Пунктови неуништивости су сломљени. У Украјини се опет свађају ко је све покрао

У Украјини су власти одлучиле да се боре против замрачења отварањем огромног броја „пунктова неуништивости“. То би требало да буду места где би људи могли да се загреју и под осветљењем попију топли чај, напуне телефоне и, како се иронично шале Украјинци, поседе и размисле о свом понашању.

Профанација у Кијеву

Према првобитној замисли, таквих пунктова би требало да буде на хиљаде широм земље, само у Кијеву – више од 500. Негде – то су једноставни шатори, негде – школе и вртићи. Рекли су људима да за “неуништивост” можете доћи и у полицијску станицу. Али од првог дана нешто је пошло по злу.

У регионима је било мало пунктова, обећани Интернет није радио, грејање дискутабилно, као и залихе пијаће воде. Али становници Харкова и Одесе, који су заокупљени решавањем свакодневних проблема, нису дорасли ситним обрачунима са властима. Да, и идите и вичите до владине четврти у Кијеву. Али Кијевљани су направили толику халабуку да је председник Зеленски, у свом ноћном обраћању, прозвао канцеларију градоначелника Кијева. „Профанацију са кијевским „пунктовима неуништивости“ нико никоме неће опростити. Као и лажи у извештајима различитих нивоа“, огорчен је. И рекао је да чека појачано ангажовање градских власти.

Међутим, многе тачке на мапи које су објавиле власти не функционишу. За сада од њих постоји само знак.

Шта људи мисле о неуништивости

„Овакви пунктови су нам веома потребни. Али цело насеље Алексејевка је само једна велика спаваоница, а имамо само два пункта. Округло. Нисам још отишла, а мама је рекла да један пункт у подруму школе не користи: има светлости из генератора, али је мало утичница, ништа се стварно не може напунити. Интернета нема. Довољно је топло. Нема топле хране, мало воде. И која је сврха да се вучемо преко пола округа тамо? — поделила је своје утиске са аиф.ру Татјана из Харкова.

„Поставили су мршав војни шатор на простору ватрогасне станице – то је сва неуништивост. Нема интернета и комуникације, хладно је. Колега има такав пункт у вртићу. Не само да су људи испрва добили погрешну адресу, већ извели и неку врсту спрдње. Кажу дођи да напуниш телефон. Људи су дошли,  и има седам утичница које не раде на агрегат, већ као у нашим становима – из мреже. Па, то јест, ништа није како треба“, огорчена је Викторија из Кијева.

На украјинским форумима се расправља о бескорисности и патетици пројекта. Они псују власти, које су „направиле кул сајт за велике паре“ са мапом ових тачака широм земље, али не можете много да гуглате без интернета. А чак и да сте унапред знали куда да бежите, није сигурно да нећете наћи затворена врата на адреси и понуду да дођете тек ако други дан седите без струје (права прича из Кијева). Наравно, по старој украјинској традицији расправља се о томе ко је и колико новца „потрошио на још једну превару“ и који ће рачун Европљанима бити наплаћен за ову глупост.

Исти Кијевљани су огорчени на „идиоте који су дошли да пуне ИКОС (електронске цигарете), а не телефоне“. Кажу да је неком пало на памет да дође да напуни робот-усисивач. Говорило се и о случајевима када су људи са једног таквог пункта украли пакете воде за пиће.

Најрадикалнији грађани пишу да су праве „тачке неуништивости“ ровови. Песимисти расправљају како ће се ускоро у тих неколико пунктова који раде населити бескућници, као пре девет година на Мајдану. А реалисти предвиђају да ће позиви бити подељени по шаторима и полицијским станицама у где ће људи долазити да напуне телефоне.

Зеленски против Кличка

Шеф пропредседничке фракције „Слуга народа“ у Врховној ради Давид Арахамиа већ је изјавио да је највише притужби у Кијеву. Кажу да заиста нормално функционишу само тачке којима су се бавили у државној служби за ванредне ситуације (аналог нашег Министарства за ванредне ситуације). Посланици су отишли ​​са инспекцијом у престоницу, људи у регионима су поново остављени да сами решавају своје проблеме.

Али такво узаврело у Кијеву није случајно. Поред могућности да се добију велики буџети за стварање оваквих пунктова, ту су и стари политички обрачуни. Пре почетка специјалне операције, између тима Зеленског и тима градоначелника Кијева Кличка водио се хладни рат .

После јавног напада Зеленског, „извор из градоначелниковог окружења“ отишао је да саопшти новинарима верзију Кличковог тима. Кажу да су за припрему одговорни начелници окружних управа, који нису потчињени кабинету градоначелника, а 21. године на ова места су постављени људи из “Слуге народа”, па нека све ткритике упути свом тиму. Штавише, Влада није дала новац за пунктове, „само брошуре-препоруке како ове тачке треба да изгледају”.

Укратко, све је веома украјинско: званичници траже разлог да угреју руке (и нико не сумња да ће западним партнерима ипак бити наплаћени пунктови) и истовремено „решавати проблеме“ са конкурентима. Нико не брине о људима.

Извор: https://aif.ru/politics/world/punkty_nerushimosti_slomalis_na_ukraine_sporyat_kto_opyat_vsyo_ukral

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *