Povlačenje ruske vojne grupacije na levu obalu Dnjepra. Šta se dešava na frontu?

Danas popodne su sumirani rezultati operacije povlačenja ruske vojske iz Hersona na levu obalu Dnjepra i zauzimanja novih položaja.

Svi ruski vojnici u Hersonskoj oblasti prešli su na levu obalu Dnjepra, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Operacija je završena u pet sati ujutru. Prema izjavama vojske, na desnoj obali nije ostao nijedan komad vojne opreme i naoružanja. Saopšteno je da su „formacije i vojne jedinice zauzele odbrambene linije i položaje unapred pripremljene u inžinjerijskom smislu“.

Vojska izveštava da je neprijatelj pokušao da poremeti pregrupisavanje trupa i evakuaciju civilnog stanovništva. Oružane snage Ukrajine su tokom noći iz MLRS-a HIMARS pet puta pogodile prelaze preko Dnjepra. Istovremeno, ruski sistemi protivvazdušne odbrane uspeli su da obore tridesetak granata, od kojih je nekoliko oboreno sredstvima za elektronsko ratovanje.

Ratni dopisnici RIA Novosti takođe govore o organizovanom povlačenju Oružanih snaga Rusije sa desne obale Dnjepra. Novinari potvrđuju da su svi delovi ruskih trupa napustili potencijalno opasna područja. Ističe se da je evakuacija obavljena noću uz poštovanje zamračenja kako dronovi ne bi mogli da otkriju i gađaju vojnike. Napominje se da je teška oprema transportovana preko pontonskog mosta, a vozila na točkovima – preko Antonovskog mosta.
Ratni dopisnik Aleksandar Sladkov smatra da je premeštanje trupa na levu obalu Dnjepra bilo maksimalno organizovano. Prema njegovim rečima, za tri dana na pažljivo pripremljenu liniju odbrane otišlo je 20.000 ljudi i 3.500 jedinica različite vojne tehnike. Novinar napominje da je ovo filigranski manevar, jer je „veoma teško kompetentno povući trupe sa tako velike teritorije“.

Ujutro je vojni komandant Aleksandar Kots rekao da je Andrejevski most ponovo napadnut: „Cele noći artiljerija je udarala, rakete su letele. Pred zoru dvaput je tresnulo tako da sam mislio da će kuća biti srušena. Pomislio sam – ili je brana probijena, ili je Antonovski most dignut u vazduh. Ispostavilo se drugo.

Šef administracije Aleksandar Kobec rekao je da se istovremeno sa povlačenjem ruskih trupa nastavlja evakuacija civila iz Hersona. Prema njegovim rečima, tamo je ostalo između 80.000 i 100.000 civila.

Popodne je na nebu iznad Nove Kahovke odjeknulo oko pet eksplozija. Prema preliminarnim podacima, sistem PVO je radio. Zbog oblačnog vremena nije bilo tragova protivvazdušnih projektila, ali su se čuli zvuci eksplozija u vazduhu. Administracija Nove Kahovke saopštila je da Oružane snage Ukrajine pojačavaju napade na hidroelektranu Kahovka i gradsku infrastrukturu.

Pored toga, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su u pravcu Kupjanska izbačene iz stroja tri četne taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušale da pokrenu ofanzivu iz područja naselja Jagodnoje, Kislovka i Vladimirovka u Harkovskom regionu. Neprijatelj je zaustavljen i vraćen na prvobitne položaje. Na pravcu Krasno-Limanskog pravca preventivnom artiljerijskom vatrom osujećen je napad dve motorizovane čete Oružanih snaga Ukrajine. Na južnodonjeckom pravcu osujećeni su pokušaji motorizovanih pešadijskih četa Oružanih snaga Ukrajine da izvrše protivudar na položaje ruskih trupa.

Izvor: https://aif.ru/

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *