РЕШИТЕ КОСОВО ДО ДЕЦЕМБРА! Запад још више појачао притисак на Вучића

Притисци на Србију око Косова и Метохије достигли су врхунац, а западни званичници испоручили су Београду отворен захтев да до децембра пронађе решење и постигне договор са Приштином о нормализацији односа – сазнају “Новости”.

Како се распламсава руско-украјински сукоб, западним центрима моћи се жури да ово питање што пре затворе, а према информацијама из дипломатских извора, њихова очекивања су да се то догоди у веома кратком року од свега неколико недеља. У том смислу су појачани притисци на нашу власт, пре свега на председника Александра Вучића, коме преко званичних и неформалних дипломатских канала стижу поруке да је време да се пресече косовски чвор.

О томе је говорио и сам Вучић, који је упозорио да му они са којима је разговарао у вези са КиМ, нису помињали 2024, коју је као годину постизања договора изнео специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, већ да у питању нису били ни месеци већ недеље. О тим притисцима председник ће јавно упознати народ сутра увече, током гостовања на ТВ Прва у 21 час.

Према неким информацијама, у овом убрзаном стезању обруча око Србије, Запад као полазиште за евентуални договор Београда и Приштине види предлог немачког канцелара Олафа Шолца и француског председника Емануела Макрона, односно модел две Немачке.

Суштина те “непристојне понуде” је да не признамо независност лажне државе, али да се не супротстављамо уласку такозваног Косова у Уједињене нације.

Наши саговорници упозоравају да би то могло да отвори “Пандорину кутију” и поплоча пут за стварање “велике Албаније”. Огњен Карановић, председник Центра за друштвену стабилност, каже за “Новости”, да политички Запад Србији поставља рокове око КиМ од 1999. и да ниједан од њих није испоштован, пре свега од стране истог тог Запада:

– Никакви рокови не обавезују Србију, ми се доследно држимо међународног права и споразума. Сада на сцени, поред сукоба Русије и политичког Запада, имамо и сукоб САД са ЕУ. Својом политиком, САД желе да обезбеде позиције ЕУ као предстраже Запада у сукобу са Русијом, и ништа више од тога. ЕУ је тога свесна, на првом месту Немачка и Француска, и својој спољној и безбедносној политици која се тек сад интегрисала око сукоба у Украјини, покушавају да удахну живот, дају нови садржај, тиме што ће изаћи са јединственим ставом око Косова. За то им је потребна Србија, да им помогне да се врате у оквир међународног права, тако што ћемо или да пустимо Косово у УН или да га признамо. Србија ништа од тога не може и неће урадити.

ВУЛИН: ЛАЖНА ДРЖАВА НИЈЕ СТИГЛА НИ ДО ДНЕВНОГ РЕДА ИНТЕРПОЛА

Београд води и дипломатску битку да спречи улазак Косова у кључне међународне институције, укључујући Интерпол, који управо одржава заседање Генералне скупштине у Индији. Тамо је министар унутрашњих послова Александар Вулин који се на маргинама заседања срео са нигеријским колегом Мухамадом Маигари Динђадијем и генералним координатором међународне сарадње Бразила Луизом Робертом Унгаретијем де Годојом и потпредседником Интерпола за Северну и Јужну Америку, Валдеси Уркизом, којима је захвалио на непризнавању КиМ и поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије и спречавању пријема лажне државе Косово у Интерпол.

– Председник Вучић је вођењем самосталне и независне политике сачувао стара пријатељства и остварио нова и захваљујући њима четврти пут је спречено да Приштина постане чланица Интерпола. Дневни ред је усвојен, а лажна држава Косово није се пријавила за чланство – поручио је Вулин из Њу Делхија.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да никакви рокови који нам се испостављају око Косова нас не треба да забрињавају:

– Битно је шта ми бранимо и који су наши разлози да не попустимо, а не шта друга страна захтева и како прети.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *