Од санкција Русији много је теже то што нам из ЕП траже да признамо Косово

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Састанак је почео око 10 сати у згради Генералног секретаријата председника Србије. 

Након састанка председник Вучић обратио се поводом договора Београда и Приштине о регистарским таблицама. 

Обраћање Вучића

Председник је најпре пожелео Додику и Цвијановићевој успех на обављању нових функција. Честитао им је на успеху и изборној победи. 

– Упознао сам их о ситуацију на КиМ, као и о неким друим важним догађајима. Ове недеље биће фоирмиран заједнички тим, уложићемо велики новац у изградњу меморијалног комплекса у Доњој Градини – рекао је Вучић. 

Имамо све већу трговинску размену што се тиче Босне и Херцеговине. Око 2,3 милијарде у првих девет месеци. Приближавамо се томе да ускоро будемо број 1 партнер за БиХ – истакао је Вучић и додао да је веома важно да имамо што боље односе. 

 
 

Нагласио је да ће у Србији увек имати некога на кога могу да се ослоне. Председник се тзахвалио и народу у Српској који је увек уз Србију и што брину о нама колико ми бринемо о Српској.

Обраћање Цвијановићеве и Додика

Цвијановићева је нагласила да их и на новим позицијама очекују велики изазови. 

Председавајућа Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић се захвалила Србији што жели да учествује у инфраструктуралним пројектима, као што је аеродром у Требињу.

– У периоду који је пред нама треба разрешити многа питања и дилеме. Требаће нам много напора и подршке Србије – истакла је она. 

Председник Републике Српске Милорад Додик се захвалио председнику Вучићу на подршци коју Србија даје Републици Српској.

 
 

Додик је истакао да је ово први радни састанак после избора и да су они баш тако желели. 

– Разговарали смо о свим важним тетамам у окружењу. Рекао сам председнику да међународни фактор додатно притиска Србију и Српску – рекао је Додик. 

Договорили смо се да након формирања владе у Републици Српској, одржимо заједничке седнице влада где ћемо детаљније говорити о свим питањима која су данас била на дневном реду, истакао је Додик. 

Додик навео да је Србија земља која не оклева да подржи територијални интегритет Босне и Херцеговине, што је у реду.

 
 

– Наивно је веровати да је могуће да се питања одвоје и решавају на неки одвојени начин. Ми стојимо иза нашег народа на Косову и Метохији – рекао је Додик. 

Србија је у епицентру међународних притисака и везано за Приштини, и по питању сукоба у Украјини, нагласио је Додик. 

– Као што је Вучић рекао ствари се усложњавају. Битна је подршка коју добијамо од Србије. Радићемо на што већој вредносној интеграцији Србије и Републике Српске. То су специјалне везе, које су задате Дејтоснким споразумом и то не би требало никога да забрињава – навео је Додик.  

Истакао је да Сарајево блокира многе важне пројекте за Републику Српску. 

Питања новинара

О Резолуцији Европског парламента 

– Интересантно је како се наши медији понашају и како нико не воли да чита. ЕП није донео чак ни Резолуцију, већ Препоруке. Суштина текста је важна. Нису у питању само санкције, већ покушај да се дисциплинује Влада Србије. Прескочили су да вам прочитају део који говори у тим Препорукама да морамо да признамо независно Косово. Па питам све те који хоће да нам говоре о добронамерности оних који доносе те Препоруке – зашто сте то сакрили? Много важније од санкција је то што од нас траже међусобно признање. Зашто то кријемо од људи. Крије један део наше политичке и медијске јавности зато што би онда људима било јасно шта ти и такви желе за Србију. Јуче је Алијев рекао једну важну ствар – самосталност и независбног држава, а ви сте, рекао је мени такав имиџ земље изградили, направили не огледа се у томе да једна земља има химну, заставу и грб већ се огледа по доношењу одлука. Нисам се много узнемирио због њихових препорука, докон поп и јариће крсти. Нисмо заинтересовани за признање са Приштином, нимало. Наставићемо да слушамо све тшо говоре, а одлуке ћемо да доносимо у интересу наше државе – нагласио је Вучић.  

– Пре смо 10 дана када смо били на ивици сукоба говорили су да не причамо о ситницама – потребан нам је мир, нећемо сукобе и ратове. Када донесете одлуку која значи очување мира – одна је опет сте нешто издали и предали. Шта је са тим људима? Како не питасте шта је са Куртијевом полицијом која је кренула да наплаћује казне па се повукли. Они су пре два дана имали бољи дил него онај од јуче. Јасно пише – мора да постоји поштовање свох претходно постигнутих договора. И то је за нас најважније – наш народ неће бити малтретиран. КМ таблице остају и опстају, пошто остале са деноминацијом косовских градова и општина дефакто не постоје, посебно јужно од Ибра. КМ таблице, што се нових аутомобила тиче њих има до 90 на годишњем нивоу, а што се тиче обнове она тече нормално и нигде нема обавеза по том питању. Ја сам чак рекао да и то дпок трају преговори зауставимо. Људи који имају КМ таблице, око 7000 на КиМ, могу да наставе да возе аутомобиле без сметњи и казни. Ово је мала тактичка победа која ће нас водити у још тежи ситуацију и притисак и зато код мене не можете видети превелику радост јер зна,м да нас чекају тешка времена. Задовољан сам што смо сачували мир за свој народ, јер оне дивне жене које су јуче изашле на протест заслужују мир, заслужују да њихова деца иду нормално у школе, задовољан сам што нисмо угрозили читаву Србију, и што ће нам пова година бити рекордна по питању страних инвестиција, јер док имате мир можете за то да се борите – рекао је Вучић.  

Вучић је коментарисао и целокупну ситуацију код Срба на Косову и Метохији. 

– Ситуација код Срба на КиМ је узаврела, она буквално ври. Људи су сити терора приштинских власти и то је нешто што и мене брине. Погледајте јучерашњи скуп у малом месту Горње Кусце – имали сте готово 5000 људи. Сити су Срби свега, сити су шиканирања, уцењивања, сити су међународних притисака у којима нико од њима не води рачуна већ их третирају као националну мањину, иако они неће да буду национална мањина. И то је проблем са којим морамо да се суочимо, то говори колико им је тешко и колико су притиснути и колико су били мучену у претходне 23 године. То је читава једна генерација 23 године. 23 године всаки дан бринеш да ли ће дете да ти стигне до школе или неће, да ли ће неко да те заустави на административном прелазу и да ти тражуи неки нови папир или неће. Наш народ је издржао тај терор и даље се бори за свој народ и огњишта – истакао је председник. 

– Што се тиче планова о којима говоре, на шта сам се ја више пута насмејао и рекао да сте већ добили наш одговор у форми нон-пејпера, поводом вашег нон-пејпра, а добили сте и мој усмени одговор у Бриселу, шта су наше црвене линије и о чему нећу да разговарам. За то време није проблем, претите прекидом преговора, разговора. Није проблем, прекините их. Зар мислите да неко озбиљан у свети може да се хвали тиме што је прекинуо разговоре. Па како ћете онда да решавате проблеме? Ево ми вам кажемо ми нећемо Косово у УН. И шта ћете онда, да нас бомбардујете, да нам претите санкцијама, на основу ког акта на основу чега, кад је читав међународно-прави оквир на страни Србије. Знам колико нас чека компликована ситуација, морам да признам да су ЕУ и САД представници били рационални. Све ово је буквално мучење – рекао је Вучић. 

– О нечему говори жена која би желела да буде Куртијев избор са 1 посто гласова. Која жели да укине српски језик,која каже да су таблице небиртне. Знате ли о ком споразуму је реч. Требало је да имају те таблице још 2011. године. Све време говоримо о том споразуму  и ја ћутим све време и рукама и ногама се бијем да би сачувао нешто што је не,могуће сачувати јер је 2011. године још предато. И успевамо у томе. И ви који сте увек против српског народа, који сте против сваке одлуке Србије нам држите и патриотске придике. Да је све то тачно што су рекли – па замислите успели смо да купимо још годину дана времена. Нема издавања нових за 70 или 80 аутомобила годишње, а остају нам КМ таблице као симбол државе Србије, а не зато што то има ко зна какву другу вредност. Успели то после 11 година од споразума где пише да то мора да буде јединствено издавање на територији покрајине. После 11 година тешке борбе ми смо то успели. Што идете против свог народа и гледате да отежате српској држави увек и у сваком тренутку. Што ти Ристићу говориш о томе који си узео стотине хиљада евра од албанских власти? И још нам држиш патриотске прилике. Јел ви знате колико је тешка борба за сваку реч и реченицу, јер смо ми сами, ми немамо савезника у Бриселу. Толико је тешко да ми 11 година после глупости коју сте нам оставили покушавамо нешто да поправимо. У последњих 11 дана легао нисам. Да смо сличајно данас имали немире, рекли бисте “ево Вучић нас води у ратове и деведесете”. Наставите са тим. Ја да кажем нашем народу на КиМ да ћемо бити уз вас. Међу Србима на северу Косово политички ври, а знају да имају подршку Србије и то је натерало о међународни фактор да изврше додатни притисак на Приштину. Ми смо синоћ успели да угуирамо реченицу која је за нас најважнија – прво ЗСО, што је пре 11 година потписано, па онда нешто друго – рекао је председник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *