ОЂЕ ШПИЈУНИ

ВЕЛИКА АКЦИЈА ХАПШЕЊА У ЦРНОЈ ГОРИ

Агенција за националну безбедност (АНБ) и специјално државно тужилаштво Црне Горе извели су у четвртак, 29. септембра, „велику акцију“ против „субверзивних шпијунских активности“ у оквиру које је приведено неколико десетина грађана, а ухапшено двоје. Шесторица руских дипломата су протерани због оптужби за шпијунажу

фото: / unsplash
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић, који тек што се вратио из САД када је акција „истраге шпијуна“ у Црној Гори спроведена, био је прилично суздржан у оцени операције, не желећи, или бар избегавајући да директно оптужи Москву за шпијунажу. За разлику од њега, министар спољних послова Ранко Кривокапић је прилично еуфорично пропратио „хајку на руске шпијуне“, немајући при томе ни најмању дилему да се субверзивни шпијунски, односно шпијунско-хакерски напад десио и да иза њега стоји званична руска политика. Кривокапић је на седници Владе реко да је у току највеће хапшење руских шпијуна у историји Црне Горе, те да је у односу на величину државе ово једна од највећих, ако не и највећа акција тог типа у некој чланици НАТО-а. Подсећања ради, Агенција за националну безбедност је у другој половини августа изашла са саопштењем да су започети велики сајбер напади на државну инфраструктуру, односно сајтове званичних институција, те да иза свега вероватно стоје руски хакери мотивисани искључиво жељом да се саботира нормално функционисање једне НАТО државе.
Званични Кремљ за сада је одговорио затварањем конзуларног представништва у Подгорици на неодређено време због, како су рекли, „недопустивог и непријатељског понашања црногорских власти“. Из Црне Горе се прилично гласно чује да су Руси и Русија криви за све. Јесу ли и да ли је?

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.