“Sve zbog ovog klovna!” Kako se promenio odnos Ukrajinaca prema Zelenskom?

Piše Andreй Sidorčik

Stara izreka kaže da prvi dan u nedelji nikada nije lak. Ponedeljak, koji je pao na 10. oktobar 2022. godine, pokazao se veoma nesrećnim za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Raketni napad koji je usledio nakon terorističkog napada na Krimski most izveo je šefa kijevskog režima iz zone komfora.

“Zagrizi lakat”

Dok je Zelenski obavljao svoj uobičajeni posao, moleći za pomoć predstavnike zapadnih sila, ukrajinski nalozi na društvenim mrežama bili su ispunjeni vrlo srditim primedbama upućenim njemu:

“Sve zbog ovog klovna!”

„Nestalo im je projektila, kažete? Aha dobro. Sada ćemo ponovo sedeti u skloništima.”

“Ko je glasao za zelenu kartonsku budalu – da se ugize za lakat”

„Pa, jesu li plesali od radosti zbog Krimskog mosta? Zašto je Zelenski morao da naljuti Putina? Otići će, ali šta će biti sa svima nama?

Poslednjih meseci Zelenski nije dobio toliko negativnih komentara kao u jednom danu 10. oktobra. Prelazak na staru novu stvarnost pokazao se previše naglim.

Sluga naroda

Odnos Zelenskog sa sopstvenim narodom prošao je kroz nekoliko faza. Njegovo iznenadno pojavljivanje na političkom horizontu, u čemu mu je pomogla serija “Sluga naroda”, doživljeno je kao dašak svežeg vazduha. Bivši šoumen samouvereno je okupio celokupno protestno biračko telo, igrajući na nezadovoljstvo kursom Petra Porošenka.

Zelenski je obećao da će prekinuti rat u Donbasu, rešiti konflikt i rešiti probleme u odnosima sa Rusijom. Ovaj program je sa oduševljenjem prihvatilo tri četvrtine ukrajinskog društva.

Međutim, politički „medeni mesec” nije dugo trajao. Brzo se ispostavilo da u timu Zelenskog ima opasnih jastrebova, dok su pristalice mira postepeno gurane na margine. Uprkos činjenici da je Rusija bila spremna da aktivno radi sa novim predsednikom u okviru Normandijskog formata, brzo je postalo jasno da predsednik ne teži primeni sporazuma iz Minska.

Transformacija kao deformacija

I u Ukrajini i u Rusiji, Zelenskom je nađen izgovor – on, kažu, ne može da deluje aktivno, jer je pod pritiskom radikala.

Pritisak je zaista bio prisutan, ali sam predsednik ništa nije učinio da ga prevaziđe. Nedostatak stvarnih poteza doveo je do toga da je rejting Zelenskog počeo da pada. I sam je odjednom počeo da se bori ne za podršku onih koji su pozivali na mir, već je počeo da šuruje sa nacionalističkim biračkim telom prethodnika Petra Porošenka.

U avgustu 2021. konačno je završena ideološka transformacija Vladimira Zelenskog. U intervjuu za TV kanal Dom, on je rekao: „Taj deo ljudi koji sada žive na teritoriji okupiranog Donbasa i Krima mora sigurno da razume… Ne radi se o tome da neko nekoga negde protera. Samo želim da me razumeju. Verujem da ako danas živite na privremeno okupiranoj teritoriji Donbasa, i mislite da je vaša stvar pravedna, da ste Rusi, idite u Rusiju, velika je greška ostati u Donbasu… Za budućnost vaše dece i unuka..  treba ići i tražiti mesto u Rusiji. To je realnost. Jer bez Ukrajine neće biti civilizacije na toj teritoriji. Ukrajina će se razvijati,  a Donbas u okupiranom obliku će ostati takav kakav je. Za te ljude neće biti sreće.”
Naravno, to uopšte nije bilo ono što su birači Zelenskog želeli da čuju. Međutim, predsednik Ukrajine, koji je krenuo ka „čišćenju” političkog polja i informacionog prostora od „neprijatelja”, više se nije rukovodio njima, već stavom Vašingtona koji je odobrio liniju za eskalaciju ukrajinske krize.

Strah koji je nestao

Pokretanje specijalne vojne operacije, nakon nuklearnih pretnji Zelenskog, bila je slaba tačka za predsednika Ukrajine. Haos u Kijevu, nekontrolisana distribucija naoružanja, brzo napredovanje ruskih trupa – tih dana se neuspeli „mirotvorac“ doživljavao kao ličnost koja je dovela Ukrajinu u katastrofu. A čak ni potpuno zauzimanje ukrajinskih medija nije moglo da suzbi talas negativnosti.

Ali onda su počeli pregovori, napredovanje ruskih trupa je stalo. Zelenski je to protumačio kao svoju pobedu i počeli su da mu veruju. Čak ni gubitak Mariupolja kapitulacijom ukrajinskih formacija više nije imao kobne posledice po imidž predsednika Ukrajine.

A kada je dugo obećana ukrajinska kontraofanziva postala stvarnost, pozicija Zelenskog je naglo porasla. Strah ukrajinskog laika je nestao – ne samo gradovi Zapadne Ukrajine, već i sam Kijev zaboravili su šta su signali za vazdušni napad.

Kralj je mrtav? Živeo kralj?

Rastuća euforija stvorila je ukrajinskom predsedniku oreol pobednika koji je slomio Rusiju. Teroristički akt na Krimskom mostu bio je vrhunac ovih osećanja. Slikani u Kijevu na pozadini razglednice sa zapaljenim lukovima mosta, bili su sigurni da Zelenski vodi Ukrajinu do konačne i bezuslovne pobede.

Ali raketni napadi 10. oktobra vratili su Kijevljane u skloništa, a „kočija“ Zelenskog svedena je na stanje bundeve.

Vraćeni u mart 2022. Ukrajinci su počeli da proklinju onoga koga su idolizirali pre samo dan.

Izvor: https://aif.ru/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *