Вучић одликовао Орбана највишим орденом Србије

 
 
Председник Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Мађарске Виктором Орбаном.
 
По завршетку састанка, Вучић је Орбану уручио Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље.

Обраћање Вучића

Вучић је истакао како му је част што је био у прилици да одликује Орбана. 

– Ово је највиши орден који председник Србије додељује. Додељујемо га великом пријатељу српског народа. Захвални смо вама лично на подршци коју отворено и недвосмислено пружате Србији. Будите уверени да наши грађани истински цене такве пријатеље и комшије – рекао је Вучић. 

– Хвала вам што увек имате добробит Србије у виду. Резултати досадашњих заједничких залагања су до сада импресивни, али нас и обавезују да наставимо даље – рекао је председник Србије. 

 
 

Захвалио се лично Орбану и Пастору на приближавање два народа. 

Хвала вам што у месецима када сви гледају себе, помогли сте Србији да преброди месеце зиме. Надамо се да ће овај орден увек бити подсетник за мађарски народ и све наше пријатеље, а нисмо имали веће од Јањоша Хуњадија – рекао је Вучић. 

Обраћање Орбана

– Част ми је што сам имао прилику да преузмем од вас Орден Републике Србије. Ретко се даје одликовање људима који су још у служби. Мени је ово охрабрење и схватам да одликовање нисам добио због онога што сам до сада учинио него за оно што ћу тек учинити. 

У Мађарској постоји титула “највећи Мађар”, рекао је Орбан. 

– Он је написао писмо Милошу Обреновићу – рекао је Орбан и прочитао део тог писма. 

 
 

Орбан се захвалио Вучићу што му је указао част својим пријатељством. 

– Ми заједнички треба да одбранимо јужна врата Европе. То је одговорност и Србије и Мађарске. Мађарски витезови су највећи успех остварили код Београда заједнички бранећи врата Европе. Заједничка нам је одговорност – истакао је Орбан и нагласио како нас веже историја и вековно пријатељство. 

За задатке који нам предстоје морамо имати много снаге и ми и ви, нека Бог буде са нама – закључио је Орбан. 

Питања новинара 

 
 

Политика санкција ЕУ

– Ако је реч о санкцијама нико од нас није у лакој ситуацији. О њима се одлучује на местима која су безбедна и далеко од земље којој се санкције уводе. Лако је да се кроји санкцио на политика из Берлина, Париза, Мадрида Брисела. Ко је ближи земљи под санкцијама она више и трпе. И разумљив је став Мађарске. Ми смо учили да санкције уводи јачи против слабијег. Али када погледам енергетске санкције видим да смо ми енергетски патуљци и уводимо санкције против енергетског џина. Ове санкције прете да ће велики део нашег успеха из претходних 10 година урушити – нагласио је мађарски премијер говорећи о санкционој политици ЕУ. 

Ако би се санкције укинуле, ситуација би се одмах побољшала, каже Орбан. 

Европа увоиди санкције које су нама болније од оних који се њима уводе. 

– Ми смо у мало тежој позицији у однису на Мађарску – рекао је Вучић. 

Он је успео да се избори да прима руску нафту, и то исто за Словачку и Чешку. Ми као трећа земља нећемо бити у могућности да увозимо руску нафту, и по том питању смо у проблему. Ми смо данас имамо важне разговоре и знамо да су наредних 6 месеци кључни за опстанак наших нација и договорили се да заједнички радимо на свему и да све акције убрзамо и по тру пута. Ми можемо да се ослонимо на Мађарску и Мађарска на нас. 

– Ми се нисмо прикључили ниједном од 36 пакета санкција Руској Федерацији. Наша ситуација је тежа и ја сам Орбану указао на чињеницу са каквим се проблемима суочавамо и по потању нашег територијалног интегритета. 

Вучић је нагласио да је наша трговинска размена виша него икада и да је Мађарска сада нама 4. по реду трговински партнет. 

– Што се тиче одлуке Европског парламента, ја мислим да је то виц. Не смејемо се јер је то досадан виц. Левица је опсела Европски парламент, а наш некадашњи савезних све више клизи ка левици. Десница је успела да задржи малу позицију, и то се види у резултатима. То је партијски напад. И није први пут. Ви Срби знате шта значи када кажу негативно нешто о земљи. Измишљају нове речи, још мало па ће негативни атрибути копји се користе за Мађаре нестати, па ће осмислити нове – навео је Орбан. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *