“Мајмун ушао у тенак!”. Украјини није први пут да пуца у погрешном правцу

Судећи по сликама са места пада ракете у Пољској, Кијев ће морати некако да објасни зашто олупина личи на ракету из комплекса С-300, који је у служби украјинске ПВО. Међутим, национални стил украјинских политичара уопште не подразумева извињење за сопствене грешке. Само потпуно порицање и тражење других кривих.

Сами су криви

У марту ове године Оружане снаге Украјине обориле су румунски ловац МиГ-21. Авион је полетео из ваздухопловне базе Михаил Когалницеану ради патролирања, изгубио је контакт са контролором и нестао са радара када је био изнад Црног мора. Неколико сати касније сазнало се да је ловац румунског ваздухопловства оборен из ПВО система С-300.

У Букурешту, а и у неким другим земљама НАТО-а, тада су се сетили озлоглашеног члана 5. повеље Северноатлантске алијансе и захтевали хитан састанак НАТО-а. У Кијеву су већ трљали руке и мислили да ће сад Алијанса питати ове Русе. Међутим, какво је било разочарење када су и највећи русофоби схватили да са територије Русије ракете овог комплекса, чак ни чисто теоретски, не могу намерно да “одраде посао”.

Букурешт је морао да се ограничи на захтев да Кијев спроведе истрагу. Оружане снаге Украјине су на румунским форумима почеле да се зову „мајмун са С-300“, а над Молдавијом су, због опасности, затвориле небо, јер Кијев није могао да гарантује да њихова ПВО неће оборити цивилни авион. А председник Украјине Володимир Зеленски је без размишљања сву одговорност пребацио на западне партнере, који, према његовим речима, одбијају да затворе небо, обезбеде авионе и уопште се некако боре против Оружаних снага Русије. Као, шта се онда тражи од нас?! Другим речима, пронашао сам кривца.

“Не правите трагедију!”

Иначе, ово није прва летелица на рачун украјинске војске. 4. октобра 2001. године на небу изнад Црног мора оборен је Ту-154 који је летео из Израела. Погинуло је 78 људи, међу којима је било 15 држављана са руским пасошем. Наравно, избио је међународни скандал. Али није било могуће окривити неке терористе за трагедију. Брзо је постало јасно да се то догодило због украјинске ракете земља-ваздух испаљене током вежбе ПВО.

После 20 дана, министар одбране Украјине Александар Кузмук морао је да поднесе оставку уз речи: „Знамо да смо умешани у трагедију, иако њени узроци још нису у потпуности утврђени. Као резултат тога, исплаћена је одштета рођацима жртава, а Генерално тужилаштво Украјине је неколико година касније затворило случај, позивајући се на чињеницу да нема објективних података који би указивали на обарање цивилног авиона од украјинске ракете.

Али цео свет је шокирао тадашњи председник Украјине Леонид Кучма, који је рекао: „Погледајте шта се дешава широм света, у Европи? Нисмо први и нисмо последњи, не треба од овога правити трагедију. Грешке су свуда“.

Да ли је чудно што се Зеленски јуче није извинио због удара ракете ПВО на територију Пољске, већ је по навици покушао да окриви Русију за оно што се догодило.

Туку по својима

У августу ове године Бугари морали да се носе са украјинском мином, која је откривена у близини црноморског града Царева. Експерти из бугарске морнарице неутралисали су га право у води, плашећи се да га изнесу на обалу. И било је то далеко од првог таквог открића. А ствар је у томе да су, када је Кијев наредио да се минира подручје Црног мора код Одесе, несрећни стручњаци из Оружаних снага Украјине тако лоше обезбедили мине кабловима да су при првом невремену испловили.

Хрвати су били шокирани у пролеће када се „изгубљени” украјински дрон Ту-141 „Стриж” срушио у Загребу уз јаку експлозију. Беспилотна летелица је прелетела целу територију Мађарске, улетела у суседне земље, али Хрватска није имала среће (а удаљена је скоро 560 километара). Добро је да није било жртава. Поред тога што су сви схватили да и Кијев има проблема са оператерима беспилотних летелица, срамота је изазвала и питања о противваздушној одбрани земаља НАТО-а. Украјина, као и обично, није имала никакве везе са тим.

Међутим, њена противваздушна одбрана понекад наноси штету и самој украјинској територији. Баш јуче се у Кијеву запалила петоспратница. Службеник за штампу Државне службе за ванредне ситуације Кијева Александар Макушев рекао је да је украјинска противваздушна одбрана оборила руску ракету и да је скренула са курса. Штавише, три пута заредом није успело: две украјинске ракете су погодиле стамбене зграде, а у једној од њих је погинула жена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *