Игра отворених карата

Прекретница у спољној политици Берлина: Уочљиво уклањање готово свих досадашњих табуа, обзира и ограничења, уз сада већ нескривене амбиције да Немачка преузме у свему, па и војно, водећу улогу у Европи, која јој, и кад то не би хтела (по министарки одбране Ламбрехт), припада с обзиром на „њену величину“

Политички лидери на Западу покушавају да, грозничаво и бучно, политички капитализују успех дуго најављиване и припремане украјинске контраофанзиве на североистоку земље. С разлогом. Исфорсирана солидарност са Украјинцима почела је драматично да јењава. И да се, све драматичније и гласније, доводи у питање политика „кажњавања Русије“ на сопствену штету. Лидерима стижу све учесталије упозорења, и опомене: ово није наш рат. Дуго времена ударне вести с ратишта увелико смењују оне о леденој зими, подивљалим ценама, бауку инфлације и експлозивном (још пригушеном) гневу људи суочених са егзистенцијалним проблемима и страховима. У таквој атмосфери, кад се све уочљивије показивао „замор од Украјине“, бивало је све теже говорити о новим испорукама оружја и издашнијој финансијској помоћи Кијеву који тражи, и једног и другог, све више.
Нескривено радовање због (тренутног) успеха украјинских оружаних снага, оствареног, то се посебно наглашава – захваљујући испорукама све модернијег и убојитијег западног оружја – осенчено је све уочљивијим стрепњама и страховима: овај успех би, уместо очекиване прекретнице, могао само да додатно распламса рат и суочи западне лидере с новим искушењима. Притеривати Русију уза зид није превише упутно и разумно. Вашингтон, и због тога, практикује дозирану испоруку наоружања. По принципу „кувања жабе“: поступно повећавати температуру. Читај – испоруке оружја. До имагинарних или стварних „црвених линија“, које се не би смеле, напрасно и наједном, прекорачити а да враг не однесе шалу. У немачким медијима се, у том контексту, повремено може прочитати: једино о чему званични Вашингтон и званична Москва у овом часу разговарају јесте отклањање нуклеарне опасности.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.