МЕГАЛОПОЛИС – ДОБРО ДОШЛИ У ПАКАО

Људима се шаље порука да прихватањем нарације о „родном идентитету“ постају „свемоћни“, а то делује привлачно, зар не? Међутим, „свемоћ“ је само илузија: ти људи постају, нажалост, само средства на путу за идеални логор

Недавно сам седео с једним пријатељем, који има сина у основној школи. Разговарали смо о чувеном уџбенику из биологије. Тај мој пријатељ ми је говорио како његовог сина у школи уче да није дечак већ да тек треба да одлучи шта ће (све) бити. Потпуно очајан, питао ме је: ко има право да ТО говори мом сину? Док сам га слушао, сетио сам се сцене из романа На Дрини ћуприја, где Османлије мајкама отимају мушку децу. Некада се то звало данак у крви, а данас, изгледа, одлазак у школу.
Уместо ко, боље је питати се, на самом почетку, зашто? Одговор на ово питање није једноставан, иако почиње једним (наоко) врло једноставним текстом који је написала штићеница Светског економског форума, извесна Ида Аукен. Наслов текста гласи (дословно): Добро дошли у 2030: ништа не поседујем, немам приватност а живот никада није био бољи. Ево како текст почиње: ,,Добро дошли у годину 2030. Добро дошли у мој град – или би требало да кажем ’наш град’. Ја не поседујем ништа. Немам аутомобил, немам кућу, немам било какве апарате, нити одећу. То вам можда изгледа чудно, али за нас, у овом граду, то је потпуно разумно.“

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. КОМЕ ЈЕ ОВО ПОТРЕБНО? И ЗАШТО?

    Па и те будале су смртни људи, ограничени у времену и простору. Да ли је друштво толико полудело да даје простор суманутим идејама очигледно болесних људи? Изгледа да јесте! Зар смо дотле дошли у “развоју”? Зар је ОВО крајњи домет ове “цивилизације”? Зар: ДАНАС, КО НИЈЕ ЛУД, УОПШТЕ НИЈЕ НОРМАЛАН треба да буде тежња човечанства?

    Између осталог, и зато је потребно да победе оне снаге у свету које се боре против свих изопачења, погубних по људску врсту. Или је баш то болесни циљ лудог Клауса Шваба и његових присталица – да униште људску врсту?
    НАРОД представља велику силу. Народе, ПРОБУДИ СЕ! Хришћани, муслимани, хиндуисти, будисти… ујединимо се и не дајмо да сатана победди!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.