IZLOG KNJIGE

Metju Denison
KRALJICA
Laguna

Za milione ljudi u Velikoj Britaniji i širom sveta, Elizabeta Druga je bila otelovljenje monarhije. Njen dugi život premošćivao je gotovo ceo jedan vek nacionalne i svetske istorije, od doba pre Velike depresije do ere kovida 19. Njena vladavina trajala je od vremena Vinstona Čerčila do današnje premijerke Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras, dok je sa svog prestola kraljica bila svedok mandata četrnaest američkih predsednika, od Harija Trumana do Džoa Bajdena. U ovom životopisu suverenke s najdužim stažom na prestolu u celoj britanskoj istoriji Metju Denison prati njen život kroz doba društvenih promena bez presedana. Delo Kraljica, koje krase prefinjeni stil i nijansirano prosuđivanje, pruža sliku radosti i pobeda kao i razočaranja i previranja u jednom izuzetnom vladarskom životu. Takođe se procenjuju ostvarenja jedne žene na koju se gledalo kao na zastupnicu odanog služenja svojoj zemlji, simbol poštovanja dužnosti, postojanosti, dobročinstva i stoicizma što je ona zaista i bila sve do poslednjeg dana.

Lav Nikolajević Tolstoj
RAT I MIR
Laguna

Filozofski, istorijski i epski roman-reka u kojem Lav Tolstoj analizira složen proces istorijske stvarnosti, društvene dinamike i ljudskog ponašanja. Ideali i smisao ljudskog postojanja centralna su tema ovog remek-dela. Radnja se odvija tokom Napoleonove invazije na Rusiju 1812. godine i prati sudbine troje junaka: Pjera Bezuhova, vanbračnog sina jednog plemića, koji se bori za svoje nasledstvo i duhovno ispunjenje, kneza Andreja Bolkonskog koji ostavlja svoju porodicu da bi ratovao protiv Napoleona, i Nataše Rostove, prelepe mlade grofice koja intrigira obojicu. Kako Napoleonova vojska napreduje, tako nam Tolstoj u sve širim potezima oslikava pozadinu istorijskih dešavanja, pa se na poleđini ove impresivne freske pojavljuju seljaci, vojnici i građanstvo u svojoj borbi sa problemima doba u kojem žive.

Branko Brmbolić
OD KRFA DO RUSIJE U OTADŽBINU PREKO POLA ZEMALJSKE KUGLE
Prometej

Knjiga sadrži dnevničke zapise i sećanja nepoznatog srpskog oficira i dnevničke zapise rezervnog potpukovnika Milorada Vujačića. U poslednjem delu se nalaze fotografije iz zaostavštine armijskog generala Stevana Hadžića, Milorada Vujačića i kao dodatak fotografije nemačkog rezervnog konjičkog oficira Lotara Heilborna, a koje se odnose na rusko-rumunski i nemačko-ruski front kao i rumunska sela u tom delu ratišta.
Za priređivača je bilo fascinantno viđenje velikih gradova Evrope i njihovih stanovnika očima oficira Kraljevine Srbije tokom Velikog rata. Oficira koji su poticali iz male seljačke zemlje kakva je bila Kraljevina Srbija početkom XX veka. Zemlje koja je imala ogroman diskontinuitet u socijalnom i kulturnom razvoju od srednjeg veka, potpavši pod otomansku vlast. Zemlja koja je jednostavno zaboravljena u prošlosti, a čiju su sjajnu prošlost generacijski čuvali guslari, srpsko sveštenstvo i prečanski Srbi u Austrougarskoj monarhiji.
Oficiri iz Srbije sa selima, varošima i gradom Beogradom orijentalno-evropskog stila, kako u arhitekturi tako i po načinu življenja. Iz Beograda koji je dobrim delom tako izgledao i tridesetih godina prošlog veka, sudeći po platnima Koste Hakmana, dakle poprilično i po završetku Velikog rata. Srbija konja, volovskih i kravljih zaprega, blatnjavih puteva, ali sa ljudima neobično pozitivnih karakteristika, kako su ih opisivali retki putnici u 19. veku, među kojima i anglikanski pastor Vilijem Denton: „Ni u jednoj zemlji nisu imovina ili život bezbedniji, a seljaci iz bilo kog dela Evrope ne mogu se porediti sa srpskim seljacima po ovoj do najveće mere iskrenoj uljudnosti koja se zasniva na nezavisnom duhu i izvire iz iskrene otmenosti karaktera.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *