Додик оверио победу у „продужетку“

Милорад Додик: Окупимо се око Републике Српске, чекају нас тешка времена

ЦИК БиХ након дугог процеса „контролног пребројавања гласова“ потврдила је да је државник из Лакташа у надметању за председника Српске са 300.180 освојених гласова (47,06 одсто) победио кандидаткињу прозападне опозиције Јелену Тривић, која је добила поверење 273.245 бирача (42,84 одсто)

Централна изборна комисија БиХ је након дугог процеса „контролног пребројавања гласова“ потврдила да је Милорад Додик нови председник Републике Српске. Из овог, нимало непристрасног органа у Сарајеву је саопштено да је Додик добио 300.180 гласова (47,06 одсто), док је кандидаткињи прозападне опозиције Јелени Тривић поверење указало 273.245 бирача (42,84 одсто), чиме је, чини се, дефинитивно стављена тачка на покушај домаћих и страних фактора да обеснаже изборну вољу већине грађана мањег ентитета и спрече победу „главног проблема Босне“.
Мада изборни процес формално неће бити окончан док не буде размотрена најављена жалба кандидаткиње опозиције, мало је вероватно да ће то довести до промене последње „пресуде“ ЦИК-а, односно понављања избора. То се може закључити и из објашњења члана Централне изборне комисије Владе Рогића да ово тело „нема времена ни средстава за понављање избора“, као и да „није могуће због неколико неправилности понављати тај процес“. Централна изборна комисија је, чини се, мада тешка срца, прихватила реалност немогућности прекрајања Додикове победе, што наравно не значи да чланови овог органа нису, заједно са опозиционим партијама и западним факторима, били умешани у покушај „режирања“ резултата избора за председника Републике Српске.
Несумњиво је да су „даме и господа“ из ЦИК-а желели да оспоре победу досадашњег српског члана Председништва БиХ због чега су, на захтев „пријатеља“ из опозиције и уз сагласност представника западних сила, безочно прекршили закон доневши одлуку о поновном бројању гласова иако претходно нису утврђени и објављени коначни резултати избора и размотрене евентуалне жалбе. Ако се то зна, не треба да чуди што су председник ЦИК-а Суад Арнаутовић и његове колеге касније „пробили“ све законске рокове за објављивање резултата „контролног пребројавања гласова“, током којег су од стране за сада неиндентификованих лица убацивани фалсификовани изборни листићи (односе се на изборна места у Брчком, Шековићима, Братунцу) са циљем да доведу у питање исправност победе најутицајнијег политичара РС.

[restrict]

ВИДОВИТОСТ ТРИВИЋЕВЕ Индикативно је да су два дана пре него што су такви изборни листићи „пронађени“ у Главном центру за бројање у Сарајеву Јелена Тривић и њен колега из опозиције Небојша Вукановић на конференцији за медије најавили да ће се „установити постојање фалсификованих изборних листића“. Да ли је несуђена председница РС била „видовита“ или само добро обавештена о сценарију „операције“, можемо за сада само да претпостављамо, тек СНСД је Тужилаштву БиХ због најаве откривања фалсификованих листића поднео кривичну пријаву против Тривићеве и Вукановића.
„Јасно је да је неко извадио гласове за Милорада Додика и ставио фалсификоване гласачке листиће за њега да би монтирао и подвалио како су наводно убацивани за Додика фалсификовани гласачки листићи“, рекао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.
Због проналаска фалсификованих изборних листића ЦИК је 24. октобра поднео кривичну пријаву Тужилаштву БиХ. Уследио је долазак људи из Тужилаштва и инспектора СИПА (Државне агенције за истрагу и заштиту) у главни центар за бројање гласова у сарајевској „Зетри“, што је наговештавало да у главном граду БиХ покушавају да из ових „монтираних“ случајева створе „подлогу“ за отимање победе Милораду Додику и понављање избора.
Ипак, од таквог расплета (или заплета) на крају није било ништа, па се поставља питање зашто је Централна изборна комисија БиХ, после толиког труда да измени изборну вољу бирача, била приморана да потврди оно што је било јасно већ у постизборној ноћи 3. октобра? Одговор се може потражити у чињеници да је контролно бројање показало да је превелика разлика у гласовима да би се могло „наштимати“ отимање победе лидеру Срба западно од Дрине, док је број накнадно фалсификованих убачених гласова био исувише мали да би се искористио као аргумент за доношење одлуке о понављању гласања због „огромних нерегуларности“. Вероватно је на „капитулацију“ чланова Централне изборне комисије утицала и најава владајуће коалиције из Бањалуке да се неће повиновати евентуалној пресуди из Сарајева о понављању избора, као и подршка коју је Додик добио на великом митингу у главном граду Српске са кога је (у присуству око 50.000 људи из свих крајева РС) чак запрећено да ће, у случају отимања победе њиховом кандидату, народ доћи у „шехер“ пред седиште ЦИК-а.
Могуће је да је у Централну изборну комисију стигао и „сигнал“ од меродавних западних фактора да се ипак признају резултати избора за председника РС, што наравно не значи да ће Вашингтон и његови европски вазали одустати од настојања да елиминишу или бар политички ослабе неподобног преносиоца „малигног“ руског утицаја на простор Босне и Херцеговине. При томе, не треба потпуно искључити могућност да наводно пронађени фалсификовани гласачки листићи приликом „контролног пребројавања гласова“, мада ипак малобројни, послуже као основ за наставак „изборне приче“. У којој би, на основу „налаза“ истражних државних органа БиХ, била накнадно донесена одлука о поништењу избора, а победнику због „крађе гласова“ било забрањено да учествује на новим.

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ДОДИКУ

Председник Србије Александар Вучић је, након што је Централна изборна комисија БиХ саопштила резултате „контролног бројања гласова“, честитао Милораду Додику избор за председника Републике Српске. У честитки је Вучић нагласио да Додик „увек може рачунати на искрено пријатељство и подршку Србије“, а такође је изразио уверење да ће се нови председник мањег ентитета Босне и Херцеговине „својим политичким искуством одговорно носити са различитим изазовима данашњице, чувајући уједно мир и стабилност у БиХ“.

Јелена Тривић је одбила да због наводне „изборне крађе“ честита победу Додику, док је ЦИК-у пребацила да је „подлегао притисцима за које ће се врло брзо сазнати“. Овакав поступак губитнице избора не треба да изненађује јер је заправо само наставак њеног предизборног и постизборног „курса“ током којег је – у складу са саветима добијеним са „надлежних места“ – себе непрестано покушавала да представи као „жртву претњи, притисака и изборне крађе режима“. Тривићева је, гостујући на „Јуроњузу“ неколико дана пре него што је ЦИК потврдио Додикову победу, „објаснила“ да „кад би имала прилику да се састане са Путином, то никад не би урадила пошто би тако нешто било неодговорно према нашем народу“. Док би – у складу са очекивањима „послодаваца“, а супротно опредељењу већине грађана РС – „покидала“ све Додикове везе с Москвом и Владимиром Владимировичем, ова „одговорна“ политичарка би, да је којим случајем дошла на власт, радила на интензивирању утицаја Брисела у мањем ентитету БиХ „јер нам је Европска унија на сваки начин ближа од Русије“.
Могло би се констатовати да Тривићева, коју смо у прошлом тексту назвали „Тихановском из Бањалуке“, својим игнорисањем интереса и опредељења властитих грађана, те спремношћу да беспоговорно служи глобалистичким центрима моћи умногоме подсећа на русофобну министарку спољних послова Немачке Аналену Бербок. Што и не треба да изненађује с обзиром на то да су се обе „изнедриле“ из исте „епрувете“ која је свету „даровала“ низ „младих и перспективних политичких кадрова спремних да бране либерално-демократске вредности“. Остаје да се види да ли ће, након овог болног пораза, потпредседница ПДП-а остати и даље на великој политичкој сцени Српске и БиХ или ће је њени креатори као „потрошену робу“ гурнути у страну.

КУСТУРИЦА ГОВОРИО НА МИТИНГУ У БАЊАЛУЦИ

На митингу „Отаџбина зове“, који је у знак подршке Милораду Додику уз присуство готово 50.000 људи одржан у Бањалуци, говорио је и режисер Емир Кустурица, иначе добар пријатељ државника из Лакташа.
„Покушавају да украду изборе и све ми личи да покушај државног удара. Овде смо се сакупили да бисмо се супротставили ономе што је од деведесетих тутњало Европом и помело све у друштву – породицу и традицију. Све што брани Милорад Додик је доведено у питање. Постоје ствари за које човек треба да се бори“, рекао је Кустурица.

А победник Милорад Додик је, након што је ЦИК и званично потврдио оно што је одавно било познато, као искусан и реалистичан државник позвао све грађане и политичке структуре у мањем ентитету да се „без обзира на то ко је како гласао на недавним изборима, окупе око Републике Српске и њених вредности“.
„Народ је своје изабрао и потврдио на народном митингу у Бањалуци. То је била потврда народне воље, која мени даје велику снагу. Време избора и саге која је очигледно некима била потребна су, надам се, бар сад прошла. Чекају нас тешка, изазовна времена на глобалном и регионалном нивоу“, упозорио је Додик.
После разговора које су у Сарајеву чланови Председништва БиХ имали са Урсулом фон дер Лајен, будући председник РС је не именујући никог конкретно, саопштио како „неки званичници из Европске уније прете Републици Српској иако више не могу ни себи помоћи“. Додик је такође обзнанио да постоји могућност да бошњачке партије на нивоу БиХ формирају власт заједно са изборним губитницима из Српске, што би, по његовом мишљењу, представљало „авантуризам“. Образовање такве коалиције у граду на Миљацки још више би продубило тешку кризу у којој се налази некадашња централна југословенска република, тачније приморало власти у Бањалуци да у одбрани од покушаја наметања унитаризма из Сарајева, можда и брже него што су планирале, наставе тек започети процес враћања отетих дејтонских уставних надлежности.

[/restrict]

Један коментар

  1. Vaso Petković

    Da se sruši Dodik i sa njime Republika Srbska sva su sredstva dozvoljena.Bilo ko da je na čelu RS a da ne radi po diktatu Zapada je legitimna meta napada pri čemu se sredstva ne biraju.Sada kada nije uspjela prva varijanta,prelazi se na plan B,od cilja se ne odustaje.Ponavlja se mantra o “prekrajanju izborne volje birača” što je u suštini eufemizam za pokušaj državnog udara i rušenja svih institucija u RS.
    Istraživačko novinarstvo treba da tačno utvrdi otkuda toliki broj glasova Trivićki pa i Šaroviću.KAKO JE MOGUĆE DA NEKO DOBIJE I JEDAN JEDINI GLAS NA IZBORIMA KOJI BJEŽI SA SKUPŠTINE KADA SE GLASA PROTIV ODLUKE USTAVNOG SUDA O OTIMANJU ŠUMSKOG I POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA REPUBLIKE SRBSKE ??????!!!!!!!
    U tom grmu se krije zamka i sve nepravilnosti i podvale u samom izbornom procesu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *