Pobrkao rovove. Zašto je borac Oružanih snaga Ukrajine samo po oznakama shvatio da je zarobljen

Veseušnik (Ve – es – u “Vooružennыe silы Ukrainы”) je smatrao borce Oružanih snaga Rusije dva dana kao svoje, a tek pošto je direktno prišao da pita šta dalje treba da radi, shvatio je koliko je pogrešio. Snimak sa njegovom pričom beleži milionske preglede, a u komentarima je sve veća zabuna kako se dogodilo da se vojnici dve vojske razlikuju samo po oznakama.

“Pokazaću ti novu poziciju”

Ime zatvorenika nije poznato, ali je njegova priča već nazvana oživljena priča o Zoščenku. Čovek je stigao sa svojom jedinicom na front: „Naši momci su stajali tamo, na tim položajima, u blizini šumskog pojasa. Dovedeni smo, kao za pojačanje, i rekli su da treba da „dežuramo“ ovde, uopšte, u stroju, u jednom rovu“, počeo je svoju priču. – A u blizini, bar smo mislili, bili su naši artiljerci. Pa ja mislim da oni stoje pa stoje, mi njima ne prilazimo, a ni oni nama. Svako ima svoj posao“.

I tako su se, prema njegovim rečima, dva dana gledale dve jedinice, misleći da su svoji. Kada su „artiljerci” počeli da se ukopavaju, seljak im je prišao, obavestio ih da su on i njegove kolege u blizini, i da će i oni kopati rovove. Bilo je moguće posumnjati da nešto nije u redu kada su „granate počele da lete u pogešnom pravcu“. Ali ne: borac je jednostavno zaključio da su „pozicije promenjene, tu je bilo svašta“. Rekao je da ni njegove kolege nisu ništa shvatile. Međutim, ni “artiljerci” nisu pokazali interesovanje za komšije.
Ispostavilo se da je junak snimka nemirna osoba, i kada je u blizini ugledao „nekog momka” kojeg je zamenio za starijeg „artiljerca”, odlučio je da priđe i sazna šta se dešava: „Pitajte koliko dugo ćemo mi ovde dežurati. Dva dana su već prošla, vreme je za promenu. Prišao sam mu, objasnio mu situaciju, a on je pitao: ko si ti? „Mi smo iz artiljerijskog diviziona, došli smo kao pojačanje “, domišljato je odgovorio čovek. „Artiljerac” se pokazao promišljenijim i odmah je pitao šta njegov sagovornik ima na oznaci i čija je zastava. Odmah mi je naredio da spustim oružje. „I sve sam predao generalno, i to je sve… Tu je moj partner došao kasnije. I njemu je rečeno mu je da preda oružje. A artiljerac nam onda rekao: „Hajde, pokazaću ti novu poziciju“. Pogledao sam njegovu uniformu i rekao: „Shvatam da niste iz Ukrajine“. A on mi odgovara: „Tačno si shvatio“. Ovako smo dežurali na pojačanju“, završio je priču junak videa. Nikada ranije nije bilo ovako komičnog zarobljavanja.

Šta se dešava na frontu

Uprkos činjenici da je snimak veoma smešan i da se naši borci kotrljaju od smeha iza kulisa, kao i da junak priče sve priča, jedva suzdržavajući smeh, situacija je zapravo tužna. U stvari, ovo je priča o ljudima koji pucaju jedni na druge, koji ponekad mogu prepoznati neprijatelja samo po oznaci. Ili po zastavi druge boje. Isto misle, isto se bore, istim jezikom govore…

„Očigledno, Ukrajinci nemaju takav red i tako centralizovanu kontrolu kakvu vole da zamišljaju, uprkos svim Starlink satelitskim komunikacionim terminalima, tabletima i tako dalje. U stvari, tamo imaju mnogo nereda. Nije jasno da li su svoji ili tuđi na položaju, ostavljanje vojnika bez jasnih komandi i zadataka je sasvim u njihovom duhu“, kaže Bogdan Bezpalko, politikolog i član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Ruske Federacije.

Inače, mnogi naši borci i vojni dopisnici primećuju da je na liniji fronta sve više stranih plaćenika, zapadnog naoružanja i zbunjenih mobilisanih Ukrajinaca.
„Sve je to opisao Jaroslav Hašek u Avanturama dobrog vojnika Švejka. A ova priča o tome kako je Ukrajinac pobrkao svoje „artiljerce“ sa ruskom jedinicom samo znači da smo mi zaista jedan narod koji se razlikuje samo po oznakama i političkoj ideologiji i uglavnom ništa drugo od nas ne razlikuje“, smatra Bohdan Bezpalko. . Nismo samo braća, mi smo jedan te isti narod. I zapravo, sada je građanski rat, koji aktivno podstiče Zapad. Ovo je sukob jednih predstavnika ruskog naroda protiv drugih, samo je jednoj od strana dobro ispran mozak.

Izvor: https://aif.ru/politics/world/pereputal_okopy_pochemu_boec_vsu_tolko_po_shevronam_ponyal_chto_popal_v_plen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *