Ako budem morao, ja ću lično da izađem da to kažem“.

2 komentara

  1. Koliko Makron lično – privatno ” poštuje i cijeni ” Srbiju je jedna stvar, a diagonalno suprotno je ono što radi u vezi Srbije zvanično, kao predsednik Francuske ! Srbija je slobodna i nezavisna onoliko , koliko i njezin predsednik . Koliku slobodu i nezavisnost ima netko ,tko je prisiljen da postavi Jelenu Milić za ambasadora u Zagrebu , i pored svega i unatoč svega što svi znamo o toj osobi ili spodobi ?? Koliko je slobodan predsednik koji za ministarku rudarstva postavi lobistu Rio tinta, za koju se još priča da je dobila drzavljanstvo dan prije postavljanja na funkciju ?? Koliko je slobodan i neovisan Vučić, kada se pred Srpskom javnošću izjašnjava o uvjetima povratka srpskih predstavnika u kosovske institucije?? Taman je našao dobar povod da ispravi jednu od najvećih VELEIZDAJA koju je počinio, i već hoće sve da ” polize ” . Rusiji ne uvodi sankcije, ne zato što je principijelan , već zbog čiste koristi koju ima od Rusije i od sirovog straha od vlastitog Naroda !! Nije lako Vučiću, razapet je izmedju Rusije , kolektivnog zapada i vlastitog Naroda zbog jednog jedinog ciljs – ostanka na vlasti !!

  2. Tipicno Vucicevo prenemaganje! Djekna jos nije umrla, a kad ce ne znamo! Prepoznatljiva patetika u funkciji zatupljivanja naroda i strategija uzimanja jeftinih oolitickih poena na svakoj nesreci. Ovo je vec postalo degutantno! Citao sam komentare na nekim od ruskih sredstava informisanja i mnogo su negativni. Jos nisam od njih cuo tako negativne reakcije o necemu sto dolazi iz Srbije i uglavnom se svode na to du su im braca Srbi (ne Vucic) posuli so po rani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *