“Све због овог кловна!” Како се променио однос Украјинаца према Зеленском?

Пише Андрей Сидорчик

Стара изрека каже да први дан у недељи никада није лак. Понедељак, који је пао на 10. октобар 2022. године, показао се веома несрећним за украјинског председника Володимира Зеленског. Ракетни напад који је уследио након терористичког напада на Кримски мост извео је шефа кијевског режима из зоне комфора.

“Загризи лакат”

Док је Зеленски обављао свој уобичајени посао, молећи за помоћ представнике западних сила, украјински налози на друштвеним мрежама били су испуњени врло срдитим примедбама упућеним њему:

“Све због овог кловна!”

„Нестало им је пројектила, кажете? Аха добро. Сада ћемо поново седети у склоништима.”

“Ко је гласао за зелену картонску будалу – да се угизе за лакат”

„Па, јесу ли плесали од радости због Кримског моста? Зашто је Зеленски морао да наљути Путина? Отићи ће, али шта ће бити са свима нама?

Последњих месеци Зеленски није добио толико негативних коментара као у једном дану 10. октобра. Прелазак на стару нову стварност показао се превише наглим.

Слуга народа

Однос Зеленског са сопственим народом прошао је кроз неколико фаза. Његово изненадно појављивање на политичком хоризонту, у чему му је помогла серија “Слуга народа”, доживљено је као дашак свежег ваздуха. Бивши шоумен самоуверено је окупио целокупно протестно бирачко тело, играјући на незадовољство курсом Петра Порошенка.

Зеленски је обећао да ће прекинути рат у Донбасу, решити конфликт и решити проблеме у односима са Русијом. Овај програм је са одушевљењем прихватило три четвртине украјинског друштва.

Међутим, политички „медени месец” није дуго трајао. Брзо се испоставило да у тиму Зеленског има опасних јастребова, док су присталице мира постепено гуране на маргине. Упркос чињеници да је Русија била спремна да активно ради са новим председником у оквиру Нормандијског формата, брзо је постало јасно да председник не тежи примени споразума из Минска.

Трансформација као деформација

И у Украјини и у Русији, Зеленском је нађен изговор – он, кажу, не може да делује активно, јер је под притиском радикала.

Притисак је заиста био присутан, али сам председник ништа није учинио да га превазиђе. Недостатак стварних потеза довео је до тога да је рејтинг Зеленског почео да пада. И сам је одједном почео да се бори не за подршку оних који су позивали на мир, већ је почео да шурује са националистичким бирачким телом претходника Петра Порошенка.

У августу 2021. коначно је завршена идеолошка трансформација Владимира Зеленског. У интервјуу за ТВ канал Дом, он је рекао: „Тај део људи који сада живе на територији окупираног Донбаса и Крима мора сигурно да разуме… Не ради се о томе да неко некога негде протера. Само желим да ме разумеју. Верујем да ако данас живите на привремено окупираној територији Донбаса, и мислите да је ваша ствар праведна, да сте Руси, идите у Русију, велика је грешка остати у Донбасу… За будућност ваше деце и унука..  треба ићи и тражити место у Русији. То је реалност. Јер без Украјине неће бити цивилизације на тој територији. Украјина ће се развијати,  а Донбас у окупираном облику ће остати такав какав је. За те људе неће бити среће.”
Наравно, то уопште није било оно што су бирачи Зеленског желели да чују. Међутим, председник Украјине, који је кренуо ка „чишћењу” политичког поља и информационог простора од „непријатеља”, више се није руководио њима, већ ставом Вашингтона који је одобрио линију за ескалацију украјинске кризе.

Страх који је нестао

Покретање специјалне војне операције, након нуклеарних претњи Зеленског, била је слаба тачка за председника Украјине. Хаос у Кијеву, неконтролисана дистрибуција наоружања, брзо напредовање руских трупа – тих дана се неуспели „миротворац“ доживљавао као личност која је довела Украјину у катастрофу. А чак ни потпуно заузимање украјинских медија није могло да сузби талас негативности.

Али онда су почели преговори, напредовање руских трупа је стало. Зеленски је то протумачио као своју победу и почели су да му верују. Чак ни губитак Мариупоља капитулацијом украјинских формација више није имао кобне последице по имиџ председника Украјине.

А када је дуго обећана украјинска контраофанзива постала стварност, позиција Зеленског је нагло порасла. Страх украјинског лаика је нестао – не само градови Западне Украјине, већ и сам Кијев заборавили су шта су сигнали за ваздушни напад.

Краљ је мртав? Живео краљ?

Растућа еуфорија створила је украјинском председнику ореол победника који је сломио Русију. Терористички акт на Кримском мосту био је врхунац ових осећања. Сликани у Кијеву на позадини разгледнице са запаљеним луковима моста, били су сигурни да Зеленски води Украјину до коначне и безусловне победе.

Али ракетни напади 10. октобра вратили су Кијевљане у склоништа, а „кочија“ Зеленског сведена је на стање бундеве.

Враћени у март 2022. Украјинци су почели да проклињу онога кога су идолизирали пре само дан.

Извор: https://aif.ru/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *