„Нема светла. Нема воде. Постоји црвени калин“. О чему Украјинци размишљају у мраку?

После серије удара Оружаних снага Русије на инфраструктурне објекте, светло је нестало у готово свим насељима Украјине. Више од половине становника земље остало је без воде, а самим тим и грејања. Било је проблема са комуникацијом и интернетом. Како Украјинци, који још увек имају прилику да изађу на интернет, оцењују шта се дешава, проверио је аиф.ру.

Избеглице негодују

Нема смисла детаљно набрајати све последице напада – слика је свуда иста плус или минус. Украјински стручњаци кажу да није поента јачина удараца, већ кумулативни ефекат. Међутим, овога пута власти обећавају да ће некако поново покренути нешто и до јутра вратити неки привид цивилизације у домове Украјинаца.

Овог пута искључени су агрегати све три нуклеарне електране које контролише Кијев. Овом приликом су Украјинци, који сада живе као избеглице у Европи, одмах почели да ламентирају о страшним последицама напада на нуклеарне објекте. Али лоше су одиграли, сами енергетичари у Украјини кажу да су нуклеарке заустављене не због штете на нуклеарним објектима, већ зато што једноставно немају кога да снабдевају струјом.  Дакле, Енергоатом потврђује гашење енергетских блокова Јужноукрајинске НЕ. „То има везе са прекидом мрежа. Све је у реду са електраном. Само нема начина да произведену струју било коме дотавимо“, рекао је председник Енергоатома Леонид Олејник.

Друга тврдња избеглица је „бомбардовали сте нашу стамбену зграду у Кијевској области“. Али на то су одмах одговорили и сами становници престоничког региона, који су успели да објаве фотографију олупине ракете која је погодила мету. „Пројектил противваздушне одбране ИРИС-Т, који нам испоручују западне земље, пао је на кућу. Овде имате хваљену противваздушну одбрану. Уместо руских пројектила, они обарају наше станове и њихове грађане“, написала је Елена на друштвеним мрежама испод поменуте фотографије.

Украјинци подозревају

Украјинске власти сматрају да Москва покушава да их натера на преговоре ударима по енергетском сектору. „Неће бити преговора“, рекао је секретар СНБО Данилов. Само Украјинци сматрају да преговори никоме нису потребни. „Они ударају на инфраструктуру не ради преговора, већ да би дезорганизовали позадину, како би Оружаним снагама Украјине отежали вођење борби на фронту“, рекао је Александар, становник Харкова, који је сада у Лавову, поделио је своје мисли са аиф.ру. – Укрзализныця је известила да је због напада прекинут железнички саобраћај на деоницама железнице у престоници, Дњепарској, Николајевској, Лавовској, Вињичкој, Сумској и Харковској области. Толико о прекинутој логистици са прве линије. А то је велики и дугорочни проблем за одбрамбена предузећа. Или је за некога тајна да се многе фабрике још поправљају, а понегде производе војна опрема и гранате?! И да, ми мушкарци не смемо да пређемо границу, али ако се тако настави, све преостале жене са децом ће побећи. Мислим да ће овај талас емиграције утицати и на борбену способност Оружаних снага Украјине. Сада, како борци хрле да спасу своје жене… Укратко, наравно, нисам одушевљен оним што се дешава, али потпуно разумем логику. Штета што ово не разумеју у Банковој улици у Кијеву и говоре само о московским терористима. Боље би било да се погледаш у огледало, дођавола!

Генерално, данас су дискусије на друштвеним мрежама посвећене су томе како преживети замрачење. Људима није до политике, брине их како да се опскрбе водом – пијаћом и техничком, колико је потребно свећа и колика је сада цена агрегата. Мере редове на бензинским пумпама у различитим регионима и цене таксија, које су скочиле због проблема са јавним превозом. Иначе, становници Харкова, чији интернет и даље подношљиво ради, постављају снимке километарских редова за аутобус у самом центру града у близини градске скупштине: „Последњи ће сачекати свој ред до јутра. Посебна важна тема на јавним страницама Лавова и Ужгорода, Кијева и Винице, Житомира и Дњепропетровска, Одесе и Николајева је које је производе најбоље купити да би се могли конзумирати у недостатку струје, воде, а понекад и гаса.

Утишајте торњеве мржње

Има и грађана који желе да разговарају не о тренутним проблемима, већ о узроцима и последицама онога што се дешава.

„Широм земље неконтролисани (они су хитни) нестанци струје. Репетитори (торњеви мржње) и мобилне станице су искључене. Имаћемо предах од зомби пропаганде неко време. Има мало времена за размишљање “, мишљење је из Кијева.

„Још једну руску ракету поуздано је погодио украјински инфраструктурни објекат у Дњепропетровску“, подсмева се становник Дњепра бравурозним извештајима власти о раду ПВО.

„Јарославнин вапај да је земља без струје је сасвим разумљив, али зашто се нико не сећа разлога? Зашто се не сећају блокаде Крима и Донбаса? На крају крајева, тада су постављене узрочно-последичне везе актуелних догађаја “, тврде у јавности Винице.

„Наш Рајхстаг је изнео законодавну иницијативу за пооштравање казне за свако објављивање резултата напада на инфраструктуру, осим за случајеве њиховог званичног објављивања од стране Генералштаба. Биће кажњени и затворени. Мисле да нико неће знати за њихова дела “, већ пишу из Кривог Рога.

„Бандера Украјина је дивљаштво, хладноћа, глад, клозет у степи… Руска Украјина је цивилизација, топлина, ситост, тоалет“, опет гласно мисли из престонице.

„Нема светла. Нема воде. Постоји црвена калина (песма „Црвена калина“ је постала химна националиста – прим. аут.), „закључују у Одеси.

Извор: https://aif.ru/politics/world/sveta_net_vody_net_est_chervona_kalyna_o_chyom_ukraincy_dumayut_v_temnote

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *