Повлачење руске војне групације на леву обалу Дњепра. Шта се дешава на фронту?

Данас поподне су сумирани резултати операције повлачења руске војске из Херсона на леву обалу Дњепра и заузимања нових положаја.

Сви руски војници у Херсонској области прешли су на леву обалу Дњепра, саопштило је Министарство одбране. Операција је завршена у пет сати ујутру. Према изјавама војске, на десној обали није остао ниједан комад војне опреме и наоружања. Саопштено је да су „формације и војне јединице заузеле одбрамбене линије и положаје унапред припремљене у инжињеријском смислу“.

Војска извештава да је непријатељ покушао да поремети прегруписавање трупа и евакуацију цивилног становништва. Оружане снаге Украјине су током ноћи из МЛРС-а ХИМАРС пет пута погодиле прелазе преко Дњепра. Истовремено, руски системи противваздушне одбране успели су да оборе тридесетак граната, од којих је неколико оборено средствима за електронско ратовање.

Ратни дописници РИА Новости такође говоре о организованом повлачењу Оружаних снага Русије са десне обале Дњепра. Новинари потврђују да су сви делови руских трупа напустили потенцијално опасна подручја. Истиче се да је евакуација обављена ноћу уз поштовање замрачења како дронови не би могли да открију и гађају војнике. Напомиње се да је тешка опрема транспортована преко понтонског моста, а возила на точковима – преко Антоновског моста.
Ратни дописник Александар Сладков сматра да је премештање трупа на леву обалу Дњепра било максимално организовано. Према његовим речима, за три дана на пажљиво припремљену линију одбране отишло је 20.000 људи и 3.500 јединица различите војне технике. Новинар напомиње да је ово филигрански маневар, јер је „веома тешко компетентно повући трупе са тако велике територије“.

Ујутро је војни командант Александар Котс рекао да је Андрејевски мост поново нападнут: „Целе ноћи артиљерија је ударала, ракете су летеле. Пред зору двапут је треснуло тако да сам мислио да ће кућа бити срушена. Помислио сам – или је брана пробијена, или је Антоновски мост дигнут у ваздух. Испоставило се друго.

Шеф администрације Александар Кобец рекао је да се истовремено са повлачењем руских трупа наставља евакуација цивила из Херсона. Према његовим речима, тамо је остало између 80.000 и 100.000 цивила.

Поподне је на небу изнад Нове Каховке одјекнуло око пет експлозија. Према прелиминарним подацима, систем ПВО је радио. Због облачног времена није било трагова противваздушних пројектила, али су се чули звуци експлозија у ваздуху. Администрација Нове Каховке саопштила је да Оружане снаге Украјине појачавају нападе на хидроелектрану Каховка и градску инфраструктуру.

Поред тога, руско Министарство одбране је саопштило да су у правцу Купјанска избачене из строја три четне тактичке групе Оружаних снага Украјине, које су покушале да покрену офанзиву из подручја насеља Јагодноје, Кисловка и Владимировка у Харковском региону. Непријатељ је заустављен и враћен на првобитне положаје. На правцу Красно-Лиманског правца превентивном артиљеријском ватром осујећен је напад две моторизоване чете Оружаних снага Украјине. На јужнодоњецком правцу осујећени су покушаји моторизованих пешадијских чета Оружаних снага Украјине да изврше противудар на положаје руских трупа.

Извор: https://aif.ru/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *