Пустите да водимо земљу, на одговоран начин, јер резултати све показују. Србија је озбиљна, независна земља!

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Француске Емануелом Макроном у Јелисејској палати, након чега се обратио јавности.

– Разговарали смо дуго. Разговарали смо и о КиМ, о нашим билатералним односима. Понео сам сва документа који потврђују ставове Србије, предао их, говорио о озбиљности нашег приступа, жељи да се ситуација умири и стабилизује, али и фрустрацији нашег народа и о томе како изгледа када неко не испуни 10 година оно што мора да испуни. Српска реч значи много више него нечији потписи – рекао је Вучић. – Говорили смо и о европској перспективи. О сарадњи. Задовољан сам разговорима.

Председник је рекао да очекује посету Макрона Београду почетком следеће године, те додао да француског председника доживљава као искреног пријатеља наше земље, наводећи да је сигуран у то, да и Макрон Србију изузетно поштује и цени.

– Он је председник велике земље, ја сам председник једне поносите, за мене најлепше земље, али ипак мале. Ја Макрона доживљавам као пријатеља наше земље. Дуго се познајемо и верујем да су велике ствари пред нама.

На питање да ли постоји могућност састанка са Куртијем, председник каже да је постојала, али да не верује да ће га бити.

– Постојала је, увек сам спреман, али не верујем да ће га бити. У овом тренутку, Срби су у свом званичном саопштењу написали јасно шта су услови за повратак у институције, а од тога смо јако далеко – рекао је Вучић и додао:

 
 

– Данас сам донео и документе око таблица о којима причамо и показао сам их Макрону. Они неће то да дају, јер су то једнострано укинули 2020. године. Ја само тражим оно што пише. Само да нам нико не измишља оно што не пише – рекао је Вучић.

О изјави Рона Џонсона

Председник је коментарисао изјаву америчког сенатора Рона Џонсона, који је рекао да “ако Курти мисли да има подршку САД да није баш тако”. 

– Рон Џонсон је ветеран у сенату. Изванредан човек. Велики познавалац ситуације и веома важан човек. Обновио је сада мандат у веома тесној трци. Хвала му на томе што то примећује. 

“Није Србија пре 270 дана донела закључке да поштује међународно право и да не уводи санкције Русији да бисмо их прочитали на конференцији за новинаре него да би тај став ушао у историју. Да једна мала поносна земља може да одбрани своју слободу.”

Ту снажну поруку упутио је данас из Париза председник Србије Александар Вучић, на новинарско питање да ли Београд намерава да промени став и уведе санкције Русији.
Вучић је открио и да је сам својом руком писао државне закључке, четири дана после почетка сукоба у Украјини:
 

„То није писала ни моја секретарица ни тим, ни сарадници. Лично сам написао да Србија чува међународно право, да осуђује оне који га крше и да не водимо политику санкција. Ти закључци су мој живот. И живот Србије. То је део нашег бића, наша суштина и срж. То је део наше слободарске историје.

Председник је навео да држава може да промени ту политику само ако јој буквално Дамоклов мач буде изнад главе:
„Да ли нам је сада лако, није. Али није нам ни тај мач изнад главе. Ја знам најбоље докле можемо да идемо и не требају ми никакви аналитичари да ми то објашњавају. Пустите нас да водимо земљу. Ми сmо слободна и независна држава. Издржали смо 270 дана уз поштовање пријатељства и уз одговорну политику.
Вучић је на крају признао и да му са хиљаду страна поводом увођења санкција понављају: Мораш, мораш, мораш:
„Е, видите да не морам! Ако будем морао, ја ћу лично да изађем да то кажем“.

2 коментара

  1. Koliko Makron lično – privatno ” poštuje i cijeni ” Srbiju je jedna stvar, a diagonalno suprotno je ono što radi u vezi Srbije zvanično, kao predsednik Francuske ! Srbija je slobodna i nezavisna onoliko , koliko i njezin predsednik . Koliku slobodu i nezavisnost ima netko ,tko je prisiljen da postavi Jelenu Milić za ambasadora u Zagrebu , i pored svega i unatoč svega što svi znamo o toj osobi ili spodobi ?? Koliko je slobodan predsednik koji za ministarku rudarstva postavi lobistu Rio tinta, za koju se još priča da je dobila drzavljanstvo dan prije postavljanja na funkciju ?? Koliko je slobodan i neovisan Vučić, kada se pred Srpskom javnošću izjašnjava o uvjetima povratka srpskih predstavnika u kosovske institucije?? Taman je našao dobar povod da ispravi jednu od najvećih VELEIZDAJA koju je počinio, i već hoće sve da ” polize ” . Rusiji ne uvodi sankcije, ne zato što je principijelan , već zbog čiste koristi koju ima od Rusije i od sirovog straha od vlastitog Naroda !! Nije lako Vučiću, razapet je izmedju Rusije , kolektivnog zapada i vlastitog Naroda zbog jednog jedinog ciljs – ostanka na vlasti !!

  2. Tipicno Vucicevo prenemaganje! Djekna jos nije umrla, a kad ce ne znamo! Prepoznatljiva patetika u funkciji zatupljivanja naroda i strategija uzimanja jeftinih oolitickih poena na svakoj nesreci. Ovo je vec postalo degutantno! Citao sam komentare na nekim od ruskih sredstava informisanja i mnogo su negativni. Jos nisam od njih cuo tako negativne reakcije o necemu sto dolazi iz Srbije i uglavnom se svode na to du su im braca Srbi (ne Vucic) posuli so po rani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *