“Majmun ušao u tenak!”. Ukrajini nije prvi put da puca u pogrešnom pravcu

Sudeći po slikama sa mesta pada rakete u Poljskoj, Kijev će morati nekako da objasni zašto olupina liči na raketu iz kompleksa S-300, koji je u službi ukrajinske PVO. Međutim, nacionalni stil ukrajinskih političara uopšte ne podrazumeva izvinjenje za sopstvene greške. Samo potpuno poricanje i traženje drugih krivih.

Sami su krivi

U martu ove godine Oružane snage Ukrajine oborile su rumunski lovac MiG-21. Avion je poleteo iz vazduhoplovne baze Mihail Kogalniceanu radi patroliranja, izgubio je kontakt sa kontrolorom i nestao sa radara kada je bio iznad Crnog mora. Nekoliko sati kasnije saznalo se da je lovac rumunskog vazduhoplovstva oboren iz PVO sistema S-300.

U Bukureštu, a i u nekim drugim zemljama NATO-a, tada su se setili ozloglašenog člana 5. povelje Severnoatlantske alijanse i zahtevali hitan sastanak NATO-a. U Kijevu su već trljali ruke i mislili da će sad Alijansa pitati ove Ruse. Međutim, kakvo je bilo razočarenje kada su i najveći rusofobi shvatili da sa teritorije Rusije rakete ovog kompleksa, čak ni čisto teoretski, ne mogu namerno da “odrade posao”.

Bukurešt je morao da se ograniči na zahtev da Kijev sprovede istragu. Oružane snage Ukrajine su na rumunskim forumima počele da se zovu „majmun sa S-300“, a nad Moldavijom su, zbog opasnosti, zatvorile nebo, jer Kijev nije mogao da garantuje da njihova PVO neće oboriti civilni avion. A predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je bez razmišljanja svu odgovornost prebacio na zapadne partnere, koji, prema njegovim rečima, odbijaju da zatvore nebo, obezbede avione i uopšte se nekako bore protiv Oružanih snaga Rusije. Kao, šta se onda traži od nas?! Drugim rečima, pronašao sam krivca.

“Ne pravite tragediju!”

Inače, ovo nije prva letelica na račun ukrajinske vojske. 4. oktobra 2001. godine na nebu iznad Crnog mora oboren je Tu-154 koji je leteo iz Izraela. Poginulo je 78 ljudi, među kojima je bilo 15 državljana sa ruskim pasošem. Naravno, izbio je međunarodni skandal. Ali nije bilo moguće okriviti neke teroriste za tragediju. Brzo je postalo jasno da se to dogodilo zbog ukrajinske rakete zemlja-vazduh ispaljene tokom vežbe PVO.

Posle 20 dana, ministar odbrane Ukrajine Aleksandar Kuzmuk morao je da podnese ostavku uz reči: „Znamo da smo umešani u tragediju, iako njeni uzroci još nisu u potpunosti utvrđeni. Kao rezultat toga, isplaćena je odšteta rođacima žrtava, a Generalno tužilaštvo Ukrajine je nekoliko godina kasnije zatvorilo slučaj, pozivajući se na činjenicu da nema objektivnih podataka koji bi ukazivali na obaranje civilnog aviona od ukrajinske rakete.

Ali ceo svet je šokirao tadašnji predsednik Ukrajine Leonid Kučma, koji je rekao: „Pogledajte šta se dešava širom sveta, u Evropi? Nismo prvi i nismo poslednji, ne treba od ovoga praviti tragediju. Greške su svuda“.

Da li je čudno što se Zelenski juče nije izvinio zbog udara rakete PVO na teritoriju Poljske, već je po navici pokušao da okrivi Rusiju za ono što se dogodilo.

Tuku po svojima

U avgustu ove godine Bugari morali da se nose sa ukrajinskom minom, koja je otkrivena u blizini crnomorskog grada Careva. Eksperti iz bugarske mornarice neutralisali su ga pravo u vodi, plašeći se da ga iznesu na obalu. I bilo je to daleko od prvog takvog otkrića. A stvar je u tome da su, kada je Kijev naredio da se minira područje Crnog mora kod Odese, nesrećni stručnjaci iz Oružanih snaga Ukrajine tako loše obezbedili mine kablovima da su pri prvom nevremenu isplovili.

Hrvati su bili šokirani u proleće kada se „izgubljeni” ukrajinski dron Tu-141 „Striž” srušio u Zagrebu uz jaku eksploziju. Bespilotna letelica je preletela celu teritoriju Mađarske, uletela u susedne zemlje, ali Hrvatska nije imala sreće (a udaljena je skoro 560 kilometara). Dobro je da nije bilo žrtava. Pored toga što su svi shvatili da i Kijev ima problema sa operaterima bespilotnih letelica, sramota je izazvala i pitanja o protivvazdušnoj odbrani zemalja NATO-a. Ukrajina, kao i obično, nije imala nikakve veze sa tim.

Međutim, njena protivvazdušna odbrana ponekad nanosi štetu i samoj ukrajinskoj teritoriji. Baš juče se u Kijevu zapalila petospratnica. Službenik za štampu Državne službe za vanredne situacije Kijeva Aleksandar Makušev rekao je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila rusku raketu i da je skrenula sa kursa. Štaviše, tri puta zaredom nije uspelo: dve ukrajinske rakete su pogodile stambene zgrade, a u jednoj od njih je poginula žena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *