НАСТАВАК УСПЕШНОГ ПАРТНЕРСТВА НИС-А СА ОБРАЗОВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА

Успостављена сарадња са Универзитетом у Новом Саду и Филозофским факултетом Нови Сад

Компанија НИС потписала је меморандуме о сарадњи у области образовања, истраживања и трансфера знања са Универзитетом у Новом Саду и Филозофским факултетом Нови Сад. Циљ меморандума је успостављање партнерских односа који могу значајно да допринесу повезивању научног, образовног и стручног рада ових образовних институција са пословним активностима НИС-а.

Меморандум између НИС-а и Универзитета у Новом Саду представља наставак успешне дугогодишње сарадње универзитета и компаније, која се спроводи кроз НИС-ов програм „Енергија знања“, у оквиру којег компанија сарађује са образовним и научним институцијама у земљи и иностранству. Меморандум подразумева сарадњу и са Фондом за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника новосадског Универзитета. Путем овог фонда НИС сваке године додељује пет стипендија за студенте партнерских факултета – Технолошког факултета, Факултета техничких наука и Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину. НИС је на овај начин до сада доделио више од 50 стипендија, а у компанији је запослено више од 20 студената ових факултета.

Меморандумом о сарадњи између НИС-а и Филозофског факултета у Новом Саду предвиђене су студентске праксе, посете компанији, организација гостујућих предавања, размена знања и искустава и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима, у складу са могућностима и потребама компаније. У плану је да први корак сарадње буду гостујућа предавања у области HR-a за студенте овог факултета.

Проф. др Никола Јорговановић, проректор за науку и уметност Универзитета у Новом Саду,  истакао је добру сарадњу Универзитета у Новом Саду и компаније НИС.

„Ова сарадња је изузетно значајна за Универзитет у Новом Саду и велико је задовољство што је НИС препознао значај ове институције и факултета који припадају Универзитету и већ 12 година имамо веома успешну и значајну сарадњу, како за наше факултете и Универзитет, тако и за студенте који су финансирани из Фонда и који ће, између осталог, добијати стипендије НИС-а. НИС је друштвено одговорна компанија која је препознала да улагањем у образовање и Универзитет у Новом Саду, где је и седиште компаније, добија значајне људске ресурсе и будуће кадрове“, рекао је Јорговановић.

Др Ивана Живанчевић Секеруш, декан Филозофског факултета у Новом  Саду, говорила је о значају сарадње образовних институција са привредом.

„Национални савет за образовање захтева да у новој акредитацији сви студенти, како основних тако и мастер студија, имају праксу. Нама је врло значајно да наши студенти кроз овај уговор, између осталог, имају могућност да обаве праксу која ће се и бодовати. То је нешто што је први пут урађено,  за све профиле, што је од великог значаја, првенствено за студенте“, изјавила је Ивана Живанчевић Секеруш.

Снежана Лакићевић, саветница заменика генералног директора НИС-а, истакла је значај који сарадња са Универзитетом у Новом Саду има за компанију.

„Новосадски универзитет је једна од најзначајнијих институција, не само у Војводини, већ и у целој Србији, и велики број наших колега долази са Универзитета у Новом Саду са различитих факултета. То је први разлог за сарадњу, јер је важно имати кадрове и 21. век представља борбу за таленте, едукацију младих људи који треба да наставе посао у највећој компанији у Србији. Други разлог су различити научно-истраживачки пројекти или пројекти од интереса за бизнис процесе у нашој компанији јер уз новосадски Универзитет и стручњаке који овде раде увек можемо да унапређујемо процесе који значе много за положај компаније на тржишту.Са друге стране, као што нама Универзитет даје обуку, тако и ми преносимо знања студентима и професорима и интегришемо знање и бизнис на најбољи могући начин“, казала је Снежана Лакићевић.

Додатна информација:

Компанија НИС сарађује са више факултета Новосадског универзитета: Технолошким факултетом, Факултетом техничких наука, Економским факултет у Суботици, Природно-математичким факултет, Академијом уметности, Педагошким факултетом у Сомбору и Техничким факултетом „Михајло Пупин“ у Зрењанину. Студенти партнерских факултета компаније редовно похађају стручне праксе у НИС-у, сваке године се организују гостујућа предавања НИС-ових стручњака, а и професори ових факултета држе предавања и обуке за запослене у компанији. Поред тога, НИС је учествовао у акредитацији студијских програма у области нафте и гаса на Технолошком факултету и Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину и донирао средства за адаптацију и опремање кабинета и лабораторија на овим факултетима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *