Vučić odlikovao Orbana najvišim ordenom Srbije

 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.
 
Po završetku sastanka, Vučić je Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Obraćanje Vučića

Vučić je istakao kako mu je čast što je bio u prilici da odlikuje Orbana. 

– Ovo je najviši orden koji predsednik Srbije dodeljuje. Dodeljujemo ga velikom prijatelju srpskog naroda. Zahvalni smo vama lično na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pružate Srbiji. Budite uvereni da naši građani istinski cene takve prijatelje i komšije – rekao je Vučić. 

– Hvala vam što uvek imate dobrobit Srbije u vidu. Rezultati dosadašnjih zajedničkih zalaganja su do sada impresivni, ali nas i obavezuju da nastavimo dalje – rekao je predsednik Srbije. 

 
 

Zahvalio se lično Orbanu i Pastoru na približavanje dva naroda. 

Hvala vam što u mesecima kada svi gledaju sebe, pomogli ste Srbiji da prebrodi mesece zime. Nadamo se da će ovaj orden uvek biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje, a nismo imali veće od Janjoša Hunjadija – rekao je Vučić. 

Obraćanje Orbana

– Čast mi je što sam imao priliku da preuzmem od vas Orden Republike Srbije. Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi. Meni je ovo ohrabrenje i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio nego za ono što ću tek učiniti. 

U Mađarskoj postoji titula “najveći Mađar”, rekao je Orban. 

– On je napisao pismo Milošu Obrenoviću – rekao je Orban i pročitao deo tog pisma. 

 
 

Orban se zahvalio Vučiću što mu je ukazao čast svojim prijateljstvom. 

– Mi zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope. To je odgovornost i Srbije i Mađarske. Mađarski vitezovi su najveći uspeh ostvarili kod Beograda zajednički braneći vrata Evrope. Zajednička nam je odgovornost – istakao je Orban i naglasio kako nas veže istorija i vekovno prijateljstvo. 

Za zadatke koji nam predstoje moramo imati mnogo snage i mi i vi, neka Bog bude sa nama – zaključio je Orban. 

Pitanja novinara 

 
 

Politika sankcija EU

– Ako je reč o sankcijama niko od nas nije u lakoj situaciji. O njima se odlučuje na mestima koja su bezbedna i daleko od zemlje kojoj se sankcije uvode. Lako je da se kroji sankcio na politika iz Berlina, Pariza, Madrida Brisela. Ko je bliži zemlji pod sankcijama ona više i trpe. I razumljiv je stav Mađarske. Mi smo učili da sankcije uvodi jači protiv slabijeg. Ali kada pogledam energetske sankcije vidim da smo mi energetski patuljci i uvodimo sankcije protiv energetskog džina. Ove sankcije prete da će veliki deo našeg uspeha iz prethodnih 10 godina urušiti – naglasio je mađarski premijer govoreći o sankcionoj politici EU. 

Ako bi se sankcije ukinule, situacija bi se odmah poboljšala, kaže Orban. 

Evropa uvoidi sankcije koje su nama bolnije od onih koji se njima uvode. 

– Mi smo u malo težoj poziciji u odnisu na Mađarsku – rekao je Vučić. 

On je uspeo da se izbori da prima rusku naftu, i to isto za Slovačku i Češku. Mi kao treća zemlja nećemo biti u mogućnosti da uvozimo rusku naftu, i po tom pitanju smo u problemu. Mi smo danas imamo važne razgovore i znamo da su narednih 6 meseci ključni za opstanak naših nacija i dogovorili se da zajednički radimo na svemu i da sve akcije ubrzamo i po tru puta. Mi možemo da se oslonimo na Mađarsku i Mađarska na nas. 

– Mi se nismo priključili nijednom od 36 paketa sankcija Ruskoj Federaciji. Naša situacija je teža i ja sam Orbanu ukazao na činjenicu sa kakvim se problemima suočavamo i po potanju našeg teritorijalnog integriteta. 

Vučić je naglasio da je naša trgovinska razmena viša nego ikada i da je Mađarska sada nama 4. po redu trgovinski partnet. 

– Što se tiče odluke Evropskog parlamenta, ja mislim da je to vic. Ne smejemo se jer je to dosadan vic. Levica je opsela Evropski parlament, a naš nekadašnji saveznih sve više klizi ka levici. Desnica je uspela da zadrži malu poziciju, i to se vidi u rezultatima. To je partijski napad. I nije prvi put. Vi Srbi znate šta znači kada kažu negativno nešto o zemlji. Izmišljaju nove reči, još malo pa će negativni atributi kopji se koriste za Mađare nestati, pa će osmisliti nove – naveo je Orban. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *