ПРЕМИНУО РАЈКО ПЕТРОВ НОГО: Одлазак великог српског песника и есејисте

РАЈКО Петров Ного, српски песник, есејиста и књижевни критичар, преминуо је јутрос у 77. години.

Познати српски есејиста рођен је у Загорју, у Херцеговини.

Као дечак дошао је из родних Борија у Сарајево и ту започео школовање. Након основне школе завршио је Учитељску школу у Сарајеву, дипломирао је Југословенску књижевност и српскохрватски језик на сарајевском Филозофском факултету, а магистрирао на Филолошком факултету у Београду.

Преселио се 1982. године из Сарајева у Београд.

Од 2000. године предаје поезију и критику на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске изабран је 27. јуна 1997, а за редовног 21. јуна 2004. године. Члан је Удружења књижевника Србије. Управни одбор Удружења књижевника Србије га је 30. марта 2012. године предложио за дописног члана Српске академије наука и уметности.

Члан је првог сазива Сената Републике Српске од 1997, а поново је изабран 9. априла 2009. године.

Добитник је 23 награде, а до краја 2007. године објавио је 52 књиге. Награду “Печат времена” добио је 2012. године за роман “„Запиши и напиши“

Један коментар

  1. Tоплица

    Ово је до дна срца тужна вест ! Рајко је представник времена кад је човек тежио уздизању ка вишем бићу, и његбов одлазак је још један суштински удар на традиционалне вредности. Његова збирка “Недремано око”, дошла је као потресно сведочанство о трагичним данима са краја прошлог века. То је можда најконкретније остварење Рајково, а не зна се да ли је потресније или уметнички дубље, ако се то двоје уопште може раздвојити.
    Лака Ти родна груда велики земљаче ! Док смо живи надахњиваћемо се Твојом поезијом, али и учинити све да те вредности младе генерације прихвате као спасоносни завет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *